Çiriş otu şaşkınlığı

Güncelleme Tarihi:

Çiriş otu  şaşkınlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2020 09:38

Çubuk’ta Karagöl’ün etrafındaki Kaşağın Kayalıkları mevkisinde halk arasında ‘çiriş otu’ olarak bilinen bitkilerden asphodelus cinsi çiçeğe rastlanması doğa sevenleri şaşırttı.

Haberin Devamı

Çubuk Doğa Sevenler Derneği Başkanı Halil Basri Uluğ, 1650 metre rakımda karşılaştıkları bu bitkiye ilçe halkının gözü gibi bakması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu tür zenginliklerimizin turizme katkısı olacağına inanıyorum. Özellikle doğa fotoğrafçılarının ilgisini çekecektir. İlçemizde yaşayan herkese çok önemli görevler düştüğüne inanıyoruz” dedi. Özellikle Doğu Anadolu ve Güney Anadolu bölgesinde çeşitli yemekleri yapılarak yenilen bitkinin ilçe halkı tarafından bilinmediğini aktaran Uluğ, yaptıkları araştırmada bitkinin sadece bu bölgede ve küçük bir alanda yetiştiğini tespit ettiklerini aktardı.

YAYGINLAŞMASI SAĞLANMALI

Yüksek rakımda ‘çiriş otu’ ile karşılaşan Selahattin Keser ise, “Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bitki önemli bir doğal değer olduğundan koruma altına alınmalıdır. Kesinlikle bu bitkinin koparılmasına veya taşınmasına müsaade edilmemeli ve hatta yaygınlaşması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!