GeriSeyahat Gizli müze
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gizli müze

Gizli müze

İstanbul'un en ilginç mekánlarından biri de Boğaziçi Üniversitesi Müzesi. Yakında internette bir web sayfası açmaya hazırlanan müzeyi ziyaret ettik.

Boğaziçi Üniversitesi Etiler girişinden aşağıya inerken solunuzda bahçe içinde tablo gibi bir ev çıkıyor karşınıza. Amerika'nın banliyö tipi evlerini çağrıştırıyor ilk bakışta. Bahçe içinde. Katlar arasında ahşap merdivenler var. Pencereler çift.

Müze üst katta yer alıyor. 1986'da kurulmuş. Önümüzdeki günlerde müze ile ilgili geniş bilgiler içeren bir broşür yayımlanacak. Yine önümüzdeki günlerde İnternette bir Web sayfası açılması düşünülüyor.

Müzeye girer girmez çeşitli eşyalarla karşılıyoruz. Hemen giriş katında cam dolap, ilk hocaların resimleri, kolej yıllarıyla ilgili kitaplar, 1901 yılında mezun olmuş bir doktora verilen gümüş neşter... Üst katta bir İskoç ailenin kullandığı eşyalar var: Eski radyo , demir soba, koyu yeşil renkli çini soba, üstü deri kaplı Venedik modeli bir masa, seramik tabaklar, cam eşyalar, Japon eşyalar, Çin taklidi eşyalar, taş plaklar, Kennedy'nin Robert Kolej'in 100. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yazdığı yazı, bütün yıllıklar. Ayrıca bazı belgeler de var. Örneğin biri şu: 1940'lı yıllarda okulun yabancı hocaları yönetici Scott başkanlığında ‘‘Rumeli Hisarlı Kadınlar'' adlı küçük bir dernek kuruyor ve her cumartesi bir konu üzerinde toplantı yapıyorlar. Her toplantıda değişik bir konu ele alınıyor. Bu bazen kadın hakları oluyor, bazen de Miss Mening'in hayvanları koruma semineri. Bu tarihi belgelerden bir kısmı müzede. İlerde bu belgelerin bir kitapta toplanması düşünülüyor.

Başka neler var? Noel ayinleri notaları kitabı, büyük ejderha bacaklı ağır döküm bir soba. Bir natürmort, masa, sandalyeler, küçük seramik kutular, biblolar, dolaplar, İstanbul'la ilgili bir çok İngilizce kitap... İçlerinden biri Costanipole and its problems. 1901 baskısı, kitabın girişinde Karaköy koyundaki uzun kürekli üç uzun kayığın resmi var. Bir başka kitap ise Bela Bartok'un ünlü Turkish Folk Music from Asia Minör'ü.

Resimli çaydanlık

Robert Kolej'in ilk binası 1871'de yapılan Hamling Hall. Bugün müze olarak kullanılan ikinci binayı Alexander van Milligen yaptırıyor. Kendisi ünlü bir Bizans tarihçisi. Eserleri var. Babası sarayın fizikiçisi ve doktoru. Binayı okula bağışlıyor. Daha sonra bu binada Huntington'lar yaşıyor. Huntingtonlar zamanında bu binayı Romanya kraliçesi ve Yugoslavya kraliçesi ziyaret ediyor. Daha sonra burada Scott ailesi yaşıyor. Müze çocukları 2. Dünya Savaşı'nda ölen Scott ailesine ithaf edilmiş, onların adıyla anılıyor. Scott ailesi 1200 kitap ve bütün eşyalarını okula bağışlıyor.

Müze Müdürü Bergin, çok önemli bir eşyadan söz ediyor bize. Robert Kolej'in kurucusu Hamlin, Amerika'ya dönerken ona hediye edilen bir çay takımından. Ön yüzünde Hamling Hall binasının resmi varmış ve altında İstanbul'un en yeni binası yazıyormuş. Çaydanlığın arka yüzünde ise Ayasofya'nın resmi varmış ve onun da altında İstanbul'un en eski binası yazıyormuş. Ne yazık ki bu parça bugün müzede değil.

Bergin, bizim aracılığımızla bir çağrı yapıyor ve elinde Robert Kolej'le ilgili eşya olanların kendileri ile irtibata geçmelerini istiyor.

False