Yurttaki yanlışlar

Güncelleme Tarihi:

Yurttaki yanlışlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 00:35

ADANA’daki yangın faciası gözleri bir kez daha yurtlara çevirdi. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ni inceleyerek, buradaki ihmal ve yanlışları araştırdık.

Haberin Devamı

AHŞAP ÖNEMLİ İHMAL: Bina ahşap, zemin de halı kaplı olduğu için alevlerin kısa sürede büyüdüğü belirtiliyor. Binanın içinin ahşap olması en önemli ihmal. Çünkü 2004 yılında yayımlanan ve 2009, 2011 ve 2012 yıllarında güncellemeler yapılan yönetmeliğe göre ortaöğretim yurt binalarının kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması gerekiyor.

YANGIN RAPORU İSTENİYOR: Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre, yurtların açılması ve işletilmesi Bakanlığın iznine tabi. Bakanlık, bu yetkisini valilikler aracılığı ile kullanabilir. Burada ahşap binaya yurt izni verilmesinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Valiliğin de sorumlu olduğu ortaya çıkıyor. Yurt açmak için istenen belgeler arasında yangına karşı yeterli güvenliğe sahip olduğuna dair rapor da bulunuyor. Güvenliği sağlayamayan; öğrencilerin barınma, beslenme ve diğer sosyal ihtiyaçlarını karşılama yükümlülüklerini yerine getirmeyen yurtların kapatma işlemi Bakanlık veya valilikçe yapılıyor.

KOMİSYONLAR NET DEĞİL: Özel öğrenci yurtlarının denetimleri de Milli Eğitim Bakanlığı ve valiliklerde. Yönetmeliğe göre, yurtlar gerekli görüldüğünde bakanlıkça, mülki idare amirleri tarafından da hazırlanan plan doğrultusunda yılda iki defa denetlenebiliyor. Fakat 2004 yılına kadar MEB’in maarif müfettişleri tarafından yapılan denetim yetkisi, bu tarihten sonra ilçelerde oluşturulacak komisyonlara verildi. Komisyonlarda kimlerin yer alacağı ise net değil.

YAŞ GRUPLARI DA TARTIŞMALI: Yönetmeliğe göre yurtlar sadece lise ve üniversite öğrencileri için açılabiliyor. Fakat 2011’de eklenen madde ile 6, 7, ve 8’inci sınıf öğrencilerinin de kontenjan boşluğu ve ihtiyaç olması halinde yurtta kalmasına izin verildi. Yönetmelik değişikliği yapıldığı dönemde ilkokul kademesi 1, 2, 3, 4 ve 5, ortaokullar ise 6, 7 ve 8’inci sınıfları kapsıyordu. 4+4+4 sistemine geçilen 2012-2013 eğitim yılından sonra 5’ten 8’inci sınıf sonuna kadar ortaokul olarak adlandırılmaya başlandı ve yurt yönetmeliğinde 5’inci sınıflar için bir düzenlemeye gidilmediği görülüyor. Dolayısıyla yönetmelik 5’inci sınıfların durumunu tartışmalı hale getiriyor. Yurtta hayatını kaybeden çocuklardan ikisi 5’inci sınıf öğrencisiydi.

BAKAN YILMAZ: KÖYLERİ DOLAŞARAK AİLELERİ İKNA ETMİŞLER
MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,  Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yanan yurdun 26 Ekim 2015’te bakanlık müfettişlerince, 26 Mayıs 2016’da ilçe milli eğitim müdürlüğünce denetlendiğini belirten Yılmaz, “Demek ki gereği gibi yapılmamış. Pekala iyi bir eğitim verilseydi kurtarılabilirdi” dedi.

Soruşturmanın neticesini beklediklerini belirten Yılmaz şunları söyledi:  “Bu kardeşlerimizi Kozan’daki yatılı pansiyonlara yerleştirmişiz. Fakat bu yurdu işletenler köylere gitmişler, aileleriyle konuşmuşlar, dolayısıyla bir şekilde de ikna etmişler.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!