YÖK’ten ‘Akademi’ motoru

Güncelleme Tarihi:

YÖK’ten ‘Akademi’ motoru
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2016 00:22

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Akademik Arama (YÖKAKADEMİK) sistemini başlattı. ‘akademik.yok.gov.tr’ adresinden hizmet veren sistemin özellikleri şöyle açıklandı:

Haberin Devamı

Bilgiler YÖKSİS, Akademik Özgeçmiş Sistemi ve Tez Merkezi uygulamalarına YÖK, üniversiteler ya da akademisyenler tarafından girilen verilerden oluşuyor. Akademisyen profilindeki bilgiler, kişinin kontrolünde.

Onay mekanizması bulunmuyor. Yabancı dil bilgisinin ÖSYM; proje bilgilerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve üniversiteler; yayın bilgilerinin ulusal ve uluslararası yayın veri tabanlarından; patent bilgisinin ise Türk Patent Enstitüsü’nden alınmasına yönelik protokoller imza aşamasında.

Türkçe ve İngilizce sistemde, akademisyenlerin adı, soyadı, bilim ve faaliyet alanlarını içeren anahtar kelimeler ile kitap, makale, tez, patent, proje, sanatsal faaliyetler gibi alt başlıklarda filtreleme ve arama imkânı var. Sistem, bilimsel çalışmaları kolaylaştıracak. Üniversitelerdeki çalışmaları şeffaf hale getirecek. Akademisyenin ve çalışmalarının kamuya açılmasıyla görünürlüğü artıracak. Üniversitelerin akademik performanslarını ortaya koyacak. Yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerinde jüri tespitlerini kolaylaştıracak.

Haberin Devamı

ULUSLARARASILAŞMAYA KATKI

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Sistemin akademik boyutunun yanı sıra başta bakanlıklar olmak üzere kamu, sanayi kuruluşları ve özel sektörün, YÖKAKADEMİK’ten üniversitelerle işbirliği yapması kolay olacak. Sistem bilim hayatımızın durumunu gerçekçi olarak ortaya koyarak, gelişmesine yardımcı olacak. Bilgi edinme süreçlerini hızlandıracak. Yükseköğretimin uluslararasılaşmasına katkı sağlayacak. Hizmet motoru, topluma, araştırma ve araştırmacıya açık” dedi.

BAKMADAN GEÇME!