Yardımlarla ilgili yanlış bilgiye dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Yardımlarla ilgili yanlış bilgiye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2023 16:38

Depremzedeler için başkentte yardım seferberliği devam ederken sosyal medyada ve WhatsApp gruplarında Ankara’ya getirilen yaralılar, çocuklar ve yardımlarla ilgili yanlış bilgiler paylaşılmaya başlandı. Kurumlardan paylaşımlara yalanlama geldi. Yapılan açıklamada, “Bu dönemde, resmi kaynaklardan yapılan açıklamalara itibar edilmesi önemle rica olunur” denildi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ile felaketi yaşatan iki depremin ardından başkentliler depremzedelere yardım için seferber oldu. Ankara’nın birbirine kenetlendiği süreç devam ederken sosyal medyada ve WhatsApp gruplarında Ankara’ya getirilen yaralılar, çocuklar ve yardımlarla ilgili yanlış bilgiler paylaşılıyor. Kurumlardan ve yetkililerden ise yapılan bu paylaşımlara yalanlama geliyor. Bu yanlış bilgi paylaşımına son örnek Gölbaşı ve Pursaklar’la ilgili yaşandı.

‘ÇOCUKLARA KIYAFET LAZIM’ MESAJLARI

“Ankara’da olanların dikkatine” diye başlayan bir WhatsApp mesajında, “Aile Bakanlığı’na ait Gölbaşı Çocuk Sığınma Evi’ne deprem bölgesinden 70 çocuk geldi. Yaşları 8-15 yatacak yerleri ve yemek sorunu çözüldü. Kıyafet ihtiyacı var destek olmak isteyenler yardımda bulunabilir” denildi. Çocuk Evi’nin Gölbaşı Haymana Yolu’nda olduğu bilgisine de yer verilen mesaj kısa sürede yüzlerce WhatsApp grubunda ve sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Mesajın doğruluğunu teyit etmeyerek yardım etmek isteyenler Gölbaşı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’ne akın etti. Kurum telefon yağmuruna tutuldu. Kendi aralarında para toplayıp tesise gelenler bile oldu. Yine hem sosyal medya hem de WhatsApp gruplarında ‘Pursaklar Saray’daki Ankara Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’ne 200 çocuk getirildiği ve acil ihtiyaçları bulunduğu’ yönünde mesajlar paylaşıldı. Bu mesajlar da kısa sürede çok kişi tarafından yayılınca yardımseverler tesise gitti, kurumları telefon yağmuruna tuttu.

Haberin Devamı

TÜM İHTİYAÇLARI BAKANLIK KARŞILIYOR

Her iki mesajın da gerçek olmadığı Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün açıklamasıyla ortaya çıktı. Müdürlükten yapılan açıklamada şu uyarı yapıldı: “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen deprem bölgesindeki çocuklarımızın nakli ilimize ve diğer illere gerçekleştirilmektedir. İl müdürlüğümüze bağlı kuruluşlarımızda bakım ve korunma altına alınan depremzede çocuklar ile korunma ihtiyacı içinde olan çocuklarımızın tüm ihtiyaçları bakanlığımızca karşılanmakta olup, müdürlüğümüzce herhangi bir bağış ve yardım çağrısında bulunulmamıştır. Deprem bölgesindeki afetzedelerin ihtiyaçlarına duyarlı vatandaşlarımızın AFAD’ın resmi hesaplarına bağışta bulunmaları veya ayni ve nakdi yardımlarının iletilebilmesi için diğer resmi yardım kuruluşları ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.”

Haberin Devamı

HASTANELER İÇİN DE MESAJ YAYILDI

Benzer bir mesaj olayı Bilkent Şehir Hastanesi ile Etlik Şehir Hastanesi’ne getirilen çocuklarla ilgili de yaşandı. Hem sosyal medya hem de WhatsApp gruplarında, “Depremzedelerimiz Ankara Bilkent Şehir Hastanesi ve Ankara Etlik Şehir Hastanesi’ne getiriliyor. Bilkent’e çocuklar getiriliyor. Çocuklarımızın kıyafeti, maması, bezi yok. Her yaştan çocuk kıyafetine (çorap, iç çamaşırı, pijama vs.) ihtiyacımız var. Sıfır ya da temiz, kullanılabilir malzemeleri Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi B1 kat otopark girişi hasta kayıt kabulde sorumlu kişi teslim alıyormuş. Çevrenize duyurmanız dileğiyle” ifadelerinin yer aldığı bir mesaj dolaşıma girdi. Bu mesaj da hızla yayıldı. Çok sayıda kişi yardım etmek için hastanelere akın etti. Hastanelerin telefonları da yardımlar için yoğun çağrı aldı. Yine hem sosyal medyada hem de WhatsApp üzerinden Etlik Şehir Hastanesi ile ilgili ‘Deprem bölgesinden getirilen çocuklar için refakatçiye ihtiyaç olduğu’ yönünde de mesajlar yayınlandı. Bu mesajlar da büyük yankı buldu.

Haberin Devamı

İHTİYAÇLAR EKSİKSİZ KARŞILANIYOR

Hastanelere yardım mesajıyla ilgili Ankara İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ankara Bilkent ve Etlik Şehir Hastane’miz çalışanları tarafından, deprem bölgesinden tedavisi için gelen hastalarımızın, mama, bez, pijama, iç çamaşırı gibi ihtiyaçlarının olduğuna yönelik bireysel yardım kampanyaları başlatıldığına dair bazı sosyal medya hesapları ile mesajlaşma gruplarından paylaşımlar yapılmaktadır. Deprem bölgesinden tedavisi için gelen hastalarımıza, devletimizin tüm imkânları seferber olmuş durumdadır. Tedavileri süren hastalarımızın tüm ihtiyaçları eksiksiz bir şekilde karşılanmakta olup, herhangi bir ihtiyaç bulunmamaktadır. Yönetilen bu kampanyalar hastane yönetimlerimizin bilgisi dışında olduğundan, yardımlarınızı deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza Valiliğimiz ve AFAD aracılığı ile ulaştırabilirsiniz. Hastanelerimize hiçbir şekilde yardım malzemesi gönderilmemesi önemle rica olunur.”

Haberin Devamı

RESMİ AÇIKLAMALARA İTİBAR EDİN

Etlik Şehir Hastanesi’nden ise refakatçi mesajlarıyla ilgili yapılan açıklamada, “Bazı sosyal medya hesapları ile WhatsApp gruplarından, deprem bölgesinden tedavi için gelen çocuk hastalarımızın; refakatçi ihtiyacı olduğuna dair paylaşımlar yapılmaktadır. Tüm depremzedelerimize olduğu gibi depremde yaralanan çocuklarımız için de devletimizin tüm kurumları seferber olmaktadır. Çocuk hastalarımızın tedavileri özenle yapılırken, bakımları için refakatçi ihtiyaçları da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’müz ile İl Sağlık Müdürlüğü’müzce sağlanmaktadır. Ülkece büyük bir üzüntü ve çaba içerisinde olduğumuz bu dönemde, resmi kaynaklardan yapılan açıklamalara itibar edilmesi önemle rica olunur” denildi.

Haberin Devamı

Yardımlarla ilgili yanlış bilgiye dikkat


‘İNSANLARIN ENERJİLERİNİ BOŞA SARF ETMİŞ OLUYORUZ’

‘Gölbaşı’na depremzede çocuklar getirildi yardım lazım’ mesajları nedeniyle Gölbaşı Belediyesi de yoğun telefon çağrısı aldı. Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcısı Murat Ilıkan da bunun üzerine Gölbaşı Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü’ne gitti. Çok sayıda depremzede çocuğun gönderildiği iddialarına ilişkin site önünde bir açıklama yapan Ilıkan, “Buraya gelen birkaç tane çocuğumuz var şu an için. İddia edildiği gibi ne yemek, ne kıyafet ihtiyaçları yok” dedi. Mesajlar nedeniyle çok sayıda vatandaşın buraya yardım getirmeye çalıştığını anlatan Ilıkan şunları söyledi: “Yetkililerden bilgiler aldık. Buraya gelen birkaç çocuğumuz var. O çocuklarımızda gelmeden 12 saat öncesinde buradaki hazırlıklar tamamlanmış durumda. Ne söylenen sayıda çocuk var, ne de öyle bir ihtiyaç hasıl olmuş durumda değil. Vatandaşlarımız hepsi yardım etmek için elinden geleni yapıyor, buranın telefonları kitlenmiş durumda ama böyle aslı astarı olmayan haberler yayıldığında insanların enerjilerini boşa sarf etmiş oluyoruz, insanların güvenlerini sarsmış oluyoruz. O an başka bir yere gerçek ihtiyacı ulaştırmak varken burada zaman kaybetmiş oluyorlar. Buradaki görevlilerin morallerini bozuyoruz. Doğru bilgi paylaşalım. Yarın ihtiyaç olduğunda doğru bilgiyi doğru kaynaklardan öğrenirseniz, yardımlarınızı da doğru bir şekilde yönlendirebilirsiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!