Ağaçlar acilen tedavi edilmeli

Güncelleme Tarihi:

Ağaçlar acilen tedavi edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2021 00:58

ODTÜ ormanında yaşanan ağaç ölümlerinin araştırılması, diğer sağlam olan ağaçların korunması ve gerekli tedbirlerin alınması için ABB ile ODTÜ’nün ortak çalışma yapması yönünde ABB Meclisi’nde karar alındı. Ağaçlar için önerge veren MHP’li Murat Ilıkan, “Bir an evvel ağaçların acilen tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü yayılmacı hastalıklar ormanları mahvedebilir” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın gündeme getirerek dikkat çektiği ODTÜ ormanında kuruyan ağaçlar, Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin de gündemindeydi. ABB Meclisi önceki gün, ‘ODTÜ ormanları olarak bilinen Eymir Gölü ve çevresindeki yeşil alanlara ilişkin Çevre ve Sağlık Komisyonu Raporu’nu da görüştü. MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın önergesi üzerine hazırlanan raporda şu ifadeler yer aldı:

Ağaçlar acilen tedavi edilmeli


NEDENİ ARAŞTIRILACAK TEDBİRLER ALINACAK

“Komisyonumuzca yapılan incelemeler neticesinde; ODTÜ ormanları olarak bilinen Eymir gölü ve çevresindeki yeşil alanlarda bulunan ağaç ölümlerinin nedenlerinin araştırılması, diğer sağlam olan ağaçların korunması ve gerekli tedbirlerin alınması için ODTÜ ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışma yapması, aynı zamanda bölgede bitki hastalığının olup olmadığının araştırılması komisyonumuzca uygun görülmüştür” denildi. Rapor tüm parti gruplarının oy birliğiyle kabul edildi. ABB ile ODTÜ arasında geçen yıl imzalanan protokolü hatırlatan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, bir an evvel ağaçların tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

YAYILMACI HASTALIKLAR ORMANLARI MAHVEDEBİLİR

“Burası Ankara’nın şehir merkezine de yakın oksijen deposu. Ankaralı birçok hemşehrimizin de özellikle hafta sonu yürüyüşler ve bisiklet turları için etkin şekilde kullandığı alan. Burada yaklaşık iki aydır birçok ağaçta mevsimsiz sararmalar mevcut. ODTÜ nihayetinde bir üniversite, buranın ilgili birimi, personel yetersizliği olabilir. Özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı biraz daha aktif rol alabilir. Geçen yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ arasında Eymir’le ilgili bir protokol imzalandı diye de biliyoruz. Bu sadece asfalt atılması veya oradaki lavaboların tamiratı noktasında olmamalı. Oradaki çevre duyarlılığını biraz yükseltip, gerekiyorsa laboratuvar destekleri yapıp, personel desteği sağlayıp bir an evvel ağaçların acilen tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü yayılmacı hastalıklar ormanları mahvedebilir.”

Haberin Devamı

ODTÜ Ormanı’nda kuruyan ağaçları ‘Kurumada iki ihtimal’ manşetiyle gündeme getiren Hürriyet Ankara, ‘Ağaçları ne kurutuyor’ sorusunu konunun uzmanlarına sormuştu. Botanik üzerine uzun yıllar eğitim veren ve araştırmalar yapan, ağaçlarla ilgili de kitaplar yazan Prof. Dr. Sadık Erik, kurumada kabuk böceği ve mantar enfeksiyonu olma ihtimali olduğunu belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!