Meclis’te ÖHO’lara destek tartışması

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te ÖHO’lara destek tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2023 02:13

Ankara’daki özel halk otobüslerine gelir desteği verilmesine ilişkin AK Parti’nin teklifi, ABB Meclisi’nde AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. CHP, ‘ret’ verirken, İYİ Parti çekimser kaldı. Karar, Meclis’te tartışma konusu oldu. Gözler, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın kararı veto edip etmeyeceğine çevrildi.

Haberin Devamı

Meclis’te ÖHO’lara destek tartışması

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, eylül ayı son oturumunu önceki gün Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis, AK Parti’nin önergesiyle hazırlanan ‘özel halk otobüsü (ÖHO) ve özel toplu taşıma (ÖTA) işletmecilerine gelir desteği verilmesi’ne ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nu da görüştü. Raporda, ‘özel toplu taşıma esnafına taşıdıkları ücretsiz ve indirimli yolcu başına, 15 Haziran 2023 tarihinden başlayarak 31 Mart 2024 tarihine kadar gelir desteği ödemesi yapılması’ teklif edildi. Teklif, AK Parti ve CHP grubu arasında tartışmalara neden oldu.

Haberin Devamı

BU KANUNSUZ BİR ÖNERGE

Meclis’te ÖHO’lara destek tartışması

Teklifle ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu önergenin hukuksuz olduğunu savunarak özetle şunları söyledi: “Bu Meclis’te şu ana kadar ulaşım esnafına yaptığımız destekleri oy birliğiyle kabul ettik. Bunların hepsi ortak bir önergeyle ya da Başkanlık teklifiyle geldi. Başkanlığın görevi de belli, Meclis’in görevleri de belli. Bunlar ayrı ayrı tanımlanmış. Bu önergeyi siyasi bir akıl gözetmesek emin olun daha farklı değerlendirirdik. Siz sadece kendi grubunuzla Meclis’te çoğunluğunuza güvenerek önerge veriyorsunuz. Sonra da ‘bu şekilde geçsin’ diyorsunuz. Belediye başkanının ve Meclis’in görevleri belirli. İlgili kanunun 62. maddesinde belirtilmiş. ‘Gider artırıcı gelir azaltıcı önergeler verilemez.’ Bunun daha önce örneğini yaptınız. ASKİ ile ilgili yüzde 50 indirim yapılması için önerge verdiniz. Ne oldu mahkemeye gitti, mahkeme iptal etti. Bu önergenin sonu da böyle olur. Bu verdiğiniz önerge kanunsuz bir önerge. Biz ulaşım esnafının arkasında sizden daha fazla duruyoruz. Bu yöntem yanlış, bu siyaseten size de esnafa da bir şey kazandırmaz. Sizin bu şekilde davranmanız esnafı 1-2 ay daha mağdur eder. Önümüzdeki ay ilgili genel müdürlükle görüşülsün, esnaflar da görüşsün ortaklaşa bir teklif gelsin.”

Haberin Devamı

ÖNERGEMİZİN ARKASINDAYIZ

Meclis’te ÖHO’lara destek tartışması

Neslihanoğlu’nun sözlerini eleştiren Ulaşım Komisyonu Başkanı ve AK Parti Meclis Üyesi Nihat Yalçın, “Esnafın gelir desteği biteli üç ay oldu. Bu esnaf zaten üç aydır mağdur. Şimdiye kadar aklınız neredeydi. Bizim önergemiz olmasaydı siz esnafla görüşmüyor muydunuz? O ilgili idareciler esnafla görüşmüyor muydu? Üç aydır görüşüyorlar. İdare tarafından tek bir adım dahi atılmadığı için bu önergeyi vermek zorunlu olmuştur. Biz önergemizin arkasındayız” dedi.

YAVAŞ’IN UMURUNDA DEĞİL

Meclis’te ÖHO’lara destek tartışması

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse ise şöyle konuştu: “3 yıldır neredeyse boş koltuğa konuşuyoruz, muhatabımız burada değil, makam da boş koltuk da boş. Ulaşım esnafı konusu gündemimize geldi. 2 yıldır neredeyse her Meclis toplantısında ‘esnafımıza kalıcı çözüm bulun’ diye dilimizde tüy bitti. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu konular umurunda değil. Vatandaşın, esnafın ihtiyacı umurunda değil. Ulaşım esnafının derdine derman olmayan Sayın Yavaş ‘esnaf kapımdan ayrılmasın’ diyor. ‘Bize bağımlı olsun’ diyor. 30 tane büyükşehir belediyesi var. Bir örneği var mı yok. Gelmiş geçmiş en beceriksiz belediye başkanı ifademizin karşılığının bir örneği de budur.” Konuşmaların ardından Ankara’daki özel toplu taşıma işletmecilerine gelir desteği verilmesine ilişkin teklif AK Parti ve MHP’nin oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi. CHP ‘ret’ yönünde oy kullanırken, İYİ Parti Grubu çekimser kaldı. CHP veto sinyali verirken, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın kararı veto edip etmeyeceği önümüzdeki ay yapılacak Meclis toplantısında belli olacak.

Haberin Devamı

ABB’nin özel toplu taşıma araçlarına yönelik gelir desteği haziran ayında sona ermişti.

ABB’NİN C PLAKA KİRALAMA TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

Öte yandan ABB yönetimi, ‘371 tane ‘C’ plakanın 10 yıllığına kiralanması’ teklifini de Meclis’e sundu. Gündemde yer alan Başkanlık Yazısı’nda 2018’de Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla 500 plaka satışı yapılması yönünde karar alındığı bunlardan 129’unun satıldığı 371 tanesinin kaldığı belirtildi. AK Parti Grubu, yazının son dakika geldiğini belirterek teklife karşı çıktı. Ulaşım Komisyonu Başkanı Nihat Yalçın, “Servisçiler Odası’nin bilgisi yok. Esnafın bilgisi yok. ABB Meclisi’ne yine son dakikada bir Başkanlık Yazısı geliyor bilgisi yok. Şurada seçime 5-6 ay kalmış bilgimiz olmayan bir konuyla değerlendirme yapma şansımız bile olmadı. Bu Meclis iradesine saygısızlıktır. Biz reddediyoruz” dedi. CHP Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Haydar Demir ise, “Hukuk Komisyonu’nda görüşülerek komisyondaki arkadaşlarımız tarafından bir rapor tanzim edilip Meclis’imiz bilgilendirilebilir” diyerek komisyona gönderilmesini tavsiye etti. MHP Grubu da teklifin reddedilmesini istedi. Plaka kiralama teklifi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla oy çokluğuyla reddedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!