Karanlık gökyüzü parkı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Karanlık gökyüzü parkı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 15:38

Gökyüzü fotoğrafçıları için çevre ilçelerden birine karanlık gökyüzü parkı kurulacağını belirten AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu’ndan arkadaşlarla uzun süredir Ankara’nın çeşitli noktalarında gökyüzü ışık kirliliği ölçümü yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da gökyüzü fotoğrafçılarının gözlem yapabilmesi için karanlık gökyüzü parkı kurulacak. Park, ışık kirliliğinin az olduğu dış ilçelerden birisine yapılacak. Kendisi de amatör olarak astronomi fotoğrafçılığı yapan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, yer belirlemek için ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu (ODTÜ AAT) ile birlikte Ankara’nın çeşitli noktalarında gökyüzü ışık kirliliği ölçümü yaptıklarını söyledi. Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan destek sözü aldıklarını da belirten Yıldız, şu bilgileri verdi:

Karanlık gökyüzü parkı geliyor


IŞIK KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMÜ YAPIYORUZ

“Gerçekten bu alana merakı olan çok fazla genç var. Bu gençlerin güvenli ve ışık kirliliğinin olmadığı bir alanda faaliyetlerini hayata geçirebilecekleri yere ihtiyaçları var. ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu’ndan arkadaşlarla uzun süredir Ankara’nın çeşitli noktalarında gökyüzü ışık kirliliği ölçümü yapıyoruz. İnşallah Ankara’ya karanlık gökyüzü parkı kazandıracağız. Çevre ve Şehircilik Bakanı’mız Sayın Murat Kurum’la görüştüm. Kamu kaynaklarını verimli ve etkin kullanmak adına minimal ekonomik külfetle bu işi yapabileceğimizi anlattım. Kendisi her zaman gençlere destek olan birisi, destek olabileceğini belirtti.

ÇEPER İLÇELERİ TERCİH EDECEĞİZ

Işık kirliliği az olduğu için çeper ilçelerimizi tercih edeceğiz. Böylece hem çeper ilçelerimizde ekonomik hareketlilik ön görüyoruz hem de gençlerin daha güvenli bir alanda bu tip meraklarını çok daha ışıl ışıl parlatabilecekleri bir alana kavuşmasını istiyoruz. Şu an belirlenmiş sabit bir noktamız yok, ölçümler devam ediyor. TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi de (TUG) sonuna kadar destek verebileceğini söyledi. Umuyorum ki en kısa sürede bir yere karar veririz ve bu projeyi adım adım hayata geçiririz. Bakan'ımız Murat Kurum’a verdiği destek sözü, Ethem Derman’a, Zeki Aslan’a, TUG’a bilimsel yönlendirmeleri ve ODTÜ AAT’ye ölçümlere sundukları katkı ve muhteşem özverileri için teşekkür ediyorum.”

Karanlık gökyüzü parkı geliyor


DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

Haberin Devamı

Işık kirliliği nedeniyle yıldızları ve gökyüzünün güzelliğini seyretmek için şehirlerden uzak karanlık yerlere gitmek gerekiyor. Bu kapsamda gökyüzü gözlemiyle ile ilgilenenlere hizmet veren Amerika başta olmak üzere İngiltere, Macaristan gibi ülkelerde uluslararası karanlık gökyüzü parkları bulunuyor. Gökyüzü fotoğrafçıları Ankara’da da Kızılcahamam, Şereflikoçhisar Tuz Gölü, Nallıhan Kuş Cenneti gibi farklı noktaları zaman zaman tercih ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!