Dikkat çeken deprem uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Dikkat çeken deprem uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2023 15:57

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, deprem felaketi sonrası yoğun göç alan Ankara için, “Ankara, İstanbul’dan daha az tehlikeli değildir” uyarısı yaptı. Pampal, “Vatandaşlarımız ve yönetimlerimiz ile seferberlik ruhu ile bu problemi çözmeliyiz, yapılarımızı depreme dayanıklı hale getirerek yaşayabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlayan göç hareketliliğine dikkat çekerek, “Türkiye'de deprem tehlikesi olmayan santimetrekare yok. Türkiye'nin tamamı yüksek deprem tehlikesi altında. Ankara, İstanbul’dan daha az tehlikeli değil” dedi. Prof. Dr. Pampal, Ankara ve bölgesinin de deprem riski açısından önemli olduğunu kaydederek şunları söyledi:

50 KİLOMETREYE KADAR YAKIN FAYLAR VAR

“Ankara, İstanbul’dan daha az tehlikeli değildir. Ankara’ya 30 yıl emek verdik, çalıştaylar yaptık, bildiriler sunduk. Ankara’nın deprem tehlikesi Türkiye’nin diğer bölgelerinden daha az değil, İstanbul’dan, İzmir’den daha az değil. Ankara’nın 50 kilometreye kadar yakın çevresinde yıkıcı deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara’ya geliyor. 7’den büyük deprem yaratma potansiyeli var. Son günlerde gündeme geldi Yapracık fayı. Bunlar aktif faylar, çok sayıda var.” Ankara’da yapı stokunun depreme dayanıksız olduğuna da vurgu yapan Pampal şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘UYGUN ZEMİNE DOĞRU YAPI’DAN SAPILMIŞ

“Ankara'da ‘uygun zemine doğru yapı’ ilkesinden sapılmış. Ankara’nın yarıya yakın zemini ivme değerlerini artıracak zeminler. Bunların üzerinde çok katlı ağır betonarme yapılar yapılmış ve bunlar deprem yönetmeliğine uygun olmayan şekilde yapılmış. Yapı stoku depreme dayanıklı değil bu da riskin çok büyük olduğu anlamına gelir. ‘İstanbul’dan Ankara’ya gideceğim, Karadeniz’e gideceğim.’ Vatandaşlarımız böyle şeyleri bıraksınlar. Vatandaşlarımız, başka yerlere göçme yerine oturacakları kendi bulundukları yerleri, içinde yaşadıkları binaları depreme dayanıklı hale getirerek yaşamak durumundalar. O çabayı göstersinler. 

GEREKEN DUYARLILIK GÖSTERİLMELİ

Önümüzde çok kötü bir örnek var, gösterilmesi gereken duyarlılık gösterilmeli. Bundan sonra beklenen diğer depremler olduğu takdirde çok daha kötü oluruz, altından kalkmaktan zorlanırız. Vatandaşlarımız ve yönetimlerimiz ile seferberlik ruhu ile bu problemi çözmeliyiz, yapılarımızı depreme dayanıklı hale getirerek yaşayabiliriz. Depreme dayanaklı olmayan stoku dayanıklı hale getireceğiz, tamamını test edeceğiz, dayanıklı olmayanları yıkıp tekrar yapacağız ya da güçlendireceğiz.”

BAKMADAN GEÇME!