HABER

Sosyal medyadan yeni dolandırıcılık tuzağı

Son dönemde artan dolandırıcılık yöntemlerine sosyal medyada bir yenisi daha eklendi. Dolandırıcılar açtıkları sahte sosyal medya hesaplarından 'yurtdışına taşınıyoruz, eşyalarımız uygun fiyata satılık' ya da 'Havalimanında unutulan bagajların satışına başlanıyor' ilanına ekledikleri link ile vatandaşları tuzağa düşürüyor. Mağdurlardan Başak Beyaz, 'Bu kadar ucuz olması dikkatimi çekti, evet şüphelendim ama o an aceleyle sağlıklı düşünemedim. Araştırma fırsatım olmadı ve bir hata yaptım.' sözleri ile yaşadığı süreci anlattı.

Dolandırıcılar bazı sosyal medya uygulamalar üzerinden açtıkları sahte hesaplarla 'Yurtdışına taşınıyorum, evleniyorum, tayinim çıktı bu yüzden de eşyalarımı uygun fiyata elden çıkarıyorum" diyerek vatandaşları dolandırmaya başladı. Sahte hesaplar üzerinden uygun fiyata ikinci el eşya satışı yaptıklarını söyleyen dolandırıcılar, alışveriş yapmak isteyen vatandaşları bir link üzerinden güvenilir alışveriş sitelerinin sahtelerine yönlendiriyor. Alışveriş yaptığını düşünen vatandaşlar paraları gönderip, bilgilerini karşı tarafa ilettikten sonra ise ürünler gelmeyince dolandırıldıklarının farkına varıyor.

"DÜŞÜNME FIRSATIM OLMADI, BENİ ACELEYE GETİRDİLER"

Sosyal medya dolandırıcılarının hedefi olan mağdurlardan Başak Beyaz, "Direkt olarak size mesaj atıyorlar. Mesajda sizden numaranızı istiyorlar. Ardından size ulaşıyorlar. Beni de whatsapp üzerinden aradılar. Konuştuk, anlaştık. Bana link gönderdiler. Güvenli bir alışveriş sitesine yönlendiriyorlar sizi bu link üzerinden. Burada bütün işlemleri gerçekleştiriyorsunuz. İşlem böyle oluyor. Dolandırıcı beni, 'Eşim İsviçre vatandaşı, ailesi ona burada zulmediyor, dövüyor. Biz de o yüzden yurtdışına gidiyoruz' diyerek dolandırdı. 'Oraya taşınacağız, biletimiz hazır' dedi. 10 bin TL'ye bana hem buzdolabı hem de telefon satacağını söyledi. Kargosu, faizi ve işlem ücretleriyle 10 bin 500 TL'yi bulur dedi. Ben bu ilanları Tiktok'ta gezerken görmüştüm.

Fiyat almak için bir iletişime geçtim. Birkaç gün sonra bana dönüş yaptılar. Bu kadar ucuz olması dikkatimi çekti, evet şüphelendim ama o an aceleyle sağlıklı düşünemedim. Dolandırıcı beni acele ettirdi, 'Bir an önce elimden çıkarmam lazım eşyaları' dedi. 'Bir an önce gitmem lazım' diyerek beni acele ettirdi, ben de sağlıklı karar veremedim. İçimde şüphe vardı. Tekrar yönlendirdikleri siteye girdim baktım ama telefonu kızım için alacaktım. O üzülmesin diye de alışverişe devam ettim. Hem kızım hem dolandırıcı beni acele ettirince ne yapacağımı bilemedim. Araştırma fırsatım olmadı ve bir hata yaptım. Sonrasında dolandırıldığımı anladım ve gerekli yerlere şikayetlerde bulundum. Şimdi de sosyal medyada başkaları dolandırılmasın diye bu kişileri ifşa ediyorum" dedi.

“25-30 BİN LİRALIK ÜRÜNLERİ 5 BİN LİRA GİBİ FİYATLARA SATIYORMUŞ GİBİ YAPIYORLAR"

Bahçeşehir Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi Müdürü ve Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Naci Ünal, "Bu dolandırıcılık yöntemini sosyal medyayı kullanarak yapıyorlar. 'Yurtdışına tayinim çıktı, yeni nişanlandım, yeni evlendim yurtdışına yerleşiyorum. Bu yüzden de eşyalarımı elimden çıkarmak istiyorum. Uygun fiyatlarla satıyorum' gibi çeşitli bahanelerle 25-30 bin liralık ürünleri 5 bin lira gibi fiyatlara satıyormuş gibi yaptıkları oluyor. Bunun yanında başka bir yöntemleri de bu uçaklarda, havayollarında unutulan eşyaları satıyormuş gibi yapmak oluyor. Bu eşyaları biliyorsunuz tüm hava yolları belli zaman aralıkları geçtikten sonra eğer sahibi çıkmazsa cüzi miktarda ihalelerle şirketlere devrediyorlar. Bu şirketler de uygun fiyatla diğer insanlara satıyorlar. Dolandırıcılar da sanki böyle bir operasyon varmış gibi davranıp, bu şekilde bir dolandırıcılık yoluna gidiyorlar.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler