Can dostlara ‘cins’ ayrımı yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Can dostlara ‘cins’ ayrımı yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2023 13:26

Ankara Patiliköy, deprem felaketinin en ağır yaşandığı Hatay’da sahipsiz kalan yaklaşık 50 köpek ile 25’e yakın kediyi, Ankara’ya getirerek koruma altına aldı. Köpeklerden sadece 3’ü sahiplenilebildi ama onlardan da 2’si daha sonra geri getirildi. Geriye ise hayvansever Canan Koç’un şu isyanı kaldı: “Hayvanları cins, renk ve cinsiyetine göre ayrıştırmak son derece yanlış.”

Haberin Devamı

Türkiye’yi derinden sarsan ve büyük bir yıkıma yol açan deprem felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, sahipsiz kalan hayvanlar da unutulmadı. Ankara Patiliköy, can dostlara yardım eli uzatmak için Hatay’a gitti ve bölgede sahipsiz kalan hayvanları Ankara’ya getirerek koruma altına aldı. Ancak, getirilen hayvanları sahiplendirme noktasında büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. Hürriyet Ankara’ya konuşan Ankara Patiliköy kurucularından Canan Koç, şunları söyledi:

Can dostlara ‘cins’ ayrımı yapmayın

50 KÖPEK, 25 KEDİ GETİRDİK

“11 ili etkileyen depremler, hepimizi derinden sarstı. Biz depremin olduğu gün hemen Hatay’a gittik, orada gerek insanlarımıza gerek hayvanlarımıza yardım ettik. Enkazlar arasından kurtardığımız, sahiplerine ulaştırdığımız sayısız can dostumuz oldu. Depremde sahibi vefat eden ve sokakta sahipsiz kalan yaklaşık 50 köpek ve 25 kediyi Ankara Patiliköy’e getirdik.

Haberin Devamı

Can dostlara ‘cins’ ayrımı yapmayın

AYRI BİR ALAN OLUŞTURDUK

Çip’le ulaşamadığımız ya da ailesini-sahibini kaybetmiş evcil dostlarımızı koruma altına aldıktan sonra sahiplendirmeye gayret ettik. Fakat ne yazık ki sahiplendirme noktasında pek yol kat edemedik. Depremzede can dostlarımız için Ankara Patiliköy’de ayrı bir alan oluşturduk. Çoğu ziyaretçiyi alana götürdüğümüzde ‘Bunlar büyük, cins değil’ söylemleriyle karşılaştık. Yani sokak köpeği olduğu ve küçük ırk olmadığı için pek çok kişi sahiplenmeyi istemedi. Bu son derece üzücü ve yanlış bir tutum.

Can dostlara ‘cins’ ayrımı yapmayın

İŞİN RENGİ BİRDEN DEĞİŞTİ

Hatay’da çalışmalara katıldığımızda bizlere sosyal medya üzerinden ulaşan ‘Deprem bölgesinden getirilen köpek ve kedileri sahiplenmek istiyoruz’ diyen çok oldu ancak işin rengi Ankara’ya gelince birden değişti. Sahiplenmek isteyenlerin sayısı neredeyse yarıya indi. Dolayısıyla bu durum da bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Açıkçası sahiplenenler de bir hafta sonra can dostlarımızı bir bahaneyle geri bize getirdi. 50 köpekten sadece 3’üne yuva bulabilmiştik ancak 2’si geri getirildi.

Haberin Devamı

Can dostlara ‘cins’ ayrımı yapmayın

BU KADAR ZOR OLMAMALI

Her birisi ayrı bir can. Bu canlar evde ne kadar yer kaplayabilir? Can dostlarımıza ömürlük yuva olmak bu kadar zor olmamalı. Anlık bir hevesle sahiplenilmemeli. Bir hayvana yuva olabilmek sabır, özveri ve sorumluluk gerektirir. Öte yandan, birçok şeyi etiketlediğimiz gibi hayvanları da sınıflandırmaya başladık. Can aynı can, hiçbiri dünyaya gelirken cinsini, rengini, cinsiyetini kendi belirlemiyor. Dost diyorsunuz, can diyorsunuz ve bir hayvan sahiplenmek istiyorsunuz ama hayvanın boyutuna, cinsine takılı kalıyorsunuz. Bunu yapmayın!”

Can dostlara ‘cins’ ayrımı yapmayın

Haberin Devamı

Deprem bölgesinden getirilen köpek ve kedilerin birçoğu hâlâ Patiliköy’de sahiplendirilmeyi bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!