Koray Durkal

Kylian Mbappe devrildi, yeni kapak yıldızı Erling Haaland

15 Temmuz 2023
EA Sports’un 2024 için tasarladığı oyunun kapağında Mbappe’nin yerine Haaland yer aldı.

Dünya futbolunun patronu FİFA ile ortaklığını sona erdiren EA SPORTS’un 2024 için tasarladığı oyun kadar kapak yıldızının kim olacağı da merakla bekleniyordu. Son üç yılın kapak yıldızı Kylian Mbappe’nin tanıtım kapağında yer almayışı haftalardır gündemdeydi. Tüm soruların yanıtı geçtiğimiz gün Amsterdam’da yapılan lansmanda netlik kazandı.

EA Sports FC 24’ün yeni kapak yıldızı Eerling Haaland oldu. Lansmanda sahne alan oyuncu yeni imajı ve kıyafetiyle de büyük dikkat çekti. Geceye Haaland’ın yanı sıra Ronaldinho, Luis Figo ve Didier Drogba gibi eski futbolcular da katıldı. Play Station’da ön siparişe açılan oyunun fiyatları ise şöyle:

Standart sürüm: 1.400 TL

Ultimate sürüm: 2.000 TL

AVRUPA’NIN EN ‘DENGESiZi’ iNGiLiZLER

Avrupa futbolunun önemli kulüpleri büyük gelirlere rağmen özellikle transfer dönemindeki imzalar nedeniyle gelir gider dengesini bir türlü tutturamıyor. Avrupa’nın bu anlamdaki en kötü 10 takımı arasında İngilizler başı çekerken, İspanyollar’ın bu listede yer almaması dikkat çekti. PSG ise gelirine göre daha çok harcama yapmasıyla yine dikkatleri çekmeyi başardı. İşte gelir gider tablosunu dengeleyemeyen 10 takım.

AVRUPA’DA GELiR-GiDER DENGESi EN FAZLA AÇIK VEREN 10 KULÜP

TAKIM GELiR GiDER FARK

Yazının Devamını Oku

Fransa 5 büyük ligin dışında kaldı, yeni 5 numara Hollanda

12 Temmuz 2023
Avrupa’da alınan kötü sonuçlar sonucu yerlerini kaptırdılar.

UEFA, Avrupa kulüplerinin 2022-23 sezonundaki verilerini güncelledi. Avrupa kupalarındaki kötü performansları nedeniyle Fransızlar 5 büyük ligin dışında kaldı.

Fransa Ligue 1, son 5 sezonun puan toplamına dayanan genel klasmanda ‘5 Büyük Lig’ arasında yer alsa da, 2023-24 sezonu başlar başlamaz yerini Hollanda Eredivise’ye devredecek. 2023- 24 sezonu başladığında UEFA sıralaması şöyle görünecek:

ADALILAR HÂLÂ ZiRVEDE

· 1-) İngiltere: 86.928 puan
· 2-) İspanya: 73.427 puan
· 3-) İtalya: 69.284 puan
· 4-) Almanya: 67.267 puan

Yazının Devamını Oku

100 milyon euro verip Katar'da Barcelona adıyla kulüp açacaklar!

3 Temmuz 2023
Geçtiğimiz hafta Barcelona Kulübü Başkanı Joan Laporta’nın başında olduğu bir heyet Katar’a ziyarette bulundu.

Burada Baladi Holding yetkilileriyle bir araya gelen Laporta ve beraberindekilere, ülkede bir FC Barcelona oluşturulması teklifinde bulunuldu. Bir kulübe isim hakkının verilmesiyle gelecekte diğer büyük Avrupa takımlarının da dikkatini çekeceklerini düşünen Katarlı iş adamlarının teklifi Laporta tarafından olumlu karşılandı. Laporta, modelin yasalara uygun şekilde dikkatlice oluşturulmasını isterken, Katar tarafının olası bir işbirliği durumunda Barcelona’ya 100 milyon Euro’nun üstünde bir ödeme yapması bekleniyor. Bu tür bir anlaşma Manchester City’nin, City Group aracılığıyla New York City ile ABD’de yaptığı işbirliğine benzer olacak.

DOKTORLARIN MESSI'Sİ DE SUUDİ ARABİSTAN'DA

Suudi Arabistan’ın transfer çılgınlığı ünlü futbolcularla sınırlı değil. Aynı zamanda kulüplerin en iyi profesyonellerini de transfer ediyor. Sevilla Kulübü’nde tıbbi hizmetler bölümünün başkanı olan ve şu anda İspanyol ekibine danışmanlık yapan Juan Jose Jimenez de Suudi Arabistan Ligi’ndeki dört büyük takımdan biri olan Al Hilal’e gidecek. Suudi ekibi haftalar boyunca Lionel Messi’yi almak için sınırsız tekliflerde bulunmuş ancak bu transferi bitirememişti.

DEV LİGLERE VALENCIA ALTYAPISI DAMGA VURDU

Valencia bu sezon La Liga’da zor zamanlar geçirdi hatta bir ara düşme tehlikesiyle bile karşı karşıya kaldı. Yine de bu kötü dönemi atlatmayı başardı. Tabii konu sadece Valencia’nın bu sezonki performansı değil.

Kulübün futbol akademisinin aralıksız üretmeye ve kalıcı başarılar yakalamaya devam etmesi. Bu sezon Avrupa’nın 5 büyük liginde forma giyen 30 futbolcu Valencia altyapısından yetişti. Geçmişten günümüze bu isimler arasında David Silva, Raul Albiol, İsco, Rafa Mir ve Ferran Torres’i saymak mümkün.

Peki akademi bugüne kadar neleri başardı?

Yazının Devamını Oku

Futboldaki City devriminin sırrı bu fotoğrafta saklı

1 Temmuz 2023
Manchester City, İstanbul’da Şampiyonlar Ligi’ni kazanıp üçlemeyi tamamladığında yaklaşık 70 kişi kupanın etrafında bir araya gelerek kutlama yapmıştı. Bu fotoğraf aslında sadece bir kutlamayı değil City’nin arka planında ne denli büyük bir ekibin olduğunun bir göstergesiydi.

Manchester City Başkanı Khaldoon Al Mubarak yakın zamanda bu ekibe işaret ederek şunları söylemişti: “İnsanlar sadece sahadaki, akademideki, gruptaki en iyi yetenekleri değil, aynı zamanda dünyanın en iyi teknik direktörlerinden bazılarını, dünyanın en iyi scoutların dan ve spor personelinden bazılarını yetiştirmemizi takdir ediyor. Kazandığımız başarılar, bu grubun yaptığı harika işin bir kanıtı. Dünyanın 1 numaralı futbol markasıyız.”

Evet, Al Mubarak son derece haklı. Son birkaç yıldır Manchester City, perde arkasında akademi, perfor mans, tıp, analiz, koçluk ve veri bilimini kapsayan devasa bir imparatorluk kurdu.

PERFORMANS VE SAĞLIK: HAALAND, 61 MAÇLIK PERFORMANSINI ONLARA BORÇLU

Bu birleşik departman, oyuncuları mümkün olduğunca zinde ve güçlü hale getirirken aynı zamanda sakatlıklara karşı korumakla da görevli. Departmanın görevleri, yetenek bilimi, güç ve kondisyon, spor bilimi, beslenme, psikoloji, fizyoterapi, osteopati ve daha fazlasını kapsıyor.

Teknik direktör Pep Guardiola geçen sezon takımın fiziksel olarak geliştiğini, hem geçişte hem de topa hakim olarak takımlara farklı şekillerde zarar verebileceğini vurdularken: "Her zaman arka odadaki en önemli bölümün fizyoloji olduğunu söyledim. Bacaklara bakıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Daha önce Team Sky bisiklet takımıyla çalışan fizyoterapist ve masör Mario Pafundi, Erling Haaland ile yakından ilgilendi, hatta Norveç Milli Takımı’nın maçlarında bile ona eşlik etti. Sonuçta Haaland bu sezon City için tam 61 maç oynadı. Bu rakam önceki sezon Dortmund’dakinden 26 maç daha fazla anlamına geliyordu.

YARDIMCI ANTRENÖRLER: JOHN STONES'U BAMBAŞKA BİR OYUNCUYA DÖNÜŞTÜRDÜLER

Juanma Lillo, geçen yıl Katar ekibi Al-Sadd’ın başına geçtiğinde birçok kişi Pep Guardiola’nın taktiksel bir beyni kaybettiği için sorunlar yaşayacağını düşünüyordu. Guardiola bu boşluğu Enzo Maresca ile doldurdu. İtalyan teknik adam yeni fikirler sundu.

Yazının Devamını Oku

Bjelica’nın pozitif etkisi

4 Haziran 2023
Trabzon’da ortaya koyulan futbol gelecek sezona dair umutları artırıyor.

Karagümrük ve Giresunspor karşısındaki 4’er gollü galibiyet, sezonu en azından 5.sırada bitirmek adına Trabzonspor adına önemliydi. Alanyaspor karşısında da bol gollü seri devam etti. Özellikle Bjelica’nın gelişinden sonra sezon boyu beklentilerin altında kalan Trezeguet’nin formundaki artış dikkat çekici. Buna Hırvat teknik adamın alttan gelen gençlere şans vermesi de eklenince ona ve takıma dair umutlar artıyor. Nitekim o Trezeguet, Alanya karşısında geriye düşen Trabzon’un kıvılcımı oldu. İlk yarım saatlik bölümlerde her zaman pozitif ve efektif işler yapan Trabzon bu istikrarını Alanya karşısında da sürdürerek 17 dakikada bulduğu 4 golle hem soyunma odasına çok rahat gitti hem de maçın sonucunu erkenden belirledi.

GELECEK SEZON FAVORİ 

İkinci bölümde de topa sahip olan ve oyun üstünlüğünü sürdüren bordo mavililer Umut’un golüyle sonucu belirledi. Bjelica için 7 maçlık performansı değerlendirerek karar vermek çok doğru olmayacak ancak ona dair beklentiler şimdiden artmış durumda. Oynattığı pozitif oyun ve oyunculardan aldığı verimle gelecek sezonun favorisi olmaya aday. Elbette bir parantez de Hamsik’e açmak lazım. Hamsik dün akşam sadece Trabzon’a değil güzel oyuna da veda etti. Futbolseverlere yaşattığın tüm duygular için teşekkürler Grande Marek Hamsik...

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/I1UFCcIfvoE" title="Şampiyonluğun mimarları | Oliveira ve Mertens gidiyor mu? | &#39;Jorge Jesus, bu yarışın kaybedeni&#39;" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Caner ve Keny ile gelen final

26 Mayıs 2023
Yarı final ilk maçında 10 kişi kalmasına rağmen Figueiredo’nun son dakika golüyle 1-0 kazanan Başakşehir bu avantajı rövanşta da korumayı başardı ve Türkiye Kupası’nda finale yükseldi.

Maçın ilk bölümlerinde hızlı hücumlarla rakip kaleye giden Ankaragücü 10.dakikada Ali Sowe’un golüyle öne geçerek hem yarı finalde durumu eşitledi hem de oyun üstünlüğünü ele aldı. Özellikle Kitsiou-Malcuit ikilisinin tarafından son derece etkili olan ev sahibi, Sowe’un içeri kat edişleriyle Başakşehir kalesinde oldukça tehlikeli oldu. Tribün desteğiyle oyun iştahını sürekli artıran Ankaragücü bunu ikinci kez skora yansıtamayınca dengeler bir anda değişti.

TASOS HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Baskı anlarında çok fazla pozisyon hatası yapan Ankaragücü savunması 60. dakikada arka direkte bomboş bekleyen Serdar’ı unutunca Başakşehir beraberlik golünü buldu. Böylelikle avantaj bir kez daha turuncu lacivertlilere geçti. Gol sonrası bir süre oyundan düşen Ankaragücü son 10 dakikada yeniden reaksiyon vermeye başladı. 88’de Diack’ın yerine oyuna giren Anastasios Chatzigiovannis (Tasos) 90. dakikada attığı golle maçı uzatmalara götüren isim oldu.

MUJAKIC'IN ATILMASI DENGEYİ BOZDU

Uzatmalara moralli giren Ankaragücü 97’de Mujakic’in atılmasıyla son yarım saati 10 kişi tamamlamak zorunda kaldı. Onun atılmasından sonra topun hakimiyetini tamamen Başakşehir‘e bırakan ev sahibi kontralarla pozisyon üretmeye çalıştı. Caner ve Keny’nin girişiyle rakip yarı sahada daha etkili olmaya başlayan Başakşehir 111’de Keny’nin golüyle skoru bir kez daha eşitledi. Bu sezon Avrupa’da ve ligde umduğunu bulamayan Başakşehir kupada finale yükselerek sezonu kupayla kapatma şansını elde etmiş oldu.

Yazının Devamını Oku

Bizi olduğumuz gibi gösterin

16 Mayıs 2023
Kadın futbolcular FIFA 23 oyununa tepki gösteriyor.

ABD Kadın Milli Futbol Takımı formasını 77 kez giyen, Dünya Kupası ve Olimpiyat şampiyonluğu kazanan Sydney Leroux, çok ilginç bir olayla gündeme geldi. Kariyerini ülkesindeki Angel City takımında sürdüren 30 yaşındaki futbolcu, FIFA 23 oyununun yaratıcıları olan EA Sports’u, göğüslerini büyük göstermekle suçladı. Bu eleştirisini sosyal medya üzerinden paylaşan Leroux ayrıca, “Çocuklarımı korkutacaksınız!” diye yazarak, EA Sports’un her şeyi gerçek boyutlarıyla yapmasını istedi.

BENi BULAN HABER VERSiN!

Geçmişte 5,5 aylık hamile iken antrenmanlara çıkarak dikkatleri üzerine çeken Sydney Leroux’a en büyük destek takım arkadaşı Madison Hammond‘dan geldi. Hammond sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Birisi lütfen beni bulduğunda bana haber versin, Angel City’den Madison Hammond” diyerek, oyundaki karakterin kendisine benzemediğini ifade etti.

BU KARAKTERiN BENiMLE HiÇ iLGiSi YOK

Sydney Leroux’un FIFA 23 oyununa yönelik eleştirisine Houston Dash takımında forma giyen Caprice Dydasco da katıldı. Dydasco, FIFA 23’e kadın futbolunun da dahil edilmesinden dolayı minnettar olduğunu belirtmekle birlikte, “Bu karakterin benimle hiç ilgisi yok” ifadeleriyle Leroux ile aynı görüşü paylaştığını açıkladı.

ABD’li futbolcu bu düşüncesine kanıt olarak FIFA 23’teki görünümü ile gerçek hayattan bir fotoğrafını yan yana koyup paylaştı. Liverpool Kadın Futbol Takımı’nın forvet oyuncusu Katie Stengel de yeni ligler eklendiğinden beri oyunun 3D modellerinin gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu belirtti.

KAYIP OLAN iKiZiMi BULDUM!

Portland Thorns FC ve Kanada Milli Takımında oynayan Janine Beckie ise oldukça alaycı bir tavırla, “Uzun zamandır kayıp olan ikizimi buldum!” ifadelerini kullandı. Leroux da Beckie’nin karakteriyle de dalga geçerek, “Pourtlund Tornz’dan Janeen Beckeh!” adını verdi.

Yazının Devamını Oku

Manchester City sadece para harcamıyor

14 Mayıs 2023
Avrupa’da alt yapıya yatırım yapan kulüpler karşılığını alıyor.

Pep Guardiola yönetimindeki Manchester City emin adımlarla Premier Lig şampiyonluğu için ilerlemeye devam ederken altyapısıyla da dikkat çekiyor.

City yaptığı yüksek bütçeli transfer harcamalarıyla sık sık gündeme gelse de U21 takımı üçüncü kez üst üste Premier Lig 2 şampiyonu oldu. U18 takımı ise üst üste dördüncü kez lig şampiyonluğunu kazandı. Bu unvanları birer kez kazanmanın bile zor olduğu bu liglerde elde edilen bu şampiyonluklar inanılmaz bir başarı olarak sayılıyor. Şimdilerde İngiltere’de en çok konuşulan konu Manchester City’nin ülkenin en iyi akademisine sahip olduğu.

Guardiola’nın başta Justin Oboavwoduo olmak üzere geleceğin oyuncularını yakın dönemde A takımdaki kültürün bir parçası haline getirmesi bekleniyor.

SABIR, PLANLAMA VE ÜRETKENLiK

Graham Potter sonrası De Zerbi’yi göreve getiren Brighton şimdilerde Avrupa kupaları için mücadele ediyor. Elbette bu başarının ardında son derece titiz bir çalışma yatıyor. Taraftarlar genellikle çabuk bir şekilde başarı isterler ve bu futbolda anlaşılabilir bir durumdur. Aslında uzun vadeli bir planla yeni bir şeyler inşa etmek Brighton gibi kulüplerde çok daha kolay olabiliyor. Kulüp bu vizyonu uygularken antrenör veya oyuncu olsun ne istediğini bilen bir yapıya sahip. Elde ettikleri parametreler dahilinde nasıl oynamak istediğini bilen Brighton kulübü hem süreç hem veri odaklı bir disipline sahip.

GENÇLERE BÜYÜK ŞANS

Kulübün scout ağı da bir o kadar farklı. Her ülkede scoutları yok ancak süreci bilen, aktif olan ve kulübün aradığı tipte oyuncuları bulan insanlara sahipler. Kaoru Mitoma, Moises Caicedo, Alexis Mac Allister gibi oyuncular yine scout’lar tarafından organizasyonun yapısına uygun oyuncular olarak transfer edildi. Sadece bununla da sınırlı değil kulübün vizyonu. Premier Lig’in genç oyunculara en fazla şans veren kulübü durumundaki Brighton şimdilerde büyük sermayesi olmasa da Büyük 6’lı arasında kendine yer bulmaya çalışıyor.

AKADEMi DEYiNCE BENFiCA

Yazının Devamını Oku