400 dolmuş için J’den C’ye dönüşüm talebi

Güncelleme Tarihi:

400 dolmuş için J’den C’ye dönüşüm talebi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2023 16:08

Başkentte çalışmayan 400 adet ‘J’ plakalı dolmuş, ‘C’ plakalı servis aracına dönüşme talebinde bulundu. Benzer kararın alındığı büyükşehirler de örnek gösterildi. ABB’nin teklifi UKOME’ye sunup sunmayacağı merak konusu oldu.

Haberin Devamı

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası, başkentte çalışmayan 400 adet ‘J’ plakalı dolmuşun ‘C’ plakalı servis aracına dönüştürülmesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) dilekçe verdi. Oda Başkanı Murat Yılmazer ve Oda Genel Sekreteri Murat Kurt imzasıyla ABB Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na sunulan dilekçede 400 aracın pandemi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışamadıkları belirtildi. Dolmuşçular, dilekçelerinde benzer kararların alındığı büyükşehirleri de örnek gösterdi. Dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

400 ARAÇ HİZMET VEREMİYOR

“Ankara’da merkeze bağlı 2 bin 230 ticari hatlı minibüs ile hizmet vermekteyiz. Yaşanan COVID salgınının ardından gelen ekonomik sıkıntılar nedeni ile yaklaşık 400 adet minibüsümüz kazançları maliyetlerini karşılayamadığı ve zarar ettiğinden evlerin önünde çalışmamakta ve hizmet verememektedir.

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜRSE MAĞDURİYET KALKAR

Hizmet veremeyen minibüs sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için diğer büyükşehirlerde olduğu gibi dönüşüm sağlanarak 400 adet J plakalı minibüsün C ticari plakaya dönüştürülmesiyle esnaflarımızın yaşadığı mağduriyet ortadan kalkmış olacaktır.”

ABB TEKLİFİ UKOME’YE SUNACAK MI

Dolmuşçuların Ankara’da talep ettikleri dönüşüme benzer kararlar İstanbul ve Kocaeli’de de alınmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kasım ayındaki Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında toplam 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksiye dönüşümü kabul edilmişti. Eylül ayındaki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi UKOME toplantısında da 473 özel halk otobüsünün servis aracı olarak ‘P’ plakaya dönüştürülmesine karar verilmişti. ABB’nin ise bu talebi teklif olarak UKOME’ye sunup sunmayacağı merak konusu oldu.

ATO HEM C PLAKA ARTIŞI HEM DE ÜCRETE ZAM İSTEDİ

Ankara Ticaret Odası (ATO) Şehir İçi Yolcu, Servis Taşımacılığı ve Filo Kiralama Hizmetleri Meslek Komitesi de ABB’den hem ‘C’ plaka sayısının arttırılması hem de yolcu taşıma ücretlerine zam yapılması talebinde bulundu. Talep yazıları ATO Genel Sekreter Yardımcısı Sançar Sefer Süer imzasıyla ABB’ye gönderildi. C plaka talebiyle ilgili, “Odamız Şehir İçi Yolcu Servis Taşımacılığı ve Filo Kiralama Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından alınan kararda, Ankara’da sınırlı sayıda bulunan servis araçlarının arz-talep dengesinin, servis hizmeti almak zorunda olan kurumlar ve öğrenciler aleyhinde bozulduğuna değinilmiştir. Söz konusu durumun çözülebilmesi için ‘C Plaka’ sayısının ivedilikle artırılması yönündeki taleplerini gereği için bilgilerinize arz ederiz” denildi. ATO, ABB’ye Ankara’da merkez ve çevre ilçelerdeki özel halk otobüsleri ve özel toplu taşıma araçları için de bir fiyat tarifesi taslağı sunarak zam talebinde bulundu. Kent merkezi için tam ücretin 12 TL olması, indirimli öğrenci ücretinin ise 9.5 TL olması istendi. Çevre ilçeler için de ayrıntılı olarak tek tek zamlı fiyatlar belirtilerek artış talebinde bulunuldu. Önerilen zamlı toplu taşıma tarifesinin UKOME Genel Kurul Toplantısı’nda gündeme alınması ve değerlendirilmesi talep edildi.

BAKMADAN GEÇME!