Sertifikalı keçiler geliyor

Güncelleme Tarihi:

Sertifikalı keçiler geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2021 00:06

Türkiye’deki ilçeler arasında en fazla ıslah edilmiş saf Ankara keçisinin bulunduğu Güdül’de, ‘Ankara Tiftik Keçisi Üretim Merkezi’ kurulmaya hazırlanılıyor. Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, burada sertifikalı keçi üretimi yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ankara’nın Güdül ilçesinde kurumların işbirliğiyle ‘Ankara Tiftik Keçisi Üretim Merkezi’ kurulmaya hazırlanılıyor. Türkiye’deki ilçeler arasında en fazla ıslah edilmiş saf Ankara keçisinin Güdül’de bulunduğuna dikkat çeken Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, tesisin Güdül’de kurulacak olmasının bu açıdan önemli olduğunu söyledi. Burada sertifikalı keçi üretimi yapacaklarını vurgulayan Başkan Yalçın, projeyi Hürriyet Ankara’ya anlattı: “Bakanlığın 15 yıllık ‘Halk elinde ıslah’ isimli projesi var. Bayağı ilerleme kaydedildi. Türkiye’deki ilçeler arasında en fazla ıslah edilmiş saf ırk Ankara keçisi Güdül’de. 80 bin civarında kayıtlı Ankara keçimiz bulunuyor. Burası keçi üretiminin merkezi olacak ve bu bizim için önemli. Projeyi Güdül Belediyesi, Ankara Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sapanlı ve Boyalı mahalleleri muhtarlıklarıyla beraber hayata geçiriyoruz. Ankara Üniversitesi de destek veriyor. Finansını Ankara Kalkınma Ajansı’ndan sağlayacağız. Türkiye’de böyle bir model yok. Devlet üretme çiftliğine benzer ama farklı bir oluşum olacak. 2 bin 500 keçi ile üretime başlayacağız.

IRKI KORUYACAK MERKEZ OLACAK

Amacımız saf Ankara keçisi ırkını korumak, Ankara keçisi üretiminin merkezi olmak ve keçinin sertifikalı olmasını sağlamak. Türkiye’de sertifika verecek bir kurum yok. Biz saf ırk sertifikasını vereceğiz. Burada üretilen hayvanların tamamı sertifikalı, sağlam, güvenilir olacak. Bu alanda faaliyet gösterenlere damızlık hayvan satacağız. Yurt dışı taleplerini de karşılayacağız. Ete kesilecek hayvanlar için firmalarla anlaşma yapabileceğiz. Özellikle keçi eti isteyen firmalar var sahadan topluyorlar, bazen istedikleri gibi olmuyor. Onların isteklerine uygun olarak da keçi yetiştireceğiz. Tesis içerisinde oğlakların ayrı teke keçilerin ayrı oldukları yerler olacak. Birisi ziyarete geldiğinde Ankara keçisinin farkı nedir, kökeni nereden geliyor, neden önemli, burada yapılan işlemler nelerdir hepsini anlatacağız, teşhir alanlarımız olacak. İstihdam da sağlayacak. Geçtiğimiz günlerde paydaşlarla bir toplantı daha yaptık. Proje hazır Kalkınma Ajansı’ndan finansı sağlandıktan sonra ihalesini yaparız. Bu yıl ekim kasım ayı gibi de hayvanları tesise sokarız diye planlıyoruz.”

PARA KAZANIR HALE GETİRECEĞİZ

Haberin Devamı

Tiftik konusunda da tesiste çalışma yapacaklarını belirten Başkan Yalçın, “Tiftik biliyorsunuz mikronla ölçülüyor. İdeal olan 26 mikron. ‘Halk elinde ıslah’ projesiyle 15 yıldır takip ediliyor, hemen hemen 28-29’a geldi. İşletmelerden aldığımız tiftik ve kendi ürettiğimiz tiftikle yurt dışı ihracatını da hedefliyoruz. AK Parti Ankara Milletvekili’miz Sayın Zeynep Yıldız da bize Ankara keçisi konusunda büyük destek veriyor, birebir süreçleri takip ediyor. Yurt dışından tiftik alacak firmalarla görüşmeler yaptık. Tiftiği kırkarken yüzde 20 zayiat yapılıyor biz bunu da önlemek istiyoruz. Şu anda keçi yetiştirenler fazla para kazanamıyor, inşallah Ankara keçisini para kazanır hale getireceğiz” dedi.

Sertifikalı keçiler geliyor

Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın’ın kendisi de ilçede keçi yetiştiriciliği yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!