ZEYTİNDE 'VAR' YILI

Güncelleme Tarihi:

ZEYTİNDE VAR YILI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2022 09:40

“Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman…” diye başlıyor türkü. Zeytin ve zeytinyağından bizi uzaklaştıran girişimlere rağmen Türkiye, zeytini, zeytinyağını yeniden keşfediyor.

Haberin Devamı

Son 15 yılda zeytin ağaç sayısını yüzde 50 artıran ülkemiz, zeytine destek konusunu da gündemine alsa, zeytinde dünya lideri olmamız kaçınılmaz. Çünkü zeytin bu toprakların öz evladı…

DESTEK YETERSİZ
Mardin’den Tekirdağ’a geniş bir coğrafyada ülkemiz toprağını ve florasını seven zeytin, verilen desteğe kayıtsız kalmaz. Zira zeytinine sahip çıkan Avrupa zeytinyağının litresine 1.3 Euro, yaklaşık 25 TL destek verirken, bizde verilen destek sadece 80 kuruş.

Antalya da Türkiye gibi yıllardır hafızasının en altına süpürdüğü zeytini yeniden keşfediyor. 5 milyonun üzerinde zeytin ağacının olduğu Antalya, zeytin verimi konusunda iddialı. Çünkü Pamfilya döneminden beri zeytine ev sahipliği yapmış bu topraklar, zeytini biliyor, tanıyor ve büyütüyor hem de iyi büyütüyor.

Uzmanlar, zeytinde bu yıl “var yılı” olduğunu belirtiyor. Havaların güzel gitmesi hem rekolte hem kalite konusunda zeytinde güzleri güldürüyor. Geçen yıl ülke olarak 1 milyon 700 bin ton, Antalya olarak da 55 bin ton civarında zeytin hasadı yapılırken, bu yılki rekoltede yüzde 40 civarında artış bekleniyor. Zeytindeki bu artış zeytinyağı üretimine de olumlu yansıyacak.

İSPANYA TALİP OLUR MU?
Son 500 yılın en kurak dönemini yaşayan İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin zeytinde beklediği rekolteyi bulamayacağı konuşuluyor. Büyük zeytinyağı tedarikçilerinden İtalya, İspanya gibi ülkelerin zeytinyağı ihtiyacını karşılamak için Türkiye’nin kapısını çalması bekleniyor. Tabii zeytinyağının ihracat ayağı baltalanmazsa. Geçen yıllarda olduğu gibi hükümet ihracat yasağı kararı almazsa, üretici, imalatçı, ihracatçı için zeytinde ve zeytinyağında iyi bir yıl olabilir…

PİYASADA AFRİN TEDİRGİNLİĞİ
İç piyasada fiyatı baskılamak için hükümet yine ihracat yasağına başvurursa üreticinin korktuğu başına gelir ve İspanya, İtalya gibi ülkeler zeytinyağı ihtiyacını Suriye’nin kuzeyinden Afrin’den karşılar. Bizim de elimizde kocaman bir hayal kırıklığı kalır.

Aslında bu bir fırsat, Türkiye bu dönem dökme yerine, ambalajlı ve markalı katma değeri yüksek ihracat yapabilirse kıyısında kaldığı zeytinyağı pazarının önemli bir aktörü olabilir.

Hep söylüyorum bizim üreticimiz elini taşın altına koyuyor, tüm zorluklara rağmen üretiyor. Yeter ki ürünü değer bulsun, bıkmadan usanmadan üretemeye devam eder.

UCUZA TÜKETMEK ARTIK HAYAL
Tüketici ayağına baktığımızda diğer ürünlerde olduğu gibi zeytinyağını da ucuza tüketmek artık hayal. 5 litrelik tenekenin 25 TL olduğu bir dönemde, sadece ambalaj fiyatının 25 TL olduğu bir ortamda ucuza tüketim beklentisine girmemekte fayda var. Bu yıl bir kilogram sızma ham zeytinyağının maliyetinin 66.5 TL, yemeklik dökme yağın maliyetinin 62 TL olacağı belirtiliyor. Bu rakamlara göre, sofranıza koyabileceğiniz zeytinyağını 80-85 TL’nin altında almak mümkün görünmüyor.
Zeytinde hasat dönemi hayırlı olsun, çiftçinin ürünü bereketli olsun…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!