Gürül Öğüt

25 yaratıcı kartvizit örneği

15 Nisan 2014
Günümüzde kartvizit üzerinde adres ve telefon numarası bulunan küçük bir dikdörtgen kağıt değil artık. İşte dünyanın çeşitli yerlerinden, şaşırtıcı, ilginç ve hatta bazıları interaktif 25 yaratıcı kartvizit örneği.

1. Film yapımevi


2. Kaykay mağazası


3. Tokalaşan kartvizit

Yazının Devamını Oku

Güldüren reklamlar

10 Nisan 2014
Reklamlarına bakıldığında, sanki bazı firmalar satış yapmak için değil güldürmek için reklam yapıyorlar.

Ne var ki bu firmalar pek haksız da sayılmazlar çünkü mizah reklamda sonuç getiren en etkili yollardan biri. Mizah aracılığıyla kurulan ilişki, tüketicinin markaya yönelik olumlu hisler edinmesini sağlıyor. Markaya karşı beslenen olumlu düşünce ve duygular, daha sonra satın alma kararının verilmesi anında o markanın tercih edilmesinin sağlıyor.

Aşağıdaki 20 reklamın tüketici tercihini ne kadar etkilediği bilinmez ama hepsi birbirinden komik olduğu söylenebilir.

1. 3M Post-It
Fark yaratmak için...


2. Tums Extra

Yazının Devamını Oku

Dili dışarda reklamlar

4 Nisan 2014

1. Toku-Chan Kore Mangal Restoranı
Reklam ajansı: Grey, Tokyo, Japonya

2. Cehennem
Dilde cehennemi yaşatan acı sos.

3. Ağız kokusu

Yazının Devamını Oku

Liderleri hedef alan reklamlar

25 Mart 2014
Sınır Tanımayan Gazeteciler, Fransa’da dört gazeteci tarafından 1985 yılında kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir oluşum. 1995 yılında dernekleşen ve uluslararası örgütlenmeye başlayan bu oluşumun iki ana amacı var: Dünya genelinde sansür ile mücadele etmek ve tehlikeli yerlerde görev yapan gazetecilere yardım ve destekte bulunmak. Daha geniş bilgi, http://en.rsf.org adresinde bulunabilir.

Birleşmiş Milletler ve UNESCO nezdinde danışman statüsüne sahip olan derneğin dünya genelinde 150 muhabiri ve 10 ülkede ofisi bulunuyor. Basın özgürlüğünü savunmak için zaman zaman çeşitli kamu yararı reklam kampanyaları da düzenleyen dernek, en son geçtiğimiz günlerde Twitter’a erişim yasağı nedeniyle doğrudan Başbakan Erdoğan’ı hedef alan bir ilan yayınladı.

Aşağıda, Sınır Tanımayan Gazeteciler imzalı, doğrudan liderleri hedef alan ve bazıları çeşitli uluslararası yaratıcılık yarışmalarında ödül kazanmış reklamlardan örnekleri görebilirsiniz.

1. Recep Tayyip Erdoğan
“Tweetlerin özgürlüğü.”
Reklam ajansı: Grey Düsseldorf, Almanya

2. Esad, Ahmedinejad, Putin, Xi Jinping, Kim

Yazının Devamını Oku

Kadına yanlış yapan reklamlar

22 Mart 2014
Bu derleme, cinsiyet ayrımcılığı yapan ve hata kadını aşağılayan reklamları içeriyor. Ne kadar utanç verici ki bu tür reklamlar sektörün geçmişte kalan hatalarına örnek değil; günümüzde hâlâ benzerleri görülebiliyor.

1. Küçük popo
Motosiklet üreticisi Aprilia için yapılmış bu İspanyolca ilan, küçük ebatlardaki Arrecife modelini duyuruyor.

2. Ayakkabının etkisi
İngiltere’de giyim mağazası Harvey Nichols ilanı, kadınlara ayakkabıları ne kadar güzelse bulacakları erkeğin de o kadar yakışıklı olacağını söylüyor.

3. Avcı

Yazının Devamını Oku

Reklamlarda kalınbağırsak hareketleri

18 Mart 2014
Bu seferki derlemenin konusu kabızlık ve kabızlık giderici reçetesiz satılan ilaçlar. Reklam yaratıcıları bu konuda bile gülümsetici iletişim yolları bulmayı başarmışlar. İşte, bir tanesi Türkiye’den, 15 ilginç müshil kampanyası.

1. Doğal müshil
Reklam ajansı: Lowe-Concept, Venezuela

2. Korkunun etkisi
Reklam ajansı: Publicis Hindistan

Yazının Devamını Oku

Az lafla çok şey anlatan reklamlar

15 Mart 2014

1. Dig2go
Sesli kitap üreticisi Dig2go, kulaklarımızla okuyabileceğimizi söylüyor.
Reklam ajansı:McCann, Norveç

2. CNN International
Hiçbir şey CNN International’ın haber “ağı”ndan kaçmaz.
Reklam ajansı: Heimat, Almanya

Yazının Devamını Oku

Başını derde sokan reklamlar

8 Mart 2014

1. Burger King
Burger King’in Singapur’daki yerel ajansı tarafından hazırlanan “süper 18 cm’lik” isimli bu ilan hem görseli hem de İngilizce oral seks anlamına gelen “blow job” sözcüklerini çağrıştıran başlığı yüzünden büyük tepki çekmişti. Firma tarafından ABD’de yayınlanan özürde, söz konusu ilanın sınırlı bir promosyonu duyurmak için sadece Singapur pazarında kullanıldığı belirtilmişti.

2. Ford
Ford’un Hindistan’daki ajansı JWT tarafından hazırlanan bu kampanya hiç medyada yer almadı. Ne var ki ajans kampanyayı “Ads of the World” isimli reklamcılık bloguna yükleyince, kıyamet koptu. Ford’un özür dilemesinin yanı sıra JWT’de kampanyayı hazırlayan yaratıcı ekibin işine son verildi.

Yazının Devamını Oku