MÜLK SAHİPLERİ AMAN YALAN SÖYLEMEYİN

Güncelleme Tarihi:

MÜLK SAHİPLERİ AMAN YALAN SÖYLEMEYİN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2022 09:21

Kira bedellerinin hızla yükselmesi ev sahiplerini maalesef fırsatçılığa itti.

Haberin Devamı

Kiranın yüksek oranda artırılması için ev sahipleri tarafından baskıya maruz kalan kiracıların yasal hakları ve böyle durumlarda atabilecekleri hukuki hakları var.
*
Kira sözleşmesi, kira bedelini aşırı artırmak ve eski kiracıyı evden ya da iş yerinden çıkarıp yerine yeni bir kiracıya daha yüksek bedelle kiralamak isteyen ev sahiplerine karşı önemli sınırlar koyar.
*
Bu sınırlardan en çok bilineni de kira artışıyla ilgili TÜFE sınırlamasıdır. Bir de bu sene olduğu gibi devlet müdahalesi ile yüzde 25’tir.
*
Peki, kendi oturacağını söyleyip evi başkasına kiralayan ev sahibine karşı ne yapmalısınız?
*
Uyanık bazı ev sahipleri kiracıyı çıkarmanın kolay bir yolunu bulmuş.
*
Eve ihtiyacın olduğunu veya evde kapsamlı bir tadilat yapacağını söyle ve kiracıyı çıkar.
*
Bu arada ihtiyaç derken geniş kapsamlı bir durumdan bahsediyorum. Örneğin, ev sahibiniz kendisine, çocuklarına, torunlarına veya anne, babasına hatta dedesine ve ninesine dahi orayı konut ya da iş yeri olarak vereceğini söylediğinde bu haklı bir tahliye nedeni olur.
*
Aynı zamanda evde kapsamlı bir tadilat yapılacaksa bu da haklı bir tahliye sebebidir.

Haberin Devamı

3 YIL KİRAYA VERİLEMEZ
Doğru söyleyen ev sahiplerini başımızın üstünde taşıyalım. Lakin, ev sahiplerinin unutmaması gereken bir durum var.
*
Kanun açıkça şunu söylüyor; daireye ihtiyacın olduğunu veya tadilat yapacağını söyleyerek kiracını tahliye ettiysen, o daireyi 3 yıl boyunca haklı bir sebeplerin yoksa birisine kiraya veremezsin.

KİRACI DAVA AÇABİLİR
Eğer kiracını çıkartıp bu süre zarfında daireyi eski haliyle bir başkasına kiraya verdiysen, kiracın bunu öğrenip vakit kaybetmeden sulh hukuk mahkemesinden üç yıl yasağının ihlal edildi gerekçesiyle tazminat davası açabilir.
*
Peki, mahkeme eski kiracının lehine karar verirse bu durumda ev sahibi olarak ne kadar tazminat ödemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
*
Kiracıdan son kira yılında aylık 2 bin TL aldıysanız toplamda 24 bin lira tazminat ödeyeceksiniz ki, bu en az tazminat tutarı.
*
Bunun yanında tüm taşınma masraflarını da ödemek zorunda kalabilirsiniz.
*

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!