GÖZLER KABİNEDE

Güncelleme Tarihi:

GÖZLER KABİNEDE
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2021 09:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, restoran ve kafelerin açılışının değerlendirilmesi için kabine toplantısına işaret etmesi işletmeciler arasında umut yarattı. Açılış gününü bekleyen yeme-içme sektöründe gözler bugün yapılması planlanan toplantıya çevrildi.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamında kapalı olan restoranlar, lokantalar ve kafelerin ne zaman açılacağı sorusu, işletme sahipleri ve vatandaşların gündeminde yer alan konulardan biri olmaya devam ediyor. Bu süreçte yalnızca paket servis ve gel al hizmeti ile müşterilerine ulaşabilen sektör üyeleri, işletmelerin yeniden faaliyete açılmasına yönelik taleplerini her fırsatta dile getiriyor. Geçtiğimiz hafta kısıtlamaların belli bir vaka sayısının altına düşmesiyle kaldırılacağını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konunun önümüzdeki günlerde yapılacak kabine toplantısında yeniden ele alınacağını açıkladı.

AÇILIŞ SİNYALİ UMUT VERDİ
Gerekli önlemler alınarak işletmelerin açılmasının ve müşteri kabul etmeye başlanmasının yeme-içme sektörünün ayakta kalabilmesi için çok önemli olduğunu ifade eden Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının sektöre umut verdiğini ve yeniden açılışa yönelik bir sinyal olarak değerlendirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

NİHAİ KARARI BEKLİYORUZ
Dere şöyle konuştu: “Paket servisten gelen kazanç maalesef işletmelerin ayakta kalmasına, maaş ve kira gibi ödemelerine yeterli gelmiyor. Tabii ki bu dönemde sağlık birinci önceliğimiz ve koronavirüs tedbirleri hayati önem taşıyor. Ancak bu işletmelerin sıkı tedbirlerle çalışmaları sağlanabilir. Restoran, lokanta ve kafelerin yeniden açılması talebimizi bakanlıklara ilettik. Konunun görüşülüp nihai kararın çıkmasını bekliyoruz.”

TAKSİMETRE HER GÜN ÇALIŞIYOR
Pandemide kapanmadan en çok etkilenen restoran ve kafe işletmecileri için durumun her geçen gün ağırlaştığını belirten Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Başkanı Zeki Özen, “Sektördeki tüm üyelerin ortak derdi ödemelerin yapılamaması, çalışanların borç taleplerine karşılık verilememesi, biriken kira yüküne bir çözüm üretememeleri. Borçlar konusunda taksimetre her gün çalışırken işletmeciler gelir elde edemeden beklemeye devam ediyorlar. Sektörün yüzde 30’unun el değiştirme riskiyle karşı karşıyayız. İşletmelerin ayakta kalma çabası git gide çıkmaza giriyor” dedi.

YAPILANDIRMA İÇİN EK SÜRE
Vergi yapılandırması konusunda da kapalı olan restoran kafe işletmecilerine özel bir imkan sunulmasını isteyen Özen, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılandırma kararı alındı. Ancak dükkânlara da kilit vuruldu. Kapalı olan işletmeler hangi vergi ve SGK ödemesini yapılandıracak? İş yerleri faaliyette değilken bu mümkün değil. Yeme-içme sektörüne özel bu sürenin en az 6 ay ile 1 yıl arasında ertelenmesini istiyoruz. Dükkânları kapalı olan sektör işletmeleri için yapılandırma süreci uzatılsın, ödemeleri ötelensin. Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulması, ateş ölçümü, hijyen ve sosyal mesafe uygulamaları gibi tedbirlerle işletmelerin yeniden açılmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı


GEREKİRSE ESNEME YAPILABİLİR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde koronavirüs kısıtlamalarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Restoran işletmeciliği konusunda, kabine toplantısında değerlendirmesini yeniden ele alacağız. Çünkü endişelerimiz var. Her ne kadar sıkı tutacağız diyorlarsa da maalesef sıkı tutulmuyor. Şu anda başarılı bir süreç var. Bu süreci tekrar tersine çevirmek, böyle bir şeyin altına girmek istemiyoruz. Gerekirse bir esneme yapılabilir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!