Coğrafi işareti 24’ledik

Güncelleme Tarihi:

Coğrafi işareti 24’ledik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2022 01:01

Ankara’nın coğrafi işaretli toplam ürün sayısı 24 oldu. 2021’de toplam 10 farklı ürün coğrafi işaret alarak tescillendi. Son tescilli ürünümüz ise ‘Şereflikoçhisar tahinli pidesi’ oldu.

Haberin Devamı

Ankara’nın kendisiyle özdeşleşmiş değerlerini tescilleyen coğrafi işaretli ürün sayısı artıyor. Önceki yıl 14 coğrafi işaretli ürüne sahip olan Başkent, 2021’de de 10 ürünü için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan(TÜRKPATENT) coğrafi işaret aldı.

Coğrafi işareti 24’ledik


SON TESCİLLİ ÜRÜN TAHİNLİ PİDE

Ankara’nın son tescilli ürünü ise halk arasında ‘Koçhisar usulü tahinli pide’ olarak da adlandırılan ‘Şereflikoçhisar tahinli pidesi’ oldu. Şereflikoçhisar Belediyesi Başkanı Memiş Çelik, tahinli pidenin tescil belgesini TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’dan aldı. Başkan Çelik tescil belgesini alırken Asan’a pide ikramında da bulundu.

TİFTİK DE ARTIK COĞRAFİ İŞARETLİ

Son tescille birlikte Ankara’nın coğrafi işaretli ürün sayısı da 24’e çıktı. 2021 yılında ünlü Ankara keçisinden elde edilen Ankara tiftiği de coğrafi işaret aldı. Ankara tiftiği, Ankara Ticaret Odası’nın(ATO) başvurusu üzerine ‘menşe adı’ ile tescillendi. Tiftiğin yanı sıra Şereflikoçhisar tahinli pidesi, Çamlıdere höşmerim tatlısı, Polatlı soğanı, Kazan kavunu, Mamak Kutludüğün ekşi maya ekmeği, Mamak ravak yoğurdu, Ankara tiftiği, Ayaş dutu, Akyurt tandır böreği, Akyurt fıtı çorbası da coğrafi işaret alarak tescillenen ürünler oldu.

Coğrafi işareti 24’ledik


ANKARA’NIN HANGİ ÜRÜNLERİ TESCİLLİ

Ankara’nın 24 coğrafi işaretli ürünleri ise şöyle:
-Akyurt fıtı çorbası
-Akyurt tandır böreği
-Ankara döneri
-Ankara erkeç pastırması
-Ankara simidi
-Ankara tava
-Ankara tiftiği
-Ayaş dutu
-Beypazarı kurusu
-Çamlıdere höşmerim tatlısı
-Çubuk agat taşı
-Çubuk turşusu
-Gölbaşı sevgi çiçeği
-Kalecik çöreği
-Kalecik ekmeği
-Kalecik karası üzümü
-Kazan kavunu
-Kızılcahamam bazlaması
-Mamak Kutludüğün ekşi maya ekmeği
-Mamak ravak yoğurdu
-Nallıhan örtmesi
-Nallıhan iğne oyası
-Polatlı soğanı
-Şereflikoçhisar tahinli pidesi

VALİ ŞAHİN ‘YETMEZ’ DEMİŞTİ

Haberin Devamı

Ankara’nın coğrafi işaretli ürün sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalara Ankara Ticaret Odası(ATO) öncülük yapıyor. İlçe belediyeleri ve ziraat odaları da ilçelerine yönelik ürünlerin tescili için başvurularda bulunuyor. Bu kapsamda ATO coğrafi işaretli ürünler konusunda farkındalık oluşturulması ve bu ürünlerin ekonomiye kazandırılması hedefiyle 2017 ve 2019 yıllarında ‘Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ düzenlemişti. ATO ardından yeni bir çalışmaya daha imza atarak ‘Coğrafi işaretli ürünler’ kitabı hazırlamıştı. Kitabın haziran ayındaki tanıtım törenine katılan Ankara Valisi Vasip Şahin o dönem Ankara’nın 17 olan tescilli ürünü için, “Bizim 17 ürünümüz henüz tescilli. Ankara için çok az bir rakam. Ama başlangıç için çok iyi bir rakam. Bu tekeri döndürmektir. İlk hareketi vermektir. Bundan sonra inşallah arkası çığ gibi gelecektir. Biz de bu çalışmaya ve bundan sonra yapılacak çalışmalara Valilik olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” demişti.

‘COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER KÖYÜ’

Türkiye’de coğrafi işaret tescili almış ürün sayısının 776 olduğu kaydeden ATO Başkanı Gürsel Baran da “Bunların ülkemize katma değeri 1.5 milyar euro. 715 tane daha tescil almak için bekleyen ürünümüz var. 2 bine yakın tescil alması gereken ürünümüz var ve bu ürünlerin değeri 20 milyar dolar civarında. Bu ülkenin her tarafında zenginlik var. Biz bugüne kadar değerlendirememişiz. Bütün derdimiz bununla ilgili farkındalık yaratmak. Bu ülkenin katma değerli ihracata ihtiyacı var. Köylümüzün ürettiği ürünleri ihraç etmemiz gerekiyor. Ankara’da 365 gün açık olmasını planladığımız ‘coğrafi işaretli ürünler köyü’ projemiz var. Ülkemizdeki ürünler ekonomiye ve turizme katkı sağlasın istiyoruz. İnşallah bunu da en kısa zamanda sonuçlandıracağız” ifadelerini kullanmıştı.

Coğrafi işareti 24’ledik

Ankara keçisinin yününden elde edilen ünlü Ankara tiftiği de 2021’de coğrafi işaret aldı. Ankara için önemli bir kültürel miras niteliğinde olan Ankara keçisinin tiftiği dünyada kıymetli bir ürün olarak kabul ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!