Adı gibi olmayan bir hastalık: Çikolata kisti

Güncelleme Tarihi:

Adı gibi olmayan bir hastalık: Çikolata kisti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2018 09:47

“İyi huylu bir hastalık olmasına rağmen ciddi problemlere neden olabilir. Hızlı büyüyen çikolata kistleri tedavi edilmezlerse kısırlığa varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.”

Haberin Devamı

Dünyada milyonlarca kadını etkileyen endometriozis (ağrılı kronik bir hastalık), kronik rahim ağrısı, rahim içi kitleler, ağrılı adet görme, bağırsak ya da idrar yolu rahatsızlıklarıyla ortaya çıkıyor. Endometriozisin yumurtalıkta oluşturduğu kistlere ‘çikolata kisti’ deniliyor. Hızlı büyüyen çikolata kistleri tedavi edilmezlerse kısırlığa varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Op. Dr. Sedat Cömert, çikolata kistinin tedavisini Hürriyet Ankara’ya anlattı:

ÜREME KAPASİTESİNİ ETKİLER

“İyi huylu bir hastalık olmasına rağmen ciddi problemlere neden olabilir. Bulunduğu yere göre yumurtalık kistlerine, tüm karın içi organların birbirine yapışmasına, idrar yollarının daralmasına ve bazen bağırsak yüzeylerine tutarak bağırsak belirtilerine yol açabilir. Nadiren de olsa akciğer gibi uzak bölgelere de yerleşebilir. Çikolata kistleri, kişinin üreme kapasitesini olumsuz etkileyebildiği için tedavi edilmeleri önem taşır.

Haberin Devamı

ALTIN STANDART LAPAROSKOPİ

Hastalığın tanısında, ultrason ve pelvik muayene çok önemli ipuçları veriyor. Tanı ve tedavide altın standart laparoskopidir. Hastada ağrı, mesane ve idrar yollarının fonksiyonu ya da üreme konularında bir problem ortaya çıkarsa laparoskopiye başvurulur. Laparoskopi sırasında hem endometriozis lezyonlarının yayılımı net olarak görülür, hem de aynı seansta bu lezyonların, kistlerin ve sinir uçlarının işgal edildiği alan çıkarılarak hastanın şikâyetleri azaltılır.

TEKRARLAMA RİSKİ DE VAR

Endometriozis doğuştan gelen bir hastalık olmadığı gibi tedavi sonrasında tekrarlama riski olan bir rahatsızlıktır. Tekrarlama riski cerrahi işlemin başarısıyla yakından ilişkilidir. Lezyonların endikasyonu ve fonksiyonları, anatominin normale döndürülmesi ne kadar başarılı olursa tekrarlama ihtimali de o kadar düşük olmaktadır. Cerrahi sırasında lezyonlar tamamen temizlenirken, fonksiyonları da korunmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!