Mini mini birler için tavsiyeler

Güncelleme Tarihi:

Mini mini birler için tavsiyeler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2022 11:50

Okulların açılmasına sayılı günler kala eğitimcilerden velilere önemli tavsiyeler gelmeye başladı. Eğitimci Ali Murat Karabağ da çocukları kadar heyecanlı olan velilerin özellikle okula yeni başlayacak olan 1. Sınıf öğrencileri için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Okullar açılmasına sayılı günler kala özellikle 1. sınıfa başlayacak olan çocuklar kadar veliler de heyecan oluyor. Eğitimciler de velilere önemli tavsiyeler bulunuyor. Düşünür Koleji Ankara Çayyolu Kampüsü Okul Müdürü Ali Murat Karabağ, okula yeni başlayacak olan 1. Sınıf öğrencileri için neler yapılması gerektiğini anlattı. Velilerin kendi kaygı ve endişelerini elinden geldiğince çocuğuna yansıtmaması gerektiğine dikkat çeken Karabağ şunları söyledi:

KAYGI VE ENDİŞELERİ YANSITMAYIN

“Bir eğitim kurumunda eğitime başlamak, ailesinden, evinden uzakta ve oyun dışında bir programlı eğitim öğretim etkinliği sürecine katılmak için adım atan öğrenciye bu başlangıcın doğru ve sürdürülebilir olması için destek vermek çok önemlidir. Bu süreçte öğrenci yeni bir fiziksel ve sosyal çevre, yeni arkadaşlar ve öğretmenler, yeni kurallarla tanışacak ve tüm bu yeniliklere alışmak biraz zaman alacaktır. Bu yeniliklerin tamamı özellikle 1. sınıf veliler için de aynıdır. Çocuklar ebeveynlerini çok iyi tanır. Ebeveynlerinin yüzündeki kaygıyı, endişeyi, karasızlıkları çabucak fark eder, bu duyguları hemen kendisi de yansıtır. Kendi kaygı ve endişelerini elinden geldiğince çocuğuna yansıtmadan ona destek veren velilerinse daha güçlü, emin, tutarlı davranış ve tutum sergilemeleri önemlidir.

Haberin Devamı

OKUL SÜRECİ ÖNCEDEN ANLATILMALI

Öncelikle okul ve okul sürecinin önceden anlatılması gerekir. Öğrenciler kendilerini tam olarak neyin beklediğini bilmedikleri için korkabilir, kaygılanabilirler. Ailenin okul sürecini anlatması, uyum dönemi başlamadan okulu gösterip tanıtması yerinde olacaktır. Velilerin doğal davranması, bunun normal bir süreç olduğunu hissettirmesi, geçmiş yaşantılar ve bunların kendilerine kattığı olumlu şeylerden abartıya kaçmadan bahsetmesi etkili olacaktır.
‘Okula başladın artık her şey daha farklı olacak…’ gibi belirsizlik ifadeleri yerine neler olabileceğine dair net, küçük küçük hepsi birden anlatılmadan bilgiler aktarılabilir.

ÖĞRETMENLERİ ZİYARET EDEREK TANIYIN

Okul kıyafetlerinin önceden alınması, evde denemesi, onlara alışması sağlanabilir. Öğrencilerin öğretmenlerini ziyaret ederek tanımasının çok önemli olduğunu söylemeliyiz. Böylece çocuk okul ile ilgili güzel duygular hissedecek, psikolojik olarak kendisini okula hazırlayacaktır. Bütün bu süreçlerde, velinin sınıf öğretmeni ve okulun rehber öğretmeni ile yakın işbirliği halinde hareket etmesi de oldukça önemlidir. Kimi öğrenciler için gözyaşları içinde başlayan okul sürecinin nasıl neşe ve mutluluğa dönüştüğünü izlemek çok keyif verici bir süreç olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!