Guardiola'nın Berlin duvarı

Pep Guardiola, mükemmel bir takım için Bayern Münih’teki çalışmalarını köklü ve milimetrik değişikliklerle yürütüyor.

Haberin Devamı

Jupp Heynckes’in ardından Bayern Münih’e yeni bir sistem getirmek için yola çıkan Pep Guardiola, mükemmel bir takım yaratmak için detayları kendi çerçevesinde belirlemeye devam ediyor. Alman futbolunda farklı bir devrim yaratmaya çalışan Guardiola, Barcelona’da uyguladığı radikal değişiklikleri Bayern Münih’e de adapte ederek kusursuz bir sistemin tohumlarını atıyor.

Antrenmanları kapattı
Alman futbolunun önemli kültürlerinden biri olan seyirciye ve basına açık olan antrenmanları kapatan Guardiola, tesislerin etrafına gri tellerle kapattırdı. Alman basını tarafından "Guardiola'nın yeni duvarı! Bu Berlin duvarından bile yüksek" şeklinde verilen haberlere rağmen İspanyol çalıştırıcı Bayern'in tüm çalışmalarının gizli yürütme konusunda geri adım atmadı.

Çimleri 17 milimetre kısalttı

Kulübün baş antrenörü olduktan sonra ilk iş olarak çim uzunluklarını ölçen Guardiola, topla daha hızlı bir oyun kurgusu için yaratmak çimlerin kesilmesini istedi. Allianz Arena ve takımın antrenman tesisi Sabener Strasse’deki çimlerin tam 17 milimetre kısaltılmasını söyleyen Guardiola, detaycı ve obsesif yanını da gözler önüne sermiş oldu. Guardiola ayrıca kısaltılan çimlerin de sürekli ıslatılması talimatını verdi.

Rugby ve tenis oynatıyor

Oyuncularını farklı yaklaşımlarla koşullandırmaktan vazgeçmeyen Guardiola, yenilikçi yaklaşımlarını da Bayern Münih’te uygulamaktan çekinmiyor. Barcelona’da birlikte çalıştığı fitness koçu Lorenzo Buenaventura ile birlikte oyuncularına rugby ve tenis oynatan Guardiola, kaleci Neuer’in daha esnek olmasını sağlamak için ekstra çalışmalar yaptırıyor. Özellikle takım oyununda yaptığı cesur değişikliklerle dikkat çeken Guardiola, “topa sahip olma ve sürekli pozisyon yaratma” fikrinden de vazgeçmiyor.

Bütünsellik ilkesi

Guardiola’nın sisteminde vazgeçmediği noktalardan biri de bütünsellik. Tamamen kompakt ve fonksiyonel oyunculardan kurulu takımlarla mücadele etmeyi seven Guardiola, büyük transferlerden çok kendi elindeki yeteneklerden yıldız yaratmak için hareket ediyor. Cruyff’un, Guardiola için söylediği, “kemerlerinizi bağlayın, eğlenmeye gidiyoruz” ifadesinin tamamını şimdilerde Bayern’e adapte eden başarılı teknik adam, Alman futboluna farklı lezzetler sunmaya devam ediyor.

İşte Guardiola’nın getirdiği yeniliklerden bazıları;

1- Hile yasak:
Futbolcularına sahada polemiği yasaklayan Guardiola, aksi halde somurtkan bir ifade göreceklerini garanti ediyor.
2- Otel değil ev izni: Guardiola, iç saha maçlarından önce oyuncuların otelde toplanması yerine evlerinde dinlenmelerini istiyor.
3- Hayali egzersiz: Oyuncularıyla egzersiz öncesi video analiz yapan Guardiola, onların neler yapması gerektiğini önce hayali olarak aşılamaya çalışıyor.
4- Oyunculara 1 saat: Guardiola, antrenmanlardan önce oyuncuların yarım saat olan iznini 1 saate çıkardı.
5- Kahvaltı görevi: Guardiola, her sabah antrenman tesislerinde birlikte kahvaltı edilmesini bir kurala dönüştürdü.
6- Diyet kaçınılmaz: Beslenme uzmanı Mona Nemmer ile çalışan Guardiola, yemek konusunda ise ünlü şef Alfons Beck’le çalışma kararı aldı.
7- Göz teması: Oyuncularıyla her zaman göz teması arayan Guardiola, “her şeyi konuşabilmek” için bu metodolojiye büyük önem veriyor
8- Yeni karargâh: Barcelona yıllarında bodrum katında çalışarak maçlara hazırlanan Guardiola, Allianz Arena’nın altında yer alan eski bodrumu yeni karargâhı olarak tasarladı.
9- Her zaman aktif: Oyuncularıyla çalışmaları beraber yapan Guardiola, maçlarda ise yerine en fazla 10 dakika oturuyor.
10-Yeni sistem: Bayern’in başına geçer geçmez 4–1–4–1 sistemine geçiş yapan Guardiola, “asıl önemli olan oyuncuların hareketidir” diyerek dizilimin mühim olmadığını vurguladı.

Yazarın Tüm Yazıları