Deprem sonrası hasar SMS’i

Güncelleme Tarihi:

Deprem sonrası hasar SMS’i
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2017 16:33

ODTÜ, dünyada bir ilke imzasını attı. Binalara yerleştirilen sensörler, olası bir depremde binanın hasar görüp görmediğini kayıtlı cep telefonuna SMS gönderiyor.

Haberin Devamı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Teknokent'te hizmet veren bir firmanın iş birliğiyle geliştirilen proje sayesinde, binaların hasar görüp görmediği depremden birkaç dakika sonra cep telefonlarına mesajla iletilebilecek.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Türer, ‘Binalar için Gerçek Zamanlı Afet İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ projesi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Türer, "Bu teknikle bir deprem olduktan hemen sonra, dakikalar içerisinde binanızın hasar görüp görmediğini cep telefonunuza SMS olarak alabiliyorsunuz, bu dünyada bir ilk" dedi. Türer, ayrıca şu bilgileri verdi:
“Deprem olan bölgedeki vatandaşlarımız binalarını kullanmaya devam edip etmeyecekleri konusunda anında bilgiye sahip olacaklar. Binasının hasar gördüğünü ya da görmediğini dakikalar içerisinde öğrenecek, böylece geceyi dışarıda geçirmek, arabaların içinde yatmak gibi sorunlarla karşı karşıya olmayacaklar. Eğer hasar gördüyse de tekrar binalarının içine girmeyecekler.”

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Sistemin çalışma şekline ilişkin detayları da paylaşan Ahmet Türer, "Deprem olduğunda bütün sensörler aynı anda haberleşerek ölçüm almaya başlıyorlar ve deprem süresince ölçüm alıyorlar. Deprem bittikten sonra da 15-30 saniye kadar ölçüme devam edip, daha sonra topladıkları verileri analiz ediyorlar ve katlar arasındaki ötelenme, ivme değerlerini kontrol ediyorlar. Burada yapılan otomatik bir analizle de hem bina sahiplerine hem de ODTÜ'ye bilgi veriyor. Henüz gerçek bir binaya uygulamadık. Hem maketler üzerinde hem de daha önceden binalarda yaptığımız benzer uygulamalarla bu tecrübeye sahibiz. Daha öncekiler kablolu uygulamalardı ve kabloların çekilmesi çok uzun zaman ve maliyet alıyordu. Bu daha pratik, bir ampul takar gibi evlere yerleştirilebiliyor. İnsanların yoğun olarak bulunduğu hastaneler, okular, sinema salonları, cezaevleri gibi binalarda güvenle kullanılabilir. Bu geliştirdiğimiz sistemle depremlerin, hasarlı evlerini kullanmaya devam eden insanları öldürmesine izin vermeyeceğiz.”
Sensörler, yığma ya da betonarme farketmeksizin her binaya takılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!