Cansu Özdemir

Brownie cheesecake tarifi

9 Haziran 2022
Brownie cheesecake benim için cheesecake çeşitleri arasında tartışmasız olarak ilk sıraya yerleşir. Yoğun çikolatalı brownie’ nin baskın tadını, ipeksi dokudaki peynir dolgusu mükemmel bir şekilde dengeler. Brownie ‘ de Cheesecake ‘te başlı başına birer yıldızken, ikisinin bir aradaki uyumu onları bir üst seviyeye taşır, yiyenlerede sadece mest olup anın tadını çıkarmak kalır.

MALZEME

Brownie için

*150 gr bitter çikolata

*75 gr tereyağı

*5 yemek kaşığı toz şeker

*2 yumurta

*3 yemek kaşığı un

*1/2 çay kaşığı kabartma tozu

Yazının Devamını Oku

Tarte tatin (Altüst kek) tarifi

20 Mayıs 2022
Lezzet hikayelerini sever misiniz ? Eminim bir çoğumuz sevdiği bir lezzeti tadarken bunun ilk olarak nasıl ortaya çıktığını merak ediyordur. Ben de meraklı bir pastacı olarak bir reçeteyi uygulamadan önce mutlaka tarihini araştırırım. O lezzetin nasıl ortaya çıktığı, ilk kim tarafından yapıldığı, hakkındaki uzuuun uzun rivayetler çok hoşuma gider. Verdiğim eğitimlerde sıklıkla bu hikayeleri anlatarak başlarım eğitime. Tarte Tatin ‘in hikayesi ise en sevdiklerim arasında yerini alır. Hikayemizde hem bir dalgınlık sonucu ortaya çıkan bir lezzet hem de bir casusluk söz konusu..

Fransa ‘ da küçük bir köydeki “ I’HOTEL TATİN” Stephanie ve Caroline adında iki kız kardeş tarafından işletiyordu. Büyük olan Caroline misafirleri kabul ederken, Stephanie ise mutfaktan sorumluydu. Yoğun bir av döneminde mutfakta elmalı tartlarını hazırlayan Stephanie dalgınlık sonucu kalıbın altına şeker ve elmaları koyar, hata yaptığını farkettiğinde ise elinde kalan, ağızda eriyen o nefis tart hamurunu elmaların üzerine kapatıverir. Dalgınlık sonucu ortaya öyle bir lezzet çıkar ki, bu altüst turtanın lezzeti Fransa ‘ ya kadar yayılır. Meşhur MAXİM otelinin sahibi bu tatlıyı bir yemek sırasında tadar ve kız kardeşlerden tarifi istediğinde nazikçe reddedilir. Sonrasında ise tarifi alabilmek için pasta şeflerinden birini Hotel Tatin ‘ e bahçıvan olarak gönderir ve tarifin sırrını öğrenir. Restoranının imza tatlısı olarak “Tarte Tatin” adıyla menüye koyar. O zamanın ünlü mutfak eleştirmeni “Maurice-Edmond Sailland” tarifi kitaplarından birinde yayınlayınca ünü iyice yayılıp bugüne kadar geldi. Gelelim tarife...

Malzemeler

23 cm’ lik bir tart kalıbı ya da kelepçeli kalıp

Tart hamuru için;

125 gr tereyağı (küp küp doğranmış ve soğuk)

1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı toz şeker

½ çay kaşığı tuz

Yazının Devamını Oku

Çaylı kurabiye tarifi

10 Mayıs 2022
Evet yanlış okumadınız, kurabiye hamurumuzun yıldızı çay! Bu sefer demleyip içmek yerine, hamurumuzun içerisine ekleyeceğiz. Tadan herkesin tarifini isteyeceğinden emin olabilirsiniz, öyle bir lezzetten bahsediyorum😊.

Yıllar önce sosyal medyamda paylaştığımda binlerce kişi tarafından denendi ve çok sevildi. Bence siz de seveceksiniz, biliyorum...

MALZEMELER

250 gram tereyağı ya da margarin (oda sıcaklığında)
125 gr pudra şekeri
3 yemek kaşığı kuru çay (Bergamot kokulu seviyorsanız tercih edebilirsiniz.)
½ çay bardağı ayçiçek yağı
1 adet 3’ü bir arada kahve karışımı

Yazının Devamını Oku

Madeleine/ Madlen kek tarifi

6 Mayıs 2022
Ahh minik Fransız kekleri. Zarif ve şık, bir o kadarda lezzetli. Bu kekler Fransa ‘ nın sembollerinden biri kesinlikle. Adını yaratıcısı olan aşçı Madeleine Paulmier’ den alıyor. Öyle bir kek ki romanlara konu oluyor. Bu zarif kekleri yapmamız için kendine has olan midye kabuğu kalıbına ihtiyacımız var.. Birazda sabıra, çünkü kek hamurunu yaptıktan sonra biraz dinlenmeye bırakacağız. Unutmadan, kekleriniz fırından çıkar çıkmaz nefis bir tereyağlı kek dokusuna sahip olacak, sonrasında ise kahveye batırmalık bir kurabiye... Hadi başlayalım.

MALZEMELER

Üzeri için;

YAPILIŞI

Tereyağını eritip ılımaya bırakın.

Yumurtalar ve şekeri mikser ile 5-6 dakika boyunca yüksek hızda çırpın.

Un, kabartma tozu, tuz ve vanilyayı birlikte eleyin.

Yumurtalı karışıma 2-3 aşamada un karışımını ekleyip, bir spatula ya da tahta kaşık ile yavaşça alttan üste doğru katlayarak karıştırın. Yumurtaların sönmemesi için bu aşamada dikkatli olmalısınız.

Ilıyan tereyağını 4-5 aşamada hamura ekleyip alttan üste doğru katlayarak karıştırın.

Yazının Devamını Oku

Havuç dilim baklava tarifi

1 Mayıs 2022
Bayram tatlısı olmazsa olmaz. Çok pratik ama aşırı havalı, çıtır çıtır bir baklava tarifi vereceğim sizlere. 20 dakika içerisinde hazırlayıp fırına atacaksınız ama tadanlar bu kadar kısa sürede hazırladığınızı asla anlamayacak. Bu aramızda bir sır! Ben kimseye söylemem merak etmeyin :)

MALZEMELER:
500 gram baklavalık yufka
250 gram tereyağı ya da margarin
1 su bardağı dövülmüş Antep fıstığı (ceviz ya da fındık)
30 cm çapında yuvarlak cam tepsi

ŞERBETİ İÇİN:

Yazının Devamını Oku

Armutlu muhallebi tarifi

20 Nisan 2022
Hafif mi hafif bir tatlım var. Tam bir yaz tatlısı.. Ben sadece meyve kullandım, siz isterseniz arasına bisküvi parçalarıda ekleyebilirsiniz.

MALZEME

Arası ve üzeri için;

YAPILIŞI

Armutların kabuğunu soyup, çekirdeklerini çıkartın. Küp küp doğrayın.

Bir tavaya armutları, suyu ve toz şekeri alıp, armutlar yumuşayana kadar soteleyin. Ocaktan alınca tarçını ekleyip karıştırın.

Muhallebi için tüm malzemeyi bir arada karıştırıp koyulaşana kadar sürekli karıştırarak orta ateşte pişirin.

Koyulaştıktan sonra 2-3 dakika daha pişirmeye devam edip ocaktan alın.

Servis edeceğiniz kaselerin altına sotelediğiniz armutları paylaştırın, üzerini muhallebiyi ekleyin.

Yazının Devamını Oku

Gül tatlısı tarifi

20 Nisan 2022
Sunumu en şık olan şerbetli tatlılardan biri. Ben hamuru hazırladığımda bir kısmını kırmızı gıda boyası ile renklendirdim, siz de kendi zevkinize göre hazırlayabilirsiniz.

MALZEME

Üzeri için;

Şerbeti için;

YAPILIŞI

Şerbet için toz şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Hamur için;

Un hariç tüm malzemeyi bir arada iyice karışana kadar yoğurmaya başlayın.

Yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya devam devam edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamurunuz olacak. Gıda boyası eklemek istiyorsanız bu aşamada ekleyebilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Un helvası tarifi

18 Nisan 2022
En sevdiğim lezzetlerden biri un helvası. Komşumuzdan öğrendiğim tarifle yaparım yıllardır. Asla yanıltmaz.. Sosyal medya hesabımda paylaştığımdan bu yana binlerce kez denendi, hala yapılıyor. İlk defa yapacaksanız eğer asla çekinmeyin, malzemeleri hazırlayın ve girin mutfağa...

Bugün 18 nisan, rahmetli anneciğimin ölüm yıl dönümü, ben de onun için yaptım bir kez daha.. Ben çok seviyorum diye, komşulardan geldiğinde bana ayırırdı hep yemem için. Bense şimdi onun için yapıyorum..

MALZEME

YAPILIŞI

Toz şeker ve sütü bir tencere içerisinde şeker eriyene kadar ısıtıp, ocaktan alın.

Yağı eritip içerisine unu ekleyin ve sürekli karıştırarak açık kahverengi olana kadar kavurun.

Ocağın altını kısıp, şekerli sütü dikkatlice tencereye ekleyin. Çok fazla buhar çıkacaktır, bu aşamada dikkatli olmalısınız.

Buhar azaldığında hemen karıştırmaya başlayın.

Hemen kıvam alacaktır.

Yazının Devamını Oku