Sonbaharda sağlığınızı ‘geçiştirmeyin’

Güncelleme Tarihi:

Sonbaharda sağlığınızı ‘geçiştirmeyin’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2022 15:08

Yazdan sonbahara geçişte ani sıcaklık değişimleri ve okulların açılması bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerin başında geliyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bürge Köker,“Mevsim geçişlerinde yapılan en büyük beslenme hataları kişilerin abur cubur gibi yüksek kalorili besin seçimi yapmaları ve gece yemek yenilmesi. Bu nedenle gün içinde doğru ve sağlıklı beslenmeli ve vücudunuzu aç bırakmamaya gayret etmelisiniz” diyor.

Haberin Devamı

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirme yollarını Hürriyet Ankara’yla paylaşan Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bürge Köker,“Sonbahar’ın en tipik özelliği olan dengesiz hava şartları, kişilerin psikolojik durumunda da dalgalanmalara sebep olacağından iştah merkezimiz de bu dengesizlikten etkilenebilir” uyarısında bulunuyor.

Sonbaharda sağlığınızı ‘geçiştirmeyin’

MEVSİM GEÇİŞLERİ İŞTAHI KABARTIYOR

Mevsim geçişlerinde grip,öksürük, bronşit soğuk algınlıkları gibi hastalıklara yakalanma riskinin arttığına dikkat çeken Köker, “Sonbaharı sağlıklı geçirebilmek için yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemli. Değişen hava koşulları ile birlikte metabolizmamız da bu koşullara uyum sağlamak için değişir ve çeşitli hormonlar salgılar. Bu değişimlerle birlikte hormonlara bağlı olarak mevsim geçişlerinde iştahımızda da değişimler olabilir. Bu koşullarda dikkat edilmesi gereken değişen hava şartları ile birlikte farklılık gösteren beslenme saatleri ve beslenme tarzının yeniden ayarlanmasıdır” diyor. Köker, mevsim geçişlerinde yapılan bazı temel beslenme hatalarını şöyle sıralıyor: “Yapılan araştırmalara göre mevsim geçişlerinde yapılan en büyük beslenme hataları kişilerin abur cubur gibi yüksek kalorili besin seçimi yapmaları. Bunun sebebi mevsimsel geçişlerde insülin hormonunun ani yükselip düşüşlerinin olabileceği kanıtlanmıştır. İnsülin salgısındaki ani değişimler kişilerde aşırı tatlı ve yeme isteğinin krize dönüşmesine neden olabilir. Bu yüzden ara öğünlerin atlanması bir sonraki ana öğünde size ekstra yüzlerce kaloriye sebep olabilir...”

Haberin Devamı

GECE YEMELERİNİZ ARTIYORSA DİKKAT!

“Mevsim geçişlerinde gece yemeleri en büyük kilo kâbusu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle gün içinde doğru ve sağlıklı beslenmeli ve vücudunuzu aç bırakmamaya gayret etmelisiniz. Ayrıca öğünlerinizde tok tutan hacmi büyük ancak kalorisi düşük besinlere yer vermelisiniz. Özellikle her besin grubundan gün içinde vücudunuza uygun miktarlarda almak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve mevsim hastalıklarından korur. Bu mevsimin en tipik özelliği olan dengesiz hava şartları kişilerin psikolojik durumunda da dalgalanmalara sebep olacağından iştah merkezimiz de bu dengesizlikten etkilenebilir... Önemli olan mevsim geçişlerinde ufak önlemler alarak metabolizmanızı hızlandırıcı birkaç taktikle baharı güzel karşılayabilirsiniz.“

Haberin Devamı

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bürge Köker’den sağlıklı beslenme önerileri
•Günlük beslenmede kırmızı et,tavuk,balık ve bol miktarda omega-3 yağ asidi içeren yağlı tohumlar (ceviz,fındık,badem,fıstık)mutlaka bulunmalıdır. Ayrıca haftada 2 defa somon,ton,uskumru,sardalye gibi omega-3 bakımından zengin balıklar tüketilmelidir.
•Süt,yoğurt,ayran,kefir gibi süt grubu hem probiyotik içermesinden dolayı hem de kalsiyum içermesinden dolayı mutlaka günde 2 porsiyon tüketilmelidir. Probiyotik ürünler bağışıklık sisteminin iyi çalışması,bakterilerden korunma,besinlerin sindirimi ve emilimi için gereklidir.
•Bağışıklık sisteminin yüzde 80’inin bağırsakta konuşlu olduğu kabul edilir. Yaklaşık 500 ayrı bakteri türü bağırsakta yaşar. Bağırsaklarımızı desteklemek için stresten uzak kalmak, iyi uyumak, yavaş yemek, prebiyotik ve probiyotik almak çok önemlidir. Probiyotikler yararlı florayı destekleyen mikroorganizmalar, prebiyotikler de bu probiyotikleri beslemek için kullanılan lifli gıdalardır. Probiyotiklerden en zengin besinler ev yapımı yoğurt, kefir, şalgam suyu, lahana ve hıyar turşusudur. Probiyotiklerimizi beslemek için de prebiyotik özelliği olan soğan, sarımsak, yer elması, kuşkonmaz, pırasa, yeşil muz, arpa, yulaf, keten tohumu ve kakaoyu sık tüketmek gerekir. Probiyotikler antibiyotik ihtiyacını, kış hastalıklarını, zatürre ve mantar enfeksiyonlarını azaltır.”
•Hastalıklardan korunmak için aşırı miktarda C vitamini alımına ihtiyacımız yok. Günlük 300-400 gram yani 2-3 porsiyon meyve tüketimi hastalıklardan korunmak için yeterli olacaktır.
•Kış aylarında kahve, çay, kola gibi kafein içeren içecekler yerine C vitamini içeren içecekler tüketebilirsiniz. Kuşburnu çayı, rezene, yeşil çay, melisa, papatya ve ıhlamur gibi bitki çayları hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir hem de kış ayları için besleyici özelliği ile ara öğünlerinizde size lezzetli bir öğün geçirmenizi sağlayacaktır.
•Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek kış aylarının en popüler konularından birisive bunun için de propolis ve arı sütü en güçlü kaynaklardan birisidir diyebilrim...
•Fiziksel aktivitenin azaldığı sonbaharda metabolizma yavaşlamaya başlar.Metabolizma hızını korumak ve sağlıklı bir mevsim geçişi yapmak isteyenler mevsim sebzelerine ve meyvelerine sofranızda daha fazla yer vermelisiniz.Mevsimine uygun taze sebzelerle beslenmek metabolizmanızı güçlü kılar.
•Spor yapmak metabolizmanızı hızlandırır. Mevsim geçişlerine adapte olmaya çalışan vücudunuza dost olur. Her gün 30-40 dakikalık orta tempolu yürüyüşler bedeninize yapacağınız en büyük iyilik olacaktır.
•Düzenli yapılan yoga ve meditasyon da hem beden sağlığı hem de ruh sağlığı açısından oldukça etkilidir.

Haberin Devamı

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren çay tarifi nasıl yapılır?
•İçme suyunu cezveye aktarın. Kök zencefil, havlucan ve çubuk tarçını ekleyin.
•Kök bitkileri kısık ateşte kaynamaya bırakın.
•Bir iki taşım kaynayan çay karışımını ocaktan alın. 2-3 dakika kadar bekletin.
•Son olarak; ıhlamur, ada çayı hibiskus, ekinezya ve gül hatmiyi ekledikten sonra demlenmesi için 5 dakika kadar bekletin.
•Demlenen çayı süzdükten sonra tercihen günde üç fincan tüketin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!