ABB indi-bindi de topu bakanlığa attı

Güncelleme Tarihi:

ABB indi-bindi de topu bakanlığa attı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2022 16:04

Ankara’da şehirler arası otobüslere kentin dört arterinden iniş binişini sağlayan yolcu indirme-bindirme noktalarıyla ilgili kafa karışıklığı devam ederken ABB, topu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na attı: “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı denetleme birimlerince cep terminallerini kullanan şehirler arası otobüslere hukuka aykırı olarak cezai müeyyide uygulandığı görülmüştür.”

Haberin Devamı

Ankaralıların AŞTİ’ye gitmeden şehirler arası otobüslere kentin dört arterinden iniş binişini sağlayan yolcu indirme-bindirme noktaları tabelada kalırken bu noktalarla ilgili daha önce vatandaşlara ‘yasak’ yanıtını veren Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden(ABB) farklı bir açıklama geldi. Bu noktaların kullanıma açık olduğunu belirten ABB, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın cep terminallerini kullanan şehirler arası otobüslere hukuka aykırı olarak cezai müeyyide uyguladığını açıkladı. ABB yetkilileri, Ankaralıların şehirler arası yolculukları öncesi ve sonrasında AŞTİ’ye gidiş gelişlerinde fazladan yaptıkları mesafe ve zaman kaybını azaltmak amacıyla belediyece uygun görülecek yerlere cep terminallerinin yapılması talepleri olduğunu belirtti.

ABB indi-bindi de topu bakanlığa attı


2019’DA UKOME’DE KARAR ALINDI

Yetkililer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nin 41. Maddesi’ndeki “Yolcu taşımacılığı yetki belgesi sahiplerinin belediye sınırları içinde terminal dışındaki indirme bindirme ceplerinde yolcu indirip bindirilmesi için, bu ceplere UKOME’nin ve/veya il ve/veya ilçe trafik komisyonlarının izin vermesi gerekir” maddesine istinaden 9 Ağustos 2019’da Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nce(UKOME) dört ayrı noktayı şehirler arası otobüslerin bekleme yapmadan yolcu indirme ve bindirme cebi olarak kullanması yönünde karar alındığını hatırlattı.

ABB indi-bindi de topu bakanlığa attı


KULLANIMA AÇIK BULUNMAKTADIR

Yetkililer, “Belediyemizin Halkla İlişkiler Birimi’ne gelen başvurularda, bazı şehirler arası otobüslerin cep terminallerinde indirme bindirme yapmadıkları ile ilgili şikâyetlerin gelmesi üzerine, yapılan araştırmada; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı denetleme birimlerince cep terminallerini kullanan şehirler arası otobüslere hukuka aykırı olarak cezai müeyyide uygulandığı görülmüştür. 9 Ağustos 2019 tarih ve 2019/66 sayılı UKOME Kararı ile faaliyete geçirilen cep terminalleri hemşehrilerimizin kullanımına açık olarak bulunmaktadır” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

ABB VATANDAŞA ‘YASAK’ YANITINI VERMİŞTİ

Haberin Devamı

Başkentte şehirler arası yolculuk yapan vatandaşlara ulaşım kolaylığı sağlamak için ABB tarafından 2019’da hayata geçirilen ‘şehirler arası yolcu indirme-bindirme noktaları’ sadece tabelada kalmış, Hürriyet Ankara da konuyu 20 Nisan 2022’de ‘TABELANIN HÜKMÜ YOK’ manşetiyle gündeme taşımıştı. Firmalardan olumsuz yanıt alan vatandaşlar bu duruma tepki gösterirken şikâyetlerini ABB’ye iletmiş, ABB de AŞTİ dışında yolcu indirme bindirmenin yasak olduğunu belirterek, “4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’na göre ‘yolculuklar terminalde başlayıp, terminalde sona ermektedir.’ Bu nedenle AŞTİ dışında firmaların yolcu indirme ve bindirme yapmaları yasak olup, yolcu indirme ve bindirme yaptığı tespit edilen otobüsler hakkında Ulaştırma Bakanlığı ile Emniyet birimlerince cezai işlem uygulanmaktadır” yanıtını vermişti.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ: CEZALARLA KARŞILAŞIYORUZ

Haberin Devamı

AŞTİ’de de faaliyet gösteren şehirler arası ulaşım sektöründen bir temsilci Hürriyet Ankara’ya şu değerlendirmeyi yaptı: “Büyükşehir, bakanlığı adres göstermiş ancak UKOME’de bakanlığın da yetkilisi bulunuyor. Şu anda en aktif kullanılan yer Gimat Kavşağı’ndaki nokta orada da firmalar yolculardan yoğun talep olduğu için duruyor. Diğer noktalarda ise yolcuların inip binmesi tamamen o otobüsteki şoförün inisiyatifine kalmış durumda. Ulaştırma Bakanlığı da emniyet de otobüslere yolcu inidirip aldıklarında ceza kesebiliyor, cezalarla karşılaşıyoruz. Net bir karar alınırsa herkes rahatlar, sistem işler.”

4 AYRI NOKTA BELİRLENMİŞTİ

ABB UKOME’de alınan kararla kentin dört arterinden iniş binişini sağlayan yolcu indirme-bindirme noktalarını hizmete almıştı. Ayrıca yolcuların AŞTİ’ye gitmeden yol üzerinden inip binebilme imkânı sağlayan noktalarda kapalı alanların da inşa edileceği, içinde büfe, tuvalet ve oturma banklarının da yer alacağı belirtilmişti. Dört arterdeki nokta ise şöyleydi:
ANADOLU BULVARI: GİMAT istikametinde 283. Cadde ile 286. Sokak arasındaki kısımda, Çevre Yolu istikametinde 286. Sokak ile Yaya Üst Geçidi arasındaki bölüm.
FATİH SULTAN MEHMET BULVARI: İstanbul istikameti metro istasyonu hizasında üst geçit öncesi, şehir merkezi istikametinde 2652. Cadde kesişimi sonrası.
DUMLUPINAR BULVARI: Şehir merkezi istikametinde giriş kapısı sonrası (Başkent Üniversitesi giriş yolu karşısı), Eskişehir istikameti Çağlayan Askeri Tesisleri sonrası.
MEVLANA BULVARI: Konya istikameti şehir giriş kapısı öncesi, şehir merkezi istikameti Kepekli Kavşağı yan servis yolu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!