Koray Durkal

Her şeye rağmen Başakşehir

5 Mayıs 2023
Sezonun ilk bölümünde hem Avrupa hem lig hem kupa üçlemesinde son derece başarılı bir Başakşehir izledik.

Elbette bu başarının ardında kadro kalitesi yatıyordu. Ndayishimiye, Traore ve Chouiar’ın gidişleri Başakşehir’in sahadaki opsiyonlarını son derece azaltırken performanslarını da doğrudan etkiledi.

POZİSYON ÜRETİM SIKINTISI

Lig ve Avrupa’dan koptuktan sonra elinde sadece Türkiye kupası kalan Başakşehir, Ankaragücü karşısında ilk yarım saatte oldukça iyi bir görüntü verdi. Ancak Başakşehir’in en büyük problemi pozisyon üretme konusundaydı. Duran toplarla sürekli Ankaragücü savunmasını zorlamaya çalışsalar da Touba’nın atılmasıyla üstünlüğü tamamen rakibe bırakmış oldular.

DOĞRU HAMLE GELMEYİNCE...

İkinci bölümde Tolunay Kafkas rakip bir kişi eksik olmasına rağmen takımının ön alandaki etkinliğini artırma konusunda hamleleri doğru yapamayınca kapanan ve bekleyen Başakşehir son dakikada avantajı cebine koymayı başardı. Figueiredo takım 10 kişi kaldıktan sonra savunmasına yardım etmekle kalmadı kaptığı toplarla Başakşehir’i ileriye taşıyan oyuncu oldu. Ve bu çabası sonrası attığı golle takımını finalin en büyük adayı haline getirdi.

Yazının Devamını Oku

Elit liglerde şampiyon olan Türkler

8 Nisan 2023
Uzun zaman önce bu köşeden genç teknik adam Halis Yen’in Belçika’daki çalışmalarından ve başarılarından bahsetmiştim.

Şimdi Halis Yen ve birlikte çalıştığı Serdal Güvenç hem kulüp tarihinde hem elit liglerde şampiyon olan ilk Türk teknik adamlar olarak tarihe geçti. Bu sezon Sint Truiden U16 takımıyla Elit Lig’de 24 maç oynayıp 18’ini kazanan Türk teknik adamlar bitime 3 hafta kala şampiyon oldular. Takım sadece 2 kez sahadan mağlubiyetle ayrılırken 53 gol atıp 15 gol yedi.

6 OYUNCUYA MİLLİ DAVET

Halis Yen elde ettikleri başarıyı ve takımın oyun planını nasıl açıklıyor; “Takımımız agresif ön alan baskısı ile oynuyor. Saha içi konumlanma konusunda yaptığımız çalışmaların karşılığını bu sezon en iyi şekilde aldık. Hem hücumda çok iyi çoğalan hem de defansta bu sezon en az gol yiyen ekip olmayı başardık. Takımda 6 tane alt yaş milli takımlarından davet alan futbolcumuz var. Bunlardan 5’i Belçika bir diğeri ise Gine’ye devamlı davet alıyor.” Genç milli takımlarda yeni bir yapılanmaya giden ve akademiler için Belçikalı firmalarla çalışan TFF futbolumuzun geleceği için bu Türk teknik adamları mutlaka değerlendirmeli.

FUTSALIN FUTBOLDAKİ YÜKSELİŞİ

“Arjantin'de küçük bir çocukken kulübüm için futsal oynadım. Çok eğlenceliydi ve bugün olduğum kişi olmama gerçekten yardımcı oldu...” Bu sözler Arjantin’deki pek çok çocuk gibi futsal oynayarak büyüyen Lionel Messi’ye ait. Arjantin özellikle 2016 Futsal Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra Brezilya ve Portekiz’le birlikte bu alanda bir süper güç haline geldi. Özellikle River Plate, altı yaş üstü oyuncularla erkek, kadın ve gençlik takımlarıyla futsal takımına sahip ülkedeki birkaç profesyonel futbol kulübünden biri.

GUARDIOLA FUTSALI KOPYALIYOR

Manchester City teknik direktörü Pep Guardiola, alanı çevreleme ve daha fazla boşluk yaratmak için futsaldan birçok konsept kopyalamaya başladı. Özellikle rakip oyuncuların dikkatlerini dağıtmayı ve oyuncuları için alan yaratmayı başardığı birçok rotasyon görüyoruz.

Yazının Devamını Oku

Sivas avantajlı başladı ama devamı gelmedi

17 Mart 2023
Sivasspor, ilk maçta aldığı 1-0’lık mağlubiyete ve karşılaşmanın ilk yarım saatlik bölümünde iyi oynamamasına rağmen Erdoğan Yeşilyurt’un attığı golle öne geçmeyi başardı.

Golden sonra da daha fazla topa sahip olmak yerine hakimiyeti tamamen Fiorentina’ya bırakan kırmızı beyazlı temsilcimiz özellikle Max Gradel gibi önemli bir oyuncunun yokluğunda ikinci ve üçüncü bölge geçişlerini yapamadı.

SAIZ ETKİLİ OLAMADI

Max Gradel’in yerini doldurmaya çalışan Samu Saiz da beklenen etkiyi gösteremeyince Sivasspor rakip yarı sahada fazla etkili olamadı. 44. dakikada Fiorentinalı oyuncuların paslaşarak içe kat etme arzusuna zemin de yardımcı olunca Arthur ilk yarının sonucunu 1-1 olarak belirleyen golü kaydetti.

İKİNCİ YARI SAHADA FIORENTINA RÜZGARI ESTİ

İkinci bölümde de konuk Fiorentina üstünlüğü devam etti. Sivasspor’un top rakipteyken beklenen baskıyı yapamamasına karşılık Fiorentinalı oyuncuların enerjik oyunu üç golü daha beraberinde getirdi. Kağıt üstünde zaten turun favorisi olan İtalyan ekibi, çeyrek final biletini beklediğinden daha kolay alırken, dört sezondur Avrupa kupalarında önemli işler yapan Sivasspor böylesi kötü bir zeminde son dönemin en kötü performanslarından birine imza atarak elenmiş oldu.

Yazının Devamını Oku

Ulusal liglerde söz ilgili federasyonun

26 Şubat 2023
Beşiktaş Kulübü, Hatayspor ve Gaziantep FK ile oynanan maçların geçersiz sayılması gerektiğine inanıyor.

Siyah beyazlıların bu konudaki tezi ise Şampiyonlar Ligi Yönetmeliği. Söz konusu yönetmeliğin 28. maddesinin 3. fıkrasında “Bir kulüp, grup maçlarını tamamlamadan diskalifiye edilir veya bir sebepten dolayı çekilirse tüm maçlarının sonuçları geçersiz sayılır” ifadesi kullanılmakta.

SON KARARI TFF VERiR

Ligden çekilen takımların tüm maçlarının geçersiz sayılması gerektiğine dair ağırlıkla Beşiktaş cephesi bu maddeyi öne sürse de Türkiye Futbol Federasyonu ulusal liglerin düzenlenmesinde FIFA ve UEFA’dan görüş alabilir ancak nihai kararı kendisi verir. TFF Statüsü doğrultusunda hazırlanan Futbol Müsabaka Talimatı ve Süper Lig Statüsü de benzer hükümler içermektedir.

FIFA NE DiYOR?

FIFA Statüsü Uygulama Yönetmeliği 10. madde uyarınca da ulusal liglerde düzenlemenin üye Federasyon tarafından yapılacağı belirtilmektedir.

UEFA NE DiYOR?

UEFA da madde 51 ile FIFA ile aynı düzenlemeye yer vermiştir. Dolayısıyla, FIFA ve UEFA, üye Federasyonlara ulusal liglerin düzenlenmesi konusunda serbestlik tanımıştır.

Yazının Devamını Oku

Dünya Kupası'nın gerçek kazananları

17 Aralık 2022
Geçen yıl Fransa 3. Ligi’nden bedavaya 1. Lig ekibi Angers’e transfer olan Faslı Ounahi için şimdi tam 40 milyon sterlin isteniyor. Fas’tan Amrabat ve En Nesyri de transferin gözdeleri arasına girerken, uzun süredir devlerin takibinde olan Hollandalı Gakpo, Hırvat Gvardiol, Arjantinli Enzo Fernandez ve İngiliz Bellingham da Dünya Kupası’nda ortaya koydukları futbolla piyasa değerlerini daha da yükselttiler.

Her Dünya Kupası’nda olduğu gibi bu turnuvada da pek çok futbolcu değerine değer kattı. Özellikle Fas Milli Takımı’nda forma giyen çok sayıda futbolcu şimdiden dünyanın büyük kulüplerinin transfer listesine girdi. Turnuva öncesi adı sanı bilinmeyen bazı oyuncuların fiyatı bile on milyonlarca Euro’ya çıktı. ‘2022 Dünya Kupası’nın gerçek kazananları’ diyebileceğimiz futbolcuların bazılarını şöyle listelemek mümkün...

Azzadine Ounahi(Fas)

Kupanın sürpriz ekibi Fas’ın başarısında büyük payı bulunan Ounahi’ye İngiltere’nin Leicester City, Wolverhampton ve West Ham takımları talip. 22 yaşındaki orta saha oyuncusunu geçen sezon 3. Lig ekibi US Avranches’ten bedelsiz olarak kadrosuna katan Angers, şimdi tam 40 milyon sterlin istiyor! Oyuncuya talip olan İngiliz kulüpleri ise 20 milyon sterlin ödemeye hazır.

Sofyan Amrabat(Fas)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Dünya Kupası’nın en iyi orta saha oyuncusu” dediği 26 yaşındaki Amrabat’ın adı Chelsea, Liverpool, West Ham, Newcastle ve Atletico Madrid kulüpleriyle anılıyor. Halen forma giydiği Fiorentina’nın, 2020 yılında 20 milyon Euro’ya aldığı futbolcuyu 50 milyon Euro civarında bir rakama bırakmaya razı olacağı belirtiliyor.

Yusuf En Nesyri(Fas)

Çeyrek finalde Portekiz’e karşı performansı ve attığı golle pek çok takımda olumlu bir izlenim bırakan 25 yaşındaki forvet için West Ham yeniden devreye girdi. 2020’de 20 milyon Euro’ya geldiği Sevilla’da, sakatlıklar nedeniyle bekleneni veremeyen En Nesyri için 2022 Dünya Kupası ‘yeniden doğuş’ turnuvası oldu. Futbolcunun yine 20 milyon Euro’ya satılması bekleniyor.

Cody Gakpo(Hollanda)

Yazının Devamını Oku

Messi ve Arjantin artık rüyaya sadece bir adım uzaklıkta

15 Aralık 2022
Sosyal medyada da dünyada da Afrika'dan Asya'ya Amerika'dan Avustralya'ya manşetleri süsleyen isim o.

Arjantin ve Messi rüyalarına sadece 90 dakika uzaklıkta. Hırvatistan karşısındaki kusursuz futbol ve alınan 3-0’lık galibiyet şampiyonluk umutlarını artırırken, Arjantin finaldeki rakibini beklemeye başladı. Şu bir gerçek; Messi’nin futbol için ne anlama geldiğini anlamak yerine küçümsemek isteyenler bu Dünya Kupası ile birlikte her gün daha zor anlar yaşıyorlar.

Arjantin’in tüm gollerinde Messi imzası var... Ya atıyor, ya attırıyor ya da bir dokunuşuyla her şeyi değiştiriyor... İşte Dünya Kupası’nda finale yükselen Messi ve Arjantin’e dair detaylar;

5 MİLYON TWEET ATILDI

Hırvatistan galibiyeti sonrası sosyal medyada tam anlamıyla Messi izdihamı yaşandı. Maçı 1 gol ve 1 asistle tamamlayan Messi hakkında 5 milyona yakın tweet atıldı. Dünya basınında da Amerika’dan Avustralya’ya, Afrika’dan Asya’ya kadar manşetleri süsleyen isim Messi’den başkası değildi.

100 MİLYON EUROLUK GVARDIOL'UN DEĞERİNİ 20 MİLYON EURO DÜŞÜRDÜ

Hırvatistan'ın 100 milyon Euro değer biçilen 20 yaşındaki savunma oyuncusu Gvardiol kariyerinde unutamayacağı bir gece yaşadı. Yeni jenerasyonun en atletik stoperlerinden biri olan Gvardiol, tıpkı Hollandalı Ake gibi 35 yaşındaki Messi karşısında çaresiz kaldı. Sosyal medyada da en çok konuşulan isimlerden biri olan Gvardiol için “Messi değerinden 20 milyon Euro sildi” yorumları yapıldı.

JULIAN VE ENZO FARKI

En büyük hayalleri çocukluktan beri hayranı oldukları Messi ile birlikte oynamak olan Julian Alvarez ve Enzo Fernandez, bu hayallerini gerçekleştirmekle kalmadı, Messi’nin kupa yolculuğunda en büyük katkıyı veren ikili oldu. Özellikle kaybedilen Suudi Arabistan karşılaşması sonrası bu iki genç oyuncuyu 11’e alan teknik direktör Scaloni hem Arjantin’in oyununu değiştirdi hem de Messi’nin sahada daha üretken Julian Alvarez bir hale gelmesini sağladı.

Yazının Devamını Oku

İngilizler Mbappe'yi durdurma planını 2 yıl önce yapmış

9 Aralık 2022
Dünya Kupası çeyrek finalinde Fransa ile karşılaşacak İngiltere’nin teknik patronu Gareth Southgate ve ekibinin, rakibin en önemli hücum silahı Kylian Mbappe’yi durdurmak için özel bir planı olduğu ve bunun için tam 2 yıldır hazırlandığı iddia edildi.

İngiliz medyasında yer alan habere göre Southgate’ın yardımcısı Steve Holland, Chelsea ile 2012 Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Roberto Di Matteo ile yaptıkları ‘Anti-Messi’ planından ilham alarak ‘Anti-Mbappe’ taktiği geliştirdi.

Plana göre İngilizler, Mbappe ile başa çıkmanın en iyi yolunun, onun forma giydiği kanatta tehlikeli hücum oyuncuları oynatmak olduğunu düşünüyor. Chelsea söz konusu maçlarda Barcelona’nın yıldızı Lionel Messi’nin karşısında Juan Mata’yı oynatmış; 1-0 ve 2-2 biten maçlar sonucunda rakibini elemiş ve ardından finalde Bayern Münih’i de yenerek şampiyon olmuştu.

İngiltere’nin de yarınki maçta Kylian Mbappe’nin karşısında Phil Foden veya Marcus Rashford’dan birini-oynatması bekleniyor.

EN ÇOK BEŞİKTAŞ KAZANDI

Dünya Kupası’nda forma giyen oyuncularından en çok gelir elde eden Türk kulüpleri sıralamasında Beşiktaş zirvede yer alıyor. Süper Lig’de siyah beyazlılar dışında turnuvaya oyuncu gönderen tüm takımlar elendi. Beşiktaş, milli takımları çeyrek finale yükselen Hollandalı Wout Weghorst ve Faslı Romain Saiss sayesinde şu ana kadar FiFA’dan 600 bin dolar almaya hak kazandı. Katar’a 5 oyuncu (Victor Nelsson - Danimarka, Dries Mertens - Belçika, Haris Seferovic - İsviçre, Fernando Muslera ve Lucas Toreira - Uruguay) gönderen Galatasaray 427 bin dolarla ikinci, iki futbolcusu (Enner Valencia - Ekvador, Michy Batshuayi - Belçika) giden F.Bahçe 219 bin dolar kazandı.

OLAYLI MAÇIN HAKEMİ KATAR'DAN GÖNDERİLDİ

H Grubunun kaderini belirleyen Gana-Uruguay maçının hakemi Alman Daniel Siebert, söz konusu karşılaşmanın ardından, bundan sonra maç yönetmeyeceği söylenerek ülkesine gönderildi. 2-0 kazanmalarına rağmen averajla elenen Uruguaylı futbolculardan Fernando Muslera, Edinson Cavani, Jose Gimenez ve Diego Godin, 2 penaltılarının verilmediği iddiasıyla maç sonrası Siebert’e itirazlarda bulunmuş ve FiFA bu oyuncular hakkında disiplin soruşturması başlatmıştı. Siebert ise Katar’dan gönderilmesinin performansla ilgisi olmadığını öne sürerek, “Olumlu geri bildirimler beni gelecek hakkında iyimser yapıyor” dedi.

Yazının Devamını Oku

Ne Messi ne Ronaldo, Katar'ın yıldızı Cho Gue-Sung

5 Aralık 2022
Turnuva öncesi sosyal medyada 20 bin takipçisi bulunan Cho GueSung, Gana maçında 2 gol birden atınca bir anda gündem oldu. ‘Yakışıklılığı’ ile dikkat çeken 24 yaşındaki Güney Koreli santrforun Dünya Kupası öncesi 20 bin olan takipçisi 2.2 milyona ulaştı.

Güney Kore ve Japonya’nın ortaklaşa düzenlediği 2002 Dünya Kupası’nın yıldızı hiç şüphe yok ki İlhan Mansız’dı. Futbolu ve gollerinin yanı sıra yakışıklılığıyla dikkat çeken Mansız, özellikle Uzakdoğu’da büyük bir hayran kitlesi kazanmış ve onun için İstanbul’a maç turları bile düzenlenmişti. Sonrasında da Mansız Japonya’ya transfer olmuştu. 2002’de İlhan Mansız’ın ulaştığı şöhretin benzerini Katar 2022’de Güney Koreli forvet oyuncusu Cho GueSung yakaladı.

Telefonunu kapatmak zorunda kaldı

Dünya Kupası başlamadan önce sosyal medyada 20 bin takipçisi bulunan Cho GueSung, özellikle Gana maçında 2 gol birden atınca bir anda gündem oldu ve takipçi sayısı 2.2 milyona çıktı. Aralarında Türklerin de bulunduğu milyonlarca takipçi kazanan Güney Koreli futbolcu, telefonuna gelen mesaj ve aramalar nedeniyle maçlara odaklanamadığı için telefonunu kapatmak zorunda kalmış. Güney Kore medyasında yer alan haberlerde, “Telefonu bütün gece susmadığı için uyuyamıyor ve futbola konsantre olamıyordu” bilgisi verildi. 24 yaşında ve 1.87 metre boyundaki futbolcu, ülkesinin Jeonbuk Hyundai takımında forma giyiyor.

18 yaşındaki Guol hayatının fırsatını kaçırdı

Dünya Kupası elemelerinde Pele’den bu yana forma giyen en genç oyuncu unvanının sahibi olan 18 yaşındaki Avustralyalı Garang Kuol, Arjantin karşısında kariyerinin en önemli fırsatını değerlendiremedi. Son dakikada maçı uzatmaya götürecek pozisyonu gole çeviremeyen Sudan asıllı Kuol, turnuva öncesi Newcastle United’a imza atmıştı.

'O golü nasıl yedik hiçbir fikrim yok'

ABD’yi 3-1 yenen Hollanda ilk çeyrek finalist olurken takımın en önemli ismi Virgil Van Dijk, maç sonrasındaki çarpıcı açıklamalarıyla dikkat çekti. Van Dijk, ABD’li Haji Wright’in ilginç golü hakkında, “Yediğimiz golün kaleye nasıl girdiği hakkında hiçbir fikrim yok” dedi.

Yazının Devamını Oku