HABER

Fransa'daki protestolar Belçika'ya sıçradı

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyölerinden Nanterre'de bir trafik polisinin 17 yaşındaki bir genci öldürmesi sonrası patlak veren protestolar Belçika'ya da sıçradı. Fransa İçişleri Bakanlığı şimdiye kadar 421 kişinin gözaltına alındığını açıklarken, Belçika'da gözaltı sayısının 27 olduğu öğrenildi.

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyölerinden Nanterre'de Salı günü Trafik polisinin dur ihtarına uymaması sonrası 17 yaşındaki bir genci öldüren polis memuru, gencin ailesinden özür diledi. Ülke çapında protestolar büyürken, Fransa İçişleri Bakanlığı 421 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Fransız Le Figaro gazetesi bu kişilerden 242'sinin Paris'te gözaltına alındığını, gözaltına alınanlardan çoğunun yaşının 14 ile 18 arasında olduğunu bildirdi. Gazete haberini, İçişleri Bakanlığı'na dayandırdı.

POLİS HALA TUTUKLU

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, "Görevlerini özveriyle yapan polis, jandarma ve itfaiye görevlilerine desteğim tam" dedi.Adı açıklanmayan ve teslim olması sonrası cinayetle suçlanan polis ise halen tutuklu. Polisin avukatı Laurent-Franck Liénard, müvekkilinin "yıkıldığını" ve "sabah insanları öldürmek için uyanan bir kişi olmadığını" söyledi.

ÇOK SAYIDA ARAÇ YAKILDI

Adı Nahel M. olarak açıklanan gencin öldürülmesi sonrası Fransa'da düzenlenen protesto gösterileri üçüncü gününde devam etti.Göstericiler birçok kentte polisle çatıştı.

Nahel M.'nin öldürüldüğü Nanterre'de dün Nahel M'nin annesi dahil 6 binden fazla kişinin katıldığı ve "Adalet istiyoruz" sloganlarının atıldığı barışçıl yürüyüşten birkaç sonra polisle güvenlik güçleri arasında yeniden çatışma çıktı.

Banliyöde bir bina ve çok sayıda araç yakıldı, çatışmalarda bazı polisler yaralandı.

4 KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Fransa'da göstericilere karşı 40 bin polis görevlendirildi, Paris ve çevresinde birçok bölgede Perşembe akşamı tramvay ve otobüs seferleri durduruldu. 4 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Paris'te halka, acil durumlar dışında itfaiyeyi aramamaları çağrısı yapıldı.

Gece yarısı Fransa'nın batısındaki Nantes kentinde, göstericiler bir aracı iterek süpermarkete soktu ve markete zarar verdi.

Ülkenin kuzeyindeki Montreuil kentinde sopalı gençlerin birçok dükkana zarar verdi. Le Monde gazetesi, polisin göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandığını bildirdi.

Paris'in doğusundaki banliyölerden Clichy-sous-Bois'te ise belediye binası ateşe verildi.

OHAL ÇAĞRILARI

Ülkedeki kriz muhalefetin de ana gündemi oldu. Radikal sol La France Insoumise (LFI) derhal olağanüstü hal ilan edilmesini istedi.

Ana muhalefet merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'in Genel Başkanı Eric Ciotti ve aşırı sağcı lider Eric Zemmour de olaylar büyümeden olağanüstü hal ilan edilmesi çağrısı yaptı.

BELÇİKA'YA DA SIÇRADI

Dünya Fransa'da olanları dehşet içinde izlerken, gösteriler bir başka Avrupa ülkesi Belçika'ya sıçradı. Başkent Brüksel’in merkezinde yaşanan protesto gösterilerinde bazı araçlar ateşe verildi. Toplu taşıma seferleri iptal edildi, 24’ü reşit olmayan 27 göstericinin gözaltına alındığını açıklandı.

Polis sözcüsü Ilse Van de Keere, BELÇİKA medyasına yaptığı açıklamada, gösterilerin, Perşembe günü öğleden sonra sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar sonucu başladığını söyledi.

Sözcüye göre, son 48 saattir Belçikalı sosyal medya kullanıcıları arasında bir gerginlik gözleniyordu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler