Paket Tur Artış Gelire Yansıdı

Güncelleme Tarihi:

Paket Tur Artış Gelire Yansıdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2018 10:10

Paket tur pazarında yılın ilk çeyreğinde yüzde 40’a yakın bir yükseliş gösteren Antalya’da, 1 milyon 220 bin turist sayısına ulaşıldı. Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin verileri de, Rusya’dan bu yıl 244 bin turistin geldiğini gösterdi.

Haberin Devamı

ANTALYA’ya gelen yabancı ziyaretçilerin paket tur kullanma oranı yüzde 89 civarında gerçekleşti. Turizmdatabank’ın hazırladığı 2018 Yılı Antalya Paket Tur Pazarı raporuna göre, kente en çok turist getiren tur operatörleri arasında ilk sıraları, yüzde 14.8 ile Meeting Point Turkey (FTI), yüzde 9.2 ile OTI Grup, yüzde 9.1 ile TUI, yüzde 8.9 ile Anex, yüzde 7.1 ile Diana Travel-Thomas Cook, yüzde 6.3 ile ile Kilit Global ve yüzde 4 ile Pegas aldı. Bu grupları; Akay Travel (FIT), Summer, Corendon, Novanta, Der Touristik,Detur, Belmando ve Intourist izledi. Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin yılın ilk çeyreğiyle ilgili açıkladığı rakamlara göre, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı ziyaretçi sayısı ise 244 bin olarak belirtildi.

YÜZDE 10 – 15 GELİR ARTIŞI
Döviz kurlarındaki artış, turizmcilerin gelirlerinde genel bir artışa neden oldu. Haziran ve temmuz aylarında daha net biçimde şekillenecek gelirlerde, fiyat artışlarıyla birlikte önceki yıla oranla yüzde 10–15 civarında bir yükseliş beklediklerini belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, “Ramazan’ın 3’üncü haftasından itibaren iç pazarda bir hareketlenme başlayacak. Tam bir yükseliş yaşayacağımız bayram döneminden sonra, bu sene sezonun da aynı ivmede devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2019 FİYATLARINA YANSIR
Yılın ilk aylarındaki verilerin ve rezervasyonların gösterdiğine göre bu yıl turist sayısında ciddi bir artış olacağını söyleyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, “Kişi sayısındaki artışların önümüzdeki yıldan itibaren fiyatlara da yansımasını bekliyoruz. Bu sene bir anda yüksek bir artış olmaz. Çünkü bu yıl için anlaşmaları yapmıştık. TUİK’in verdiği bu yılın ilk verilerde geçen seneye göre gelirlerde bir miktar yükseliş var. İlk çeyrekteki kişi başına harcama 724 dolarken geçen sene bu rakam 680 dolar seviyelerindeydi. Ama 2015’e bakarsanız ilk çeyrekte 900 dolarlardayken bu sene çok daha altında gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.

2020’YE KADAR ESKİYE DÖNERİZ
İngiltere başta olmak üzere Avrupa pazarlarında yaşanan hızlı artışın arz talep dengesini yeniden oluşturarak fiyatları zaman içinde eski seviyelerine ulaştıracağını ifade eden Duran sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hedefimiz 2014 ve 2015 rakamlarına geri dönmek. 2023 hedefimiz kişi başına bin dolardı. Buna ulaşmanın yolu doluluklardan geçiyordu. 2016’dan sonra yükseliş trendi gösteren 2017’yi yaşadık. 2018’de bu yükseliş trendi devam ediyor. Türkiye’nin hem hizmet kalitesi, hem de misafirperverliği ile fiyat ve değer orantısını sağlama yolundayız. 2019’da fiyatların yükseleceğini, 2020’ye kadar da 2014 ve 2015 değerlerine geleceğine inanıyorum.”

Haberin Devamı

SEÇİMLER VE ÜNİVERSİTE SINAVI
Yazla beraber ciddi dolulukları yakalamaya başladığını aktaran Duran, “Önümüzde iç turizmi etkileyecek 24 Haziran seçimleri, ay sonunda üniversite sınavı ve seçimlerde ikinci tur olursa 8 Temmuz tarihleri var. Bu nedenle Haziran ayından itibaren iç pazarda her ne kadar sakinlik yaşansa da, birçok tesis şu anda yüzde 90’ın üzerinde doluluğa sahip. Yüzde 100 dolulukların yaşanacağı bayramdan sonra da yüksek ivmenin devam edeceğini görüyoruz. Otellerdeki dolulukta yurt dışı pazarlarda yaşanan hareketliliğin büyük etkisi var” açıklamasında bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!