Domates ağlattı kabak güldürdü

Güncelleme Tarihi:

Domates ağlattı kabak güldürdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2018 10:12

Yağışlı geçen yaz mevsimi nedeniyle rekolte kaybı yaşayan Ayaş domatesi üreticileri “Zarardayız” diyor. Son yıllarda topraktaki hastalık nedeniyle kavunu bırakıp kabak ekimine başlayan Kahramankazanlı çiftçi ise verimden memnun.

Haberin Devamı

Ankara’nın meşhur Ayaş domatesi üretiminde bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle büyük kayıp yaşandı. Uzun yıllardır bu işle uğraştığını belirten domates üreticisi Cengiz Orman, “Domates rekoltesi bu sene yağmurlardan dolayı randımanlı olmadı. Yüzde 90 verim kaybı var. Her sene yüz ton sattığım yerden bu sene beş ton satamadım. O yüzden de çok mağdurum” dedi. Geçen yıl yapılan üretimle bu yılı kıyaslamanın mümkün olmadığını belirten Orman, “Biz de zarardayız, millet de zararda. Geçen sene 1 liraya satıyorduk. Bu sene 3 liraya satıyoruz ama faydası yok. 10 lira da olsa faydası yok, çok az ürün var” dedi. Domates satın almak için her sene gelen vatandaşların yine geldiğini ifade eden Orman, “Onlar da mağdur oluyor, biz de mağdur oluyoruz. Taleplerini karşılayamıyoruz, bir kısmı boş gidiyor. Geçen sene 15 Kasım'a kadar domates sattım. Bu sene eylülün başında dükkanı kapatmak üzereyiz” diye konuştu.

RAFLARI BOŞ GÖRDÜK

Haberin Devamı

Domates almak üzere Ayaş'ta bir tarlaya gelen Semra Kolcu ise, “En güzel domatesin Ayaş'ta olduğunu düşünüyorum. Pazarlarda ya da marketlerde bunu bulmak çok zor. Çünkü 'Ayaş' adı altında farklı domatesler veriliyor ama o lezzeti tattığınızda ve alıştığınızda ayırt edebiliyorsunuz. Ben her sene salça için, konserve için Ayaş'a geliyorum. Bu yıl da yine bu halimle hem çocuklarım için hem de kendim için yerinden almak istedim. O yüzden yine Ayaş'tayım. Domatesin bu sene biraz daha az olduğuna dair, sıcaklık, mantar gibi olaylardan bahsettiler. Bir mantar rahatsızlığı varmış. Yağışlar ve sıcaklardan dolayı mahsullerin çok verimli olmadığını söylediler. Raf dolulukları açısından geçen yıla oranla yüzde 60'larda bir fark gördüm.”

ÇİFTÇİ KAVUNDAN KABAĞA DÖNDÜ

Başkent’in ‘ova kavunu’ ile meşhir ilçesi Kahramankazan’da ise kavundan umduğunu bulamayan çiftçilerin yüzü kabakla güldü. Son yıllarda ova kavununda baş gösteren verim düşüklüğü nedeniyle arayışa giren çiftçi çareyi kabak ekmekte buldu. Çekirdeğinden dolayı daha çok getirisi olan kabak bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü. İlçe Tarım Müdürü Suat Yılmaz, çerezlik kabağın ekim alanının 2017 yılında 2 bin dekarken bu rakamın bu yıl 5 bin dekarı geçtiğini ifade ederek, “Yüksek bir verim bekliyoruz. Bütün köylerimizde kabak ekimi var. Daha önce 25 bin dekarda kavun ekiliyordu ancak kavunda baş gösteren hastalık ve zararlılardan dolayı bu rakam düştü. İlçe tarım müdürlüğü olarak üniversitelerle iş birliğine giderek kavundaki hastalıkların önlenmesi için 3 yıllık plan yaptık. Bu çalışmalar sonunda inşallah kavun tekrar eski verimine kavuşacak” diye konuştu. Son yıllarda kavunların tarlada çürümeye başladığını belirten çÇiftçi Cengiz Dikmendağı, “Toprakta oluşan hastalık geçene kadar alternatif ürünlere yöneldik. Çekirdek kabağını keşfettik, iyi ürün alıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!