Özel okullarda kitap çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Özel okullarda kitap çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2024 09:48

Ankara’daki bazı özel okulların fiyatlarındaki yüksek artışlar velilerin bütçesini zorluyor.

Haberin Devamı

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin tavan zam oranı yüzde 65 olmasına rağmen kurumlar yemek-servis-kırtasiye gibi ek ücretlerle yüzde 100’e varan zamlar yapıyor. Bu zamların yansıtıldığı en büyük alanlardan birisi de kitap ücretleri oluyor. Bazı özel okulların ders kitaplarını piyasadan daha yüksek fiyata satması ve ‘dışarıdan kitap alımına izin vermemesi’ velileri de zor duruma sokuyor. Kitapçılar da bu kuralın kitap satışlarını olumsuz etkilediğini söylüyor. Zorunlu kitap satışından şikâyetçi olan veliler ve kitapçılar, Hürriyet Ankara’ya konuştu.

Özel okullarda kitap çıkmazı

BİZDE 5 BİN TL ORADA 30 BİN TL

Ankara’nın kitapçılarıyla ünlü Olgunlar Caddesi’nde kitapçılık yapan Mahmut Işık, “Özel okullar artık dışardan kitap alınmasına izin vermiyor. Bu durum satışları etkiliyor. Bizde 5 bin TL olan kitap setlerini 30 bin TL’ye satıyorlar. Bu durumdan veliler de biz de şikayetçiyiz” dedi. Kendi yeğeninin de okulunda benzer bir sıkıntıyla karşılaştığını anlatan Işık, “Yeğenim orta segmentli bir özel okula gidiyor. Dönem başında bizden 16 bin TL kitap ücreti istediler. O kitapların piyasa ederi 4 bin TL. Ailesi benden almak için diretti ancak kurum, ‘Kitap ücretini ödemezseniz kayıt yapmayız. Dışarıdan kitap alımı yok’ demiş. Kendi yeğenime bile kitap veremedim. Düzenleme yapılması lazım. Okulları ticarethaneye çevirdiler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MÜDAHALE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ

Özel okul velisi Ayşe Dağ ise “Okulun yıllık ücreti 145 bin TL. Buna ek olarak 20 bin TL kitap ücreti ödedik. Servis ücretine ise aylık 2 bin 500 TL ödüyoruz. Yönetmeliğe göre yemek-servis-kırtasiye hizmetleri ek ücretler kategorisinde ama bunlardan birini ödemezseniz kaydınızı yapmıyorlar” dedi. Kurumun eski yıllarda, üst dönemlerin alt dönemlere kitap vermesine ses çıkarmadığını söyleyen Dağ, “Bu yıl bunu da kabul etmediler. Kızım ağabeyinin bir yıl önceki temiz kitaplarını kullanamadı. Ayrıca kitap setindeki İngilizce kitaplarını dışarıdan almak istedim ama izin vermediler. Dışarıda 7 bin TL’ye satılan kitaplara 20 bin TL ödemek zorunda kaldık. Her okul kendi kafasına göre hareket ediyor. Bu duruma müdahale edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLER DE DÜZENLEME İSTİYOR

Özel okullarda kitap çıkmazı

Ankara’daki özel okullarda çalışan öğretmenler de yoğun çalışma koşullarından şikâyetçi. 10 aylık sözleşmelerle çalışan öğretmenler, maaşlarının asgari ücretin altında kalmasından yakınıyor. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapan Gizem B., 7 yıldır öğretmenlik yaptığını belirterek, “Haftada 40 saat derse giriyorum ve maaşım 11 bin TL. Bizim kurumda asgari ücret alan öğretmen yok. KPSS’ye çalışmaya başladım, hevesim kalmadı. Bu yüzden başka bir sektörde iş bulursam öğretmenliği bırakacağım” dedi. Matematik öğretmeni olarak çalışan Deniz A. ise “Maaşımı 40 gün gecikmeli aldım” diye konuştu. Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışan İnci G., “Kurumlar bizden çok fazla şey istiyor. Birçok kurum para harcamamak için oyuncak ve materyal almıyor. Bizden materyal hazırlamamız bekliyor” dedi. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası MYK Üyesi Umut Erkut, “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile görüştük ve güzel geçti. Devlet okullarında görev yapan meslektaşlarımızla aynı statüde olmak istiyoruz. Bakan, taban ücret talebimiz ve statü eşitliği hakkında çalışma yaptıklarını söyledi, umutluyuz” ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!