Yargıtay ve YSK da 3. Asliye’yi bekleyecek

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay ve YSK da 3. Asliye’yi bekleyecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2016 21:22

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Haziran’daki muhaliflerin topladığı MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi’ne “752 mi yoksa 656 mı delege katıldı” tartışmasını noktalarken, kurultayda yapılan tüzük değişikliklerinin incelenmesinin de Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki iptal davasının sonucunun kesinleşmesinden sonra yapılmasına karar verdi. YSK ise Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun, 10 Temmuz’da olağanüstü kurultay yapılamayacağına ilişkin kararına yönelik itirazı reddetti.

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP’ye üç sayfalık bir yazı göndererek, tüzük değişikliği incelemesinin kongrenin iptali talebiyle açılan davanın kesinleşmesinden sonra yapılamasının kararlaştırıldığını bildirdi. Yazıda, mahkeme kararı sonrası inceleme yapılacağı belirtilerek şöyle denildi:

DAVA KESİNLEŞİNCEYE KADAR

“MHP’nin 19 Haziran 2016 tarihli olağanüstü kongresinin iptali amacıyla açılan davada, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi verdiği karar ile tüzük değişikliğine ilişkin alınan kararların açılan dava kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar vermiş ve bu durumu Başsavcılığımıza bildirmiştir. MHP’nin 19 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Büyük Kongresi’nde parti tüzüğünde yapılan düzenlemenin incelemesinin, kongrenin iptali hakkında dava açılmış olması ve bu dava hakkında Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce tedbir kararı verildiğinin anlaşılması karşısında, anılan bu kongrenin iptali davasının sonucunun kesinleşmesinden sonra yapılmasına karar verilmiştir.”

Haberin Devamı

DELEGE TARTIŞMASINA SON

Kurultayda 656 parti üyesinin, kimlik karşılığı imza attığı ve delege kartı aldığı Ankara 13. Noterliği tarafından tescillenmişti. Muhalifler 752, genel merkez ise 495 delegenin kurultaya katıldığını öne sürmüştü. Başsavcılık yazısında ise 656 delegenin katıldığı şu şekilde belirtildi: “Kongre evrakının incelenmesinde Ankara 13. Noterliği’nin 26/6/2016 tarihli tutanağına göre 656 delegenin kongrede imzalarının bulunduğunun tespit edildiği, çağrı heyetinin 19/6/2016 tarihli tutanağında ise Olağanüstü Büyük Kongre toplantı yeter sayısının sağlandığı belirtilerek herhangi bir sayı gösterilmeden kongre sürecinin başlatıldığı anlaşılmıştır. Buna göre kongreye 656 delegenin katıldığı anlaşılmıştır.”

MHP KONGREDEN VAZGEÇT

YSK, Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi kararı kesinleşene kadar MHP’de kurultay yapılamayacağına dair verdiği karara, MHP Genel Merkezi ve kongre heyetinin yaptığı iki itirazı dün karara bağladı. YSK, kongre heyetinin itirazını tüzük değişikliği tartışmasına girmeden oybirliği ile reddetti. YSK, MHP Genel Merkezi’nin Çankaya İlçe Seçim Kurulu kararına yaptığı itiraz konusunda ise “Genel Merkez’in 10 Temmuz’daki kongreyi yapmaktan vazgeçtiğine dair YSK’ya yazı göndermesi nedeniyle” karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!