S plakalılar çözüm bekliyor

Güncelleme Tarihi:

S plakalılar çözüm bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2021 23:01

Hürriyet Ankara’nın önceki günkü ‘Sınıra takıldı’ manşetine Çubuk Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Fatih Raşit Neşeli’den de destek geldi. S plakalı araçlara sınır engelinin öğrencilerin yanında personel taşımacılığında da yaşandığına dikkat çeken Neşeli, “Sıkıntımız büyük çözüm bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çubuk Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Fatih Raşit Neşeli, S plakalı araçların yaşadıkları sıkıntıyı ve çözüm önerilerini şöyle anlattı: “Bu sıkıntı ile ilgili odamıza gelip talebini ileten, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne mail atarak şikâyet eden çok veli var. İlçede en çok sıkıntı yaşadığımız okullar Pursaklar Fen Lisesi ile Sıhhiye’deki Atatürk Lisesi. Bunlar yüzdelik dilimle öğrenci alıyorlar. Bizim bildiğimiz bu yıl Çubuk’ta 17-18 Atatürk Lisesi’ni, 15 de Pursaklar Fen Lisesi’ni kazanan öğrenci var. Bu iki okula da servis taşımacılığını bizim S plakalı araçlarımız yapamıyorlar. Bize veliler geldiklerinde ‘Bizim Saray’ı geçmemiz yasak, bundan dolayı taşıyamayız’ diyoruz.

S plakalılar çözüm bekliyor


KARAR YOK SADECE GÖRÜŞ VERİLMİŞ

1998 yılında İl Trafik Komisyonu, C plakalı servislerin Ankara’nın 8 merkez ilçesinde çalışması için bir tahdit kararı almış. Diğer ilçelerin de kendi ilçelerinde bu karar alınmış. 6330 sayılı yasa ile bütün ilçeler metropole bağlandıktan sonra UKOME’nin hiçbir kararı olmaksızın C plakalara ‘Sizin tahdit kararınızda mücavir alan sınırı yazıyor, Ankara’nın da mücavir alan sınırı genişledi siz her yerde çalışabilirsiniz’ denilmiş. Karar yok, sadece görüş verilmiş. Bundan dolayı Çubuk’taki öğrenciler C plaka ile taşınmak zorunda.

ŞARTLARIMIZ AYNI TARİFE İKİ KATI

Bizim araçlarımız Ankara merkezdekilerle aynı. Şoför, rehber personel aynı. Aynı yönetmeliğe tabiiyiz, aynı vergiyi ödüyoruz, aynı sigortayı yaptırıyoruz. Şartlarımız aynı ama Ankara merkezdeki C plakalı servisler ile bizim tarifelerimizin arasında iki katı fark var. Bu nedenle Çubuk gibi ilçelerden çocuklarını gönderemeyen veliler zor durumda. Örneğin C plakalı araçla 9 aylık toplam ücret olarak Atatürk Lisesi Çubuk’tan gidiş 6 bin 800 lira tutuyor. Veliler bu parayı verecek olsalar bile C plakalı araç da bulamıyorlar. Çünkü ‘İkinci üçüncü işimin arkasına yapamıyorum, uzak’ diye esnaf gelmiyor. Gelen de daha fazla ücret istiyor.

PERSONEL TAŞIMADA DA PROBLEM VAR

Bütün ilçelerde bu sıkıntı var. Sıkıntı sadece okul servisiyle de sınırlı değil, personel taşımacılığında da problem var. Bir örnek vereyim. Ülker Fabrikası Akyurt sınırları içinde. Tam bitişiğinde Devlet Su İşleri’nin bir yerleşkesi var, orası da Pursaklar sınırı içinde. Pursaklar’da olduğu için Çubuk’tan DSİ’ye gidecek personel C plaka ile gitmek zorunda kalıyor, devletin ödediği ücret 300 lira artı KDV. Ülker Fabrikası’na bizim ilçe arabaları çalışabiliyor ücreti 120 TL artı KDV. Arada uçurum var. Biz rekabet engellendiği için Türkiye Rekabet Kurumu’na geçen sene müracaat ettik. Türkiye Rekabet Kurumu bir rapor düzenledi. Bu söylediklerimizi tek tek tespit ettiler, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne de bunu görüş olarak bildirdiler.”

Haberin Devamı

BAŞKA İŞE GİDERSE PLAKA FESHEDİLSİN

Haberin Devamı

Sorunun çözümü için taleplerini sıralayan Neşeli, şunları söyledi: “Bizim araçlarımıza yapılan sözleşme mukabilinde güzergâh izin belgesini versinler. S plakalı araçlar sadece kendi ilçesinde ikâmet eden öğrenci veya personeli nereye gidecekse götürüp getirsin. Bunu yapamıyorlarsa bari öğrenci ve veliler için C plakalı araçlar ilçe tarifesinden taşısın. Biz Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne suistimal olmaması için şunu da söyledik; ‘Noterden taahhüt alın Ankara içinde bu araçlar başka bir işe giderse plakası feshedilsin.’ Bunu da önerdik. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın konuya hassasiyetle yaklaşarak çözüm sağlayacağına inanıyoruz. Sıkıntımız büyük, çözüm bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Dış ilçeler için verilen ‘S plaka’ öğrenci servisi araçlarının sınır engeline takılması sıkıntısını Hürriyet Ankara’ya ileten bir okur, veli ve öğrencilerin mağdur olduklarına dikkat çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!