GeriSeyahat Dağlara gel dağlara
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dağlara gel dağlara

Dağlara gel dağlara

Rakımını seç, karsapanı başlasın: Biri dünya jet-set’i, diğeri Türk sosyetesi, üçüncüsü de orta halli ‘Rumen romantizmi’ için, Avrupa’nın üç bölgesinden üç farklı kayak merkezi...

COURCHEVEL
Yalı fiyatına 15 gün tatil

Fransa’da iki ayrı Champs-Elysees olduğunu biliyor muydunuz? Biri malum, Arc de Triomphe’a çıkan mutat cadde. Diğeriyse 1.850 metre rakımda, İsviçre sınırında. Tek fark, müdavimleri kaldırımlarını arşınlamıyor, kayaklarıyla dünyanın en pahalı pistlerini slalomluyor: Prens William ve Kate Middleton, Beckham’lar, Suudi ve Fas kraliyet aileleri, Roman Abromoviç, Giorgio Armani, Christina Aguilera, Georges Clooney... Yazın adresleri belli: Saint Tropez. Peki kışın? Buyurun Courchevel’e.. Diğer adıyla ‘Kışlık St. Tropez’ye.

Dağlara gel dağlara


Courchevel... Fransız Alpler’inde 1.300’den başlayıp 1.850 metre yüksekliğe kadar, rakım rakım, bütçe bütçe, gösteriş gösteriş yükselen bir kış masalı. Sekizgen memleketin 6 yıldızlı iki oteline, toplamda 11 yıldızlı yedi lokantasına ev sahipliği yapan Fransız rüyası. Courchevel’in en pahalı otellerinin bulunduğu 1.850 rakımlı ‘yüksek’ bölgesinin 6 yıldızlı otellerinden Les Airelles... Ve bu meşhur otelin, kütüphanesi 16’ncı Louis’den kalma viskileriyle süslü fümuarı... Belki de bütün Fransa’da aksansız İngilizce konuşabilen yegâne personel, çoğunluğu petrol zengini Rusya, Arabistan, Kazakistan gibi memleketlerden gelmiş şeyh ve oligark, bürokrat ve tüccarlara kadehi 350 Euro’luk Hibiki viskiler servis ediyor. 350 Euro, çok çok zorlanırsa, orta sınıflar için de ödenebilecek bir rakam. Ama dünyanın adaletsizliği, gündüzün aksine gece daha çok göze çarpıyor galiba: Akşamüstü 350 Euro’ya bir ihtimal kesişebilecek hayatlar, üst katta uyumak için bir geceliğine 35 bin Euro ödenen süitlerle sonsuza dek birbirinden ayrılıyor.

Dağlara gel dağlara


SABAHI BİR TEK OLİGARKLAR GÖRÜR

Üstelik ne pahasına? Tamam, terasta fokurdayan jakuziden, etraftaki karlı dağların zirvelerini seyrediyorsunuz... Eyvallah, içinde çocuklar için oyun odası, hizmetliler için ayrı bölüm bile var... Ve yine kabul ki, salondaki büyük, antika masada size en ‘Ratatouille’ lezzetleri sunacaklar... Ama el insaf: Parayı el emeğiyle, maaşla, ikramiye ya da mesaiyle kazanmış hangi insan evladı, Courchevel’de 15-20 günlük bir tatil için, Boğaz’da bir yalı fiyatını gözden çıkarabilir?

Dağlara gel dağlara


Durmak yok, tevekküle devam: Nazar etme n’olur, çalış belki senin de olur!

Dağlara gel dağlara


Kaça patlar?: Courchevel için haftalığı 7 bin TL’den başlayan turlar bulmak mümkün ama üst sınır yok. Lyon Havaalanı’ndan otele direkt helikopterle gelmek ister miydiniz?
Yapmadan gelmeyin: Uçaktan Alp’lerin üzerine paraşütle atlama...
Tatmadan dönmeyin: Yazın bu yaylalarda otlayan ineklerin sütlerinden yapılan
Beaufort peynirinden fondü....


PRAGELATO
Beyaz Türkler burada dağa çıkıyor

Dağlara gel dağlara


Alpler’in Fransa ve İtalya arasında kalan yüksek zirveleri... Kış aylarının gelmesiyle Valmorel, Val d’Isere, Tignes Val Claret, La Plagne 2100, Peisey Vallandry ve Pragelato vadilerinde ‘Ferman padişahınsa dağlar bizimdir’ türküsü yankılanmaya başlıyor. Club Med’in Avrupa-Afrika Operasyon Genel Müdürü Patrick Calvet’ye göre sadece sömestir tatilinde bile bu merkezlerde rezervasyon yaptıran Türklerin sayısı iki bini geçiyor. Öyle ki Alpler’deki Türk işgalini göğüslemek için, kayak kulüplerinde Türk animatörlerden tutun Türk mutfağından lezzetlere kadar birçok önlem alınıyor.

İçlerinde en yenisi İtalya’nın Vialetta bölgesinde kurulan Pragelato. İki katlı şalelerde konaklanılan bölgede ulaşım da geyiklerin çektikleri kızaklarla sağlanıyor. ‘Buz Çayırı’ lakabı da işte buradan geliyor.

Kaça patlar: Şubat döneminde her şey dahil 7 günlük bir tatil kişi başı yaklaşık 7 bin TL’ye mal oluyor...
Yapmadan gelmeyin: Chardonnet Gölü’nde ve Val Troncea Doğal Parkı’nda kış safarisi...
Tatmadan dönmeyin: The Taverna ya da bir aile işletmesi olan Al Moulino gibi restoranlarda dağ usulü İtalyan pizzası ve fondü.

False