Zam zamanında verilse ulaşımda sıkıntı olmaz

Güncelleme Tarihi:

Zam zamanında verilse ulaşımda sıkıntı olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2022 15:46

Başkentte özel halk otobüslerinin kontak kapatma kararıyla gözler bir kez daha ulaşıma çevrildi.

Haberin Devamı

Kendilerinin de büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, “Esnaflarımızın beklentisi sadece fiyatların güncellenmesi ile hakkımız olan zammın zamanında verilmesidir. Zam zamanında verilse ulaşımda sıkıntı olmaz” dedi. Hürriyet Ankara’ya konuşan Yılmazer şunları söyledi:

SON SEKİZ YILDA RAKAMLAR ORTADA

“Ankara’da 2 bin 231 minibüs ile hizmet vermekteyiz. Ortakları ile 3 bin 230 araç sahibi ve yaklaşık 6 bin çalışan, toplam 9 bin 230 aile bu sektörden evlerine ekmek parası götürmekte. Pandemi sonrasında ekonomik sıkıntılar esnafımızı da olumsuz yönde etkiledi olumsuzluk halen devam ediyor. 2014’te EGO ücreti 2 TL iken minibüs 2.40 TL idi. Şimdi EGO 6.5 minibüs ise 7 TL, artış oranı yüzde 291. Temel giderimiz olan akaryakıt 2014’te 4.39 TL iken günümüzde 23.21 TL’lik bir artış ile 27.60 TL olmuş yüzde 629’luk bir zam geldi. Araç kaskosu 2014’te bin 650 TL iken bugün 30 bin TL olmuş artış oranı yüzde bin 818’dir. Araç sigortası 2014’te 725 TL iken 7 bin TL olmuş artış oranı yüzde 965’tir. Araç kasa fiyatları 2014’te 150 bin TL iken bugün 1 milyon 200 bin TL olmuş artış oranı yüzde 800’dir. Asgari ücret 2014’te 891 TL iken bugün 5 bin 500 TL olmuş yılbaşında 8 bin TL olacağı konuşulmaktadır. Son sekiz yılda geldiğimiz rakamlar ortada.

Haberin Devamı

Zam zamanında verilse ulaşımda sıkıntı olmaz

ASGARİ ÜCRETE GÖRE GÜNCELLEMELİ

Bu fiyat artışlarına baktığımızda ulaşım ücretlerinde artış ne yazık ki hep geride kalmış olup esnafımız çalışmaz hale gelmiştir. 1965’ten bu zamana kadar çalışan sektör yok olmaya başlamıştır. Bizim minibüslerimizin hemen hemen hepsi diye babalarımızdan, dedelerimizden bize miras kalmıştır. Bizler bu işi rant için yapmıyoruz esnafımızın tek derdi geçimlerini sağlamak ve evlerine ekmek götürmektir. Esnaflarımızın beklentisi sadece fiyatların güncellenmesi ile hakkımız olan zammın zamanında verilmesidir. Zam zamanında verilse ulaşımda sıkıntı olmaz. Her defasında sesimizi duyurmak zorunda kalmak istemiyoruz. Nasıl yılın başında asgari ücret güncellemesi yapılıyorsa ulaşım ücretlerinin de aynı oranda güncellenmesi gerekmemektedir. Esnafımızın beklentisi hakkı olan fiyat güncellemelerinin zamanında yapılmasıdır. Ne yazıktır ki özellikle akaryakıt ve tamir masraflarını karşılayamadığı için bugün 450 minibüs çalışamamaktadır.

Haberin Devamı

BİZİM SÜBVANSE ETME İMKÂNIMIZ YOK

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada kişi başına maliyetin 18.50 TL olduğu ve yıllık zararın 2 milyar 446 milyon TL olduğu belirtildi. Bu zararı Ankara Büyükşehir Belediyesi sübvanse edebiliyor ancak minibüsçü esnafının sübvanse edecek bir kaynağı ve imkânı bulunmamaktadır. EGO bin 800 otobüsle bu fiyatla zarar ediyorsa esnafımızda 2 bin 231 minibüsle aynı şekilde zarar etmektedir. Tüm temennimiz bir an önce fiyatlarda güncellenme yapılması ve artık kalıcı bir karara bağlanarak fiyat güncellemesinin gider artış oranına göre yıl içerisinde belli aralıklarla yapılmasıdır. Minibüsçü esnafının çalışarak evine ekmek parası götürmekten başka bir gayesi ve beklentisi yoktur.”

BAKMADAN GEÇME!