GeriSeyahat Gerçeküstü kış tatili
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gerçeküstü kış tatili

Gerçeküstü kış tatili

Soğuk günler, unutulmaz tatil olanakları sunar. Ama ben ‘Aurora’nın yani ruhların dansının peşinde koşmayı severim. Ancak buna şahit olmak için doğru adresleri bilmek şart. Yaşam boyu unutamayacağınız bir deneyim için işte size önerilerim.

Kış tatili denince bizde hemen akla kayak gelse de seçenek çok. Örneğin köpeklerin, atların, rengeyiklerinin çektiği kızaklarla donmuş doğanın içinde yolculuk yapmak ve yalnızlığın tadını çıkarmak, donmuş şelalelere tırmanmak... Ben tüm bunların yanı sıra Kuzey Avrupa ülkelerinde kutup ışıklarının peşinde koşmayı çok severim. Adını Roma Şafak Tanrıçası’ndan alan mavimsi, yeşilimsi ışıkların gökyüzündeki dansını seyretmek, bir masalın içinde dolaşmak gibi bir şeydir. Seyrettikleriniz gerçektir ama size gerçeküstü gelir. Yerli halk bunu, ‘Ruhların Dansı’ diye tanımlar. Bu görüntüler insanı tutsak eder.

Ancak, Aurora, öyle her gece ve her yerde çıkmaz karşınıza. Bu muhteşem gösteriyi seyredebilmeniz için biraz şansınızın olması ve doğru adresleri bilmeniz gerekir. Bu hafta size bu yerleri tanıtmaya çalışacağım. Eğer önerime uyup, bu kış tatilinde Kutup Işıkları’nın peşinde koşturursanız, yaşam boyu unutamayacağınız anlar geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

 

İZLANDA

Gerçeküstü kış tatili

Karlar Kraliçesi’nin peşinde
İzlanda, kış aylarında ziyaretçilerine unutulmaz görüntüler sunuyor. Kış aylarında İzlanda’da güneş öğleye doğru doğar gibi yapar, birkaç saat sonra da kaybolur gider. Bu ülkede kış günleri koyu bir gri perdenin ardındadır. 

Dünyanın en kuzeydeki başkenti olan Reykjavik, bu karanlık günleri rengârenk boyanmış evleriyle süslemeye çalışır. ‘Kutup Işığı’nı ilk kez gördüğüm kentlerden birisidir burası. Bu sihirli ışıkları seyretmek için en ideal tarih şubat ayının son haftasıdır. Bulutsuz bir gecede, kutuplardan doğru yükselip, tüm adanın üstünde oynaşan renkli ışıklar sizi büyüler, aklınızı başınızdan alır. İzlanda bu aylarda konuklarına sadece kutup ışıklarını sunmaz. Kiralık kar arabaları ile donmuş nehirlerin üstünde, buz dağlarının arasındaki vadilerde gezinti yapabilirsiniz.

 

 

Ayrıca kentin biraz dışındaki tabii sıcak su havuzlarında, kar altında yüzmenin keyfini de çıkarabilirsiniz. İzlanda fotoğraf meraklılarına çok güzel pozlar da verir. Ama yanınıza yedek pil almayı unutmayın. Çünkü dondurucu soğuk, fotoğraf makinesinin pillerinin çabuk tükenmesine neden oluyor.

 

NORVEÇ

Gerçeküstü kış tatili

Buzlarla süslenen ülke
Norveç’i yaz-kış neredeyse köşe bucak dolaştım. Yazın ayrı, kışın ayrı güzelliklerle karşıladı bu ülke beni. Her köşesine âşık oldum desem yeridir. En net kutup ışığı dansını, ülkenin kuzeyindeki küçük Tromso kentinde izledim. En kuzeydeki bu kent, tarihi ahşap evleriyle de ünlü. Soğuk ama çok güzel, küçük ama çok lezzetli... Haşlanmış karidesler sokak satıcılarında çekirdek niyetine satılıyor.

 

 

Tromso’da gece kutup ışıklarının gökyüzündeki sihirli akışını izledikten sonra, yarı aydınlık gün ışığında, balıkçı tekneleri ile donmuş fiyort gezileri yapabilirsiniz. İkinci adres ise Lofoten. Burası sadece beyaz boya ile yapılmış bir tabloyu andırıyor. Adada, balıkçı kulübelerinde konaklama olanağı var. Balıkçı motorlarının düzenlediği turlara katılıp katil balinaları (Orka), üstünüzde süzülen koca kartalları görebilirsiniz.

Gece ise kar ayakkabılarını giyip, gökyüzünde dalgalanan renkli ‘Kutup Işıkları’nın aydınlattığı beyaz yalnızlıkta yürüyebilirsiniz. Skrova Adası da şaşırtıcı görüntüler sunan başka bir adres. Ülkenin en kuzeyindeki Kirkenes kentinde de kutup ışıklarının büyüsünü yaşamak mümkün.

 

İSVEÇ

Gerçeküstü kış tatili

Beyaza boyanmış yalnızlık
Kuzeyin bu güzel ülkesinde kutup ışıklarını izlemek isterseniz, size Jukkasjarvi’ye gitmenizi öneririm. Kutup Dairesi’nin 200 km. kuzeyindeki bu kentten gökyüzündeki ışık dansını net bir şekilde izlemek mümkün. Bu gezinin en heyecanlı yanlarından biri de, Buz Oteli’nde gecelemek olacak. Buzdan duvarlar, buzdan yapılmış karyola, üstünde geyik derileriyle kaplı sıcacık yatak. 

Buraya kadar gelmişken, 18’inci yüzyıldan kalma saunaların tadını çıkarmak gerekir. Çok sıcak saunada bir güzel terledikten sonra, üstü kalın buz tabakası ile kaplı göle atlamak unutulmaz bir deneyim olacaktır. Gündüzleri doğa gezilerine katılıp karlı ormanlardaki kulübelerde geleneksel rengeyiği çorbası ve islenmiş rengeyiği eti ile karnınızı doyurabilirsiniz.

 

 

Size kutup ışığının altında at gezisi yapmanızı öneririm. Dünyanın bu en sessiz ve en renkli gezisi sizi başka boyutlara taşıyacak. Lulea Adası da ışıkların dansını seyretmek için en doğru adreslerden biri. Burada ağaçların üstüne yapılmış dört bir yanı cam olan modern kulübelerde, gökyüzünü seyrederek, düş dünyasında kaybolabilirsiniz. 

 

FİNLANDİYA

Gerçeküstü kış tatili

Binlerce gölün ortasında
Ülkenin Lapland bölgesi, binlerce göl ve karlı kayın ormanlarıyla tam rüyalarda görülen beyaz bir cennet. Burada Torassieppi Gölü çevresi ‘Kutup Işıkları’nın en net izlenebildiği yörelerden biri. 

Burada, gölün kıyısında iglo şeklinde yapılmış çadırlar, şöminesi, rahat koltukları ve yatağı ile zahmetsiz bir izleme olanağı sunuyor. Çadırların tek kusuru tuvaletlerinin olmaması... Eğer gece tuvalete gitmeniz gerekirse, eksi 40 derece soğukta, çadırdan 50 metre uzaklıktaki kulübeye yürümek zorunda kalıyorsunuz. 

Ülkedeki bir başka adres ise Kuzey Kutup Dairesi’ndeki İnari Gölü. Burada da bir buz oteli var ama tuvaleti yok. Gece odadan çıkıp, buz gibi havada yürümeniz gerekecek. Onun için ben cam tavanlı, ısıtmalı modern iglolarda kuzey ışıklarını izledim. Şarabımı yudumlarken gökyüzünde akıp giden renkli ışıklara bakmak bana sonsuz mutluluk verdi.

 

 

 

False