GeriSeyahat Her tehlikeyi yaşıyorlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Her tehlikeyi yaşıyorlar

Her tehlikeyi yaşıyorlar

Kabin memurları, gökyüzünde yaşanabilecek tehlikelere karşı sürekli eğitim alıyor. Bilgilerini taze tutuyor. Uygulamalar, türbülanstan yangına gerçeğe çok yakın etki yaratan özel simülatörlerde yapılıyor.

Gökyüzündeki talihsizlik oranları giderek düşüyor. Ama türbülanslar, her zaman yaşanabilir. Bu durum, insan hayatını da çoğu zaman tehlikeye sokmaz. Yüksek bir türbülansta kabin ekipleri ya da bilinen adıyla hostesler ne yapar? Tam ikram sırasında bir türbülans olursa nasıl davranırlar? Ya da -çok düşük bir ihtimal- uçakta yangın çıktığında yine kabin ekipleri ne tedbirler alırlar? Yangın nasıl bastırılır? Kabin ekipleri itfaiyeci gibi bilgi birikimine sahiptirler. Bir ilkyardım uzmanı kadar donanım için eğitim alırlar. Ayaklarının altında titreyen, zıplatan bir sistemde çayı, kahveyi ya da yemekleri dökmeden, yolculara zarar vermeden nasıl toplarlar? Troleylerin kabin içinde kaymasını önlemek ne yapıp hızla frenlemeye geçerler?

SÜREKLİ EĞİTİM

Her tehlikeyi yaşıyorlar

Uğur Cebeci, (soldan sağa) Arslan Dilekçi (Kabin Yer Eğitim Öğretmeni), Aylin Uçak (Uygulamalı Araçlar Şefi), Nevin Çolak (Kabin Hizmetleri Başkanı), İnci Özbek Kayabaş (Kabin Yer Eğitim Öğretmeni), Hüseyin Özkarafakılı (Simülatör Müdürü) ile birlikte THY Uçuş Eğitim Merkezi’nin simülatörlerini gezdi.

Onlar her şeyi yerde defalarca yaşıyor. Bunun için milyon dolarlık mock-up’larda öğreniyorlar. Birebir uçak gövdesidir bu koca mock-up’lar. Titremelerle, maskeler dökülür, alarmlar verilir.

2.5 milyon Euro’luk bir sistemde gökyüzündeki bütün talihsizlikler, yere alınır. Yangın simülatörlerindeyse onlarca yangın senaryosu gerçeğe en yakın bir biçimde yaşanır. Alevler uzar, bastırılır. Bu merkezleri Kabin Hizmetleri’nin yani bütün hosteslerin, daha doğrusu 7 bine yakın THY kabin memurunun başındaki yeni liderleri Nevin Çolak’la birlikte yaşadık. Bize bu sistemlerde kurulduğundan bu yana görev yapan Simülatör Müdürü Hüseyin Özkarafakılı anlattı.

UÇAKTA YANGIN ÇIKARSA

Her tehlikeyi yaşıyorlar

Türk Hava Yolları Eğitim Başkanlığı’nda son yıllarda simülatör yatırımları dikkat çekiyor. Pilotlar için filodaki her tip uçağın simülatörü Atatürk Havalimanı’nın hemen yanında kurulmuş tesislerde var. Kabin ekipleri için de mock-up adı verilen filodaki uçak tipleri için hazırlanmış özel kabinler bulunuyor. Hidrolik kollar üzerindeki bu kabinler türbülanstan çarpma etkilerine kadar hareketli ve sesli olarak tüm acil durumu kabin memurlarına yaşatıyor. Tahliyeler, suya inişler uygulamalı olarak gerçekleştiriliyor.

BİR ANDA ALEVLER KABİNİ SARIYOR

Şimdi bunlara geçen günlerde yangın simülatörü de eklendi. Tuvalette, mutfakta veya yolcunun kucağındaki diz üstü bilgisayar alev aldığında nasıl müdahale edileceği, gerçek alevlerle savaşılarak öğretiliyor. Yangın eğitiminde kabindeki koltuklar, mutfak ve tuvalet özel metalden yapılmış. Eğitmen istenilen noktaya gaz basılarak yangın çıkartıyor. Kabin memuru gerçek yangın söndürücü ile hemen müdahale ediyor. Kontrolleri yapıyor. Yanan baş üstü bagaj kapağını nasıl açacağından ateşe yaklaşma tekniklerine, söndürmeden sonra alınacak önlemleri maske takarak öğreniyor.

7 BİN KABİN MEMURU ONA BAĞLI

THY Kabin Hizmetleri Başkanlığı’na uzun yıllardır eğitimde görev yapan Nevin Çolak atandı. İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Çolak, 1993’te THY’ye kabin memuru olarak girdi. 2000’de amir oldu. Uçuş Eğitim Başkanlığı’nda ek görevle eğitmenliğe 2008’de başladı. 2010’da Planlama Şefi, 2012’de de Kabin Eğitim Müdürlüğü’ne atandı. Eğitmenliği sırasında geçen yıl Maltepe Üniversitesi’nde işletme master’ı yaptı. Bir yıl içinde tüm derslerini verdi. Yeni görevinde ise tüm kabin memurları ona bağlı olacak. 46 yaşındaki Nevin Hanım, evli ve biri 16, diğeri de 11 yaşında iki kız annesi. Eşi de biyoloji öğretmeni. Yoğun temposunun yanı sıra en büyük hedefi, önümüzdeki aylarda işletme konusunda doktora yapmak.

KORİDOR MÜZESİ

Her tehlikeyi yaşıyorlar

Uçuş Eğitim Merkezi’nin içinde THY’nin küçük bir müzesi var. 1950’lerden bu yana kullanılan üniformalardan çekçeklere, çantalardan fularlara kadar birçok tarihi obje müzede yerini aldı.
Bir dönem acil durum kartları, biletleri, hatta hatıra sigaraları, genç kabin memurlarına 81’inci yılını kutlayan THY’nin nereye geldiğini gösteriyor. Kim bilir, belki bir gün THY bu müzeyi büyütür. İçinde uçaklarla, simülatörlerle Türkiye’de sivil havacılığın başlayıp geldiği günler herkese anlatılabilir.

False