TURİZMDE ÇİFTE BAYRAM

Güncelleme Tarihi:

TURİZMDE ÇİFTE BAYRAM
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2023 10:14

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla tatil planları da hız kazandı. Sektör temsilcileri, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkması, okulların da yaz tatiline girmesiyle birlikte yurt içi pazarın da hareketlendiğini söyledi. Sektör temsilcileri, bayramın otelciler için can suyu olacağı görüşünde.

Haberin Devamı

KURBAN Bayramı tatili, 26 Haziran Pazartesi ve 27 Haziran Salı gününün idari izin ilan edilmesiyle 9 güne yükseldi. Okulların kapanacağı ve sınavların da tamamlanacağı bir sürece denk gelen Kurban Bayramı’nın, yaz döneminin de ilk tatil fırsatını oluşturması nedeniyle şimdiden turizm kenti Antalya başta olmak üzere birçok turizm bölgesinde yoğun talep oluştu.
Kurban Bayramı tatili ve haziran itibarıyla başlayan yaz sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Kurban Bayramı’nda ben 250-300 bin paketli yerli turistin Antalya’ya geleceğini düşünüyorum. Türkiye genelinde bu rakam 500 binin üzerine çıkar. Bu da dolulukların yüzde 90’ı geçeceğiz, yüzde 100’e yaklaşacağız anlamına gelir. Kurban Bayramı bizim için çok önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

TURİST SAYISI 4 MİLYONU AŞTI
Dün itibarıyla Antalya’ya gelen yabancı turist sayısının 4 milyonu geçtiğini belirten Kavaloğlu, şöyle devam etti:
“Bu da geçen seneye göre yüzde 37 artıda olduğumuz anlamına geliyor. Ramazan Bayramı nisan ayına denk geldiği için çok yoğun geçirememiştik. Ama Kurban Bayramı tatilinin önceden açıklanması ve 9 güne çıkarılması, sınavların bitmesi ve okul tatilinin başlamasıyla birlikte çok yoğun bir doluluk yaşayacağımız bir döneme giriyoruz. Bu da turizmci için hem psikolojik hem de doluluk açısından çok değerli. Yüzde 90 dolulukları geçeceğiz, hatta yüzde 100 dolulukları bulacağız bu dönemde.”

‘RUSYA PAZARINDA HAREKET BEKLİYORUZ’
Antalya’nın turizmde en önemli 3 pazarının Almanya, Rusya ve İngiltere olduğunu belirten Kavaloğlu, “Şunu unutmamamız lazım ki Rusya ile Ukrayna arasında süren savaş halen daha bizi turizm anlamında olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor. Yani bizim aslında 1 numaralı pazarımızla, zamanında 3 numaralı kaynağımız kendi aralarında savaş halindeler. Rusya’daki refah seviyesi, paralarının devalüe olması, finansal imkânlarının zorlaşması, Rus turist sayısında düşeşe neden oldu. Batı Avrupa pazarı şu anda olumlu gidiyor, Rusya’da olumlu bir gelişme bekliyoruz. Haziran, temmuz ve ağustosta Rus turist sayısı daha iyi olacak diye düşünebiliriz. Rus turist saysında 2019 rakamlarına ulaşamadık fakat geçen senenin üzerinde olduğumuzu da belirtmek isterim” dedi.

Haberin Devamı

SEZON KASIMA UZAR
İngiltere’den gelen turist sayısı geçen sene 1 milyonu geçtiğini hatırlatan Kavaloğlu, bu sene Antalya’ya gelen İngiliz sayısının biz 1,5 milyonun üzerine çıkmasını beklediklerini vurguladı.
İklim şartları nedeniyle sezonun geç başladığını kaydeden Kavaloğlu, “Temmuz ağustos turizmde en yüksek sezonumuzdur. Bence bu yıl sezon kasım ayı sonuna kadar uzayacak” diye konuştu.

DÖVİZ KURU TURİZMCİNİN LEHİNE
Turizmde istihdam, enerji ve yiyecek-içecek gibi sabit maliyetlerin geçen yıla göre 100’de 100’e yakın yükseldiğine işaret eden Kavaloğlu, “Dolayısıyla biz bunun kurdan sadece yüzde 35’ini karşılayabiliyorduk. Fiyatlarımızı Euro bazında yüzde 15-20 zamlayabilmiştik. Kurun bir parça yükselmesi ihracatçının ve turizmcinin lehine bir gelişmedir. Ama tabii hepimiz bu ülkede yaşıyoruz, ülkemizin parasının değerli olması ve finansal istikrar her şeyden önemli. Yani hem enflasyon olmasın, kur da sabit olsun, bu bizim tercihimizdir” dedi.

Haberin Devamı

BAYRAM İYİ GELECEK
Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği Derneği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut, Rus Rublesi’ndeki dengesizliklerin, Cumhurbaşkanı seçimi öncesi yaşanan belirsizliğin turizm sektörünü bir miktar etkilediğini, iç turizmde insanların tatil planı yapamadığını söyledi. Şu anda rezervasyon akışının düzeldiğini kaydeden Barut, “Doluluklar beklentiler çerçevesinde devam ediyor. Önümüzdeki Kurban Bayramı tatili de iç turizm için çok önemli. Bölgemizdeki tesislere ciddi bir cansuyu olacak” diye konuştu.

SEÇİM ETKİLEDİ
Delphin Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Üyesi Tolga Cömertoğlu ise ocak-nisan döneminde Türkiye tarihindeki en yüksek dolulukların gerçekleştiğini, ancak mayıs ayında seçim belirsizliği ile rezervasyonlarda bir yavaşlama meydana geldiğini söyledi. Cömertoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Rezervasyonlardaki yavaşlama haziran ayında çok ufak artarak gidiyor ama kesinlikle 2022 ile aynı değil, biraz daha aşağıda. Aslında 2022 yılını referans almamız doğru değil. Çünkü Kovid-19 pandemisi nedeniyle 1,5 yıl boyunca hiç tatil yapmamış, doğru düzgün dışarıya çıkmamış dünya halkı kendini bir anda dışarıya attı. Arz-talep dengesinin normal seyretmediği bir yıl. Bu sene 2019 rakamlarına ulaşabiliriz ama 2022’yı yakalamamış şu anda zor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!