Ücretsiz taşıma krizine gelir destekli çözüm

Güncelleme Tarihi:

Ücretsiz taşıma krizine gelir destekli çözüm
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2023 14:49

Özel halk otobüslerinin (ÖHO) ücretsiz ve indirimli yolcuları ‘her ayın ilk dört günü’ taşıma kararı sonrası yaşanan krizle ilgili ABB Meclisi’nden çözüm adımı geldi. Meclis, ÖHO’lara ücretsiz ve indirimli taşıdıkları yolculara karşılık 31 Mart 2024 tarihine kadar gelir desteği yapılmasını kararlaştırdı. Başkanlık Yazısı, tüm parti gruplarının oy birliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

Ücretsiz taşıma krizine gelir destekli çözüm
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, kasım ayı ilk oturumunu önceki gün Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis, şehit aileleri, gaziler, emniyet, basın mensupları ve bedensel engelliler hariç ücretsiz ve indirimli bilet kullanan yolcuları, sadece ayın ilk dört günü taşıma kararı alarak toplu taşımada krize neden olan özel halk otobüsleri (ÖHO) ile ilgili de önemli bir karar aldı. ABB Meclisi, Ankara’daki ÖHO’lara taşıdıkları ücretsiz ve indirimli yolcular karşılığında 31 Mart 2024 tarihine kadar gelir desteği ödemesi yapılmasını kararlaştırdı. Konuya ilişkin Başkanlık Yazısı tüm parti gruplarının oy birliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

ORTAK MUTABAKATA VARILARAK ANLAŞILDI

Ulaşım Komisyonu Başkanı AK Parti’li Nihat Yalçın kararla ilgili, “Geçtiğimiz haziran ayına kadar ulaşım esnafına Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gelir desteği sağlanmaktaydı. Hazirandan bugüne kadar bu destek sağlanmadı ve ulaşım esnafımız da burada ciddi sorunlar ve sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntıların önüne geçmek için birkaç ay önce biz AK Parti ve MHP grubu olarak burada bir önerge vererek bu gelir desteğinin uzatılması yönünde bir talebimiz olmuştu. Başkanlık da bununla alakalı ulaşım esnafı temsilcileriyle de görüşerek ortak bir mutabakata varılmış ve burada bir liste üzerinde anlaşılmış. Ben bu destek konusunda destek veren tüm Meclis üyelerimize esnafımız adına teşekkür ediyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da esnafımızın sonuna kadar yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

Ücretsiz taşıma krizine gelir destekli çözüm

2 TL İLE 7.30 TL ARASINDA DESTEK ÖDEMESİ

Alınan karara göre verilecek gelir desteğinin ayrıntıları ise şöyle: Şehir merkezinde faaliyet göstermekte olan ÖHO işleticilerine ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 4 TL, abonman taşıdıkları yolcu başına 2 TL gelir desteği ödemesi yapılacak. Ancak 202-7 Yenimahalle-Kızılay, 220-7 Mamak-Batıkent-Jandarma ve 427-7 Subayevleri-Aşağı Ayrancı, 145-7 Dikmen-Atapark, 263-7 Etlik-Balgat ve 297-7 Abidinpaşa-Batıkent hat numaralı ÖHO’lara ise yolcu sayılarının az olması ve işletme giderlerinin fazla olması nedeniyle ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 4 TL, abonman taşıdıkları yolcu başına 4 TL gelir desteği ödemesi verilecek. Şehir merkezinde faaliyet göstermekte olan Ankara Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi’ne bağlı (AHOK) ait araçlara da ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 7.30 TL, abonman taşıdıkları yolcu başına 5.30 TL gelir desteği ödemesi yapılacak.

Haberin Devamı

USULSÜZLÜK TESPİTİNDE ÖDEME YAPILMAYACAK

Çevre ilçelerde faaliyet göstermekte olan ÖHO’lara ise ücretsiz taşıdıkları yolcu başına her ilçenin kendi tam bilet tarifesi üzerinden, öğrenci kartlar için ise ödemelerin her biniş başına her ilçenin kendi tam tarifesinin yüzde 10’u oranında gelir desteği ödemesinde bulunulacak. Gelir desteği ödemesi 16 Haziran 2023 tarihinden 31 Mart 2024 tarihine kadar yapılmış olacak. Usulsüz kullanımların önüne geçilebilmesi için ise araçlarda günlük ücretsiz kart kullanımı ilk dört biniş üzerinden hesaplanacak. Gelir desteği ödemeleri bireysel işleticilerde araç bazında, diğerlerinde kooperatif olarak ücretsiz taşınan yolcu sayılarının son üç ayın ortalamasının yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde hesaplanarak verilecek. Ayrıca yapılacak incelemelerde usulsüz kullanım şüphesi doğuracak herhangi bir durumda ödeme yapılmayacak.

Haberin Devamı

ÖZGÜR FİLİSTİN CADDESİ VE GAZZE MEYDANI ÖNERGESİ

Ücretsiz taşıma krizine gelir destekli çözüm

ABB Meclisi’nde kent gündemine ilişkin alınan kararlar ve yaşanan gelişmeler ise şöyle oldu:
-AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse ile AK Parti Etimesgut Meclis Üyesi Ebubekir Kipel verdikleri önerge ile, “Ankara’da uygun görülen bir caddeye ‘Özgür Filistin’, bir meydana da ‘Gazze Meydanı’ isminin verilmesini” teklif ettiler. Önerge, İsimlendirme Komisyonu’na sevk edildi.

Ücretsiz taşıma krizine gelir destekli çözüm


-Ankara 24. İdare Mahkemesi’nin ABB ile Portaş AŞ.’nin Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin imzaladığı protokoller için yürütmeyi durdurma kararı vermesi de Meclis’te tartışıldı. AK Parti’li Nihat Yalçın, Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ihalesinde usulsüzlükler olduğu iddiasını bir kez daha yineledi ve “Ortada 7.5 milyar liralık bir usulsüzlük var ve bu yolsuzluk, bu usulsüzlük Mansur Yavaş’ın bilgisi dahilinde ve bizzat Mansur Yavaş’ın talimatıyla gerçekleştirilmiştir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ücretsiz taşıma krizine gelir destekli çözüm

CHP’li Haydar Demir ise “Mamak kentsel dönüşüm mağdurlarını Nihat Yalçın ve o davayı açanlar tekrar mağdur ettiler, onun kıvancını, sevincini yaşıyorlar” eleştirisinde bulundu.

Ücretsiz taşıma krizine gelir destekli çözüm

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse de “Önümüzdeki günlerde Mamak’taki kentsel dönüşüm ve hak sahipleri ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzlukları, usulsüzlükleri, mevzuata aykırılıkları tane tane vatandaşlarımızla paylaşacağız” dedi.

Ücretsiz taşıma krizine gelir destekli çözüm

Projede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla yaptığı başvuru sonucunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal, ABB’nin kendisini projedeki hak sahiplerine şikâyet eden mesajlar attığına dikkat çekti. Ünal, mesajla hedef gösterildiği için ABB Başkanı Mansur Yavaş ve ekibi hakkında 5 kuruşluk tazminat davası açacağını söyledi.

Haberin Devamı

AFİŞLER SÖKÜLÜYOR HER GÜN BİNEBİLİRLER

Ücretsiz yolcuları ‘her ayın ilk dört günü’ taşıma kararı alan ÖHO esnafı, araçlarına afişler de asmıştı. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, gelir desteği kararı sonrası otobüslerdeki afişleri söktüklerini söyledi. Ücretsiz ve indirimli yolcuların araçlarını kullanmaya devam edebileceklerini belirten Kara, “Esnafımızın zor günler geçirdiği bu dönemde gelir desteği kararının tekrar uzatılması nedeniyle ABB Başkanı Mansur Yavaş ve ABB Meclisi’ndeki dört parti grubuna teşekkür ediyoruz. Abonman ve ücretsiz biniş yapan yolcu sayısı her geçen gün artıyor. Maliyetler de artıyor. Ankara’daki esnafımız bu kararla bir nebze rahatlayacak. Darısı diğer kentlere de olsun. Hükümetimizden de beklentimiz araçlarımıza ÖTV’siz akaryakıt sağlaması. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın destek rakamlarının artmasını da bekliyoruz. Büyükşehirler için aylık ödenen 4 bin 500 TL’lik rakam bizim bir günde taşıdığımız ücretsiz yolcu ücretini karşılamıyor. Ayrıca bakanlığın gelir desteğini alamayan otobüsler var onlara da destek verilmesini istiyoruz. Bizim amacımız kimseyi mağdur etmek değil özel sektör olup ücretsiz hizmet veren tek iş kolu olarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. EGO Genel Müdürlüğü talimatıyla afişleri de araçlardan söktük. Tüm yolcularımız araçlarımızı her gün kullanabilirler” dedi.

BAKMADAN GEÇME!