HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri dünya basınında manşet oldu

Rusya'nın Ukrayna tarım ürünlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasını üçüncü kez uzatmayacağını açıklamasının ardından savaş Karadeniz'e de sıçradı. Bölgedeki son gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı'ya uyarıda bulundu. Erdoğan'ın sözleri dünya basınında geniş yer bulurken komşu Yunanistan'da ise gazeteler 'çözüm' vurgusu yaptı.

Dünyanın gözü kulağı aylardır Ukrayna'dan gelen haberlerde.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile geçtiğimiz yılın Şubat ayında başlayan savaş Ukrayna'nın doğu bölgelerinde son sürat devam ediyor.

Bir süredir Ukrayna ordusunun taarruzuna karşı savunma pozisyonuna geçen Rusya'dan gelen Haber ise dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor.

Moskova, Ukrayna tarım ürünlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasını uzatmayacağını dünyaya ilan etti.

Bu karar ile Dünya çapında milyonlarca kişinin hayati öneme sahip tahıla erişimi riske girerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları dünya basınında geniş yer buldu.

Askıya alınan girişimin, kapsamı genişletilerek tekrar uygulanması için temasların devam ettiğinin altını çizen Erdoğan 'Şüphesiz bu sorunun daha fazla çıkmaza girmeden çözümü, Batılı ülkelerin sözlerini yerine getirmelerine bağlıdır' dedi.

AFP bu gelişmeyi 'Erdoğan: Batı, Ukrayna Tahıl Anlaşmasında Verdiği Sözleri Tutmalı' başlığı ile abonelerine servis etti.

Haberde 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü yaptığı açıklamada, Ankara ve BM'nin arabuluculuğunda Rusya ile Ukrayna'nın tahıl ihracatına izin veren anlaşmanın yeniden canlandırılmasının sözlerini tutması gereken Batı ülkelerine bağlı olduğunu söyledi' denildi.

Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri 'Moskova semalarında drone düşürüldü, Erdoğan Karadeniz'de kriz uyarısında bulundu' başlıklı haberi ile okurlarına dunan Alman Zeit 'Erdoğan Batılı ülkeleri eleştiriyor' dedi.

'Erdoğan, yeni bir tahıl anlaşmasına varma çabalarından Batılı ülkelerin sorumlu olduğuna inanıyor' diyen Alman gazete haberin devamında şu ifadelere yer verdi;

'Batı'yı "Karadeniz Girişimi'nin yarattığı olumlu havayı önce ateşkese sonra da kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürmeyi mümkün kılacak önlemleri almamakla suçladı. Erdoğan, savaşın Karadeniz'e sıçraması durumunda "bölgemiz için bir felaket" olacağı uyarısında bulundu.'

Al Arabiya, 'Erdoğan, anlaşmayı uzatmayı reddeden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın zamanda yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunarak bir çözüm yolu bulunabileceğine inandığını ifade etti' dedi.

Avusturya merkezli Nachrichten'in başlığı 'Erdoğan, tahıl anlaşmalarının yeniden canlanmasını Batı'ya bağımlı hale getiriyor' oldu.

Al Monitor 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın kritik anlaşmaya geri dönmesinin Batılı ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi' dedi.

Bölgedeki gelişmeleri canlı bloğu üzerinden dakika dakika okurlarına aktaran Alman N-TV 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ile tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılmasından Batı'yı sorumlu görüyor' dedi.

Türkiye'nin anlaşmada kilit bir oyuncu olduğunu hatırlatan Arab News haberinde 'Erdoğan, anlaşmayı uzatmayı reddeden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın zamanda yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunarak, 'Bir çözüm bulunabileceğini düşünüyorum' dedi' ifadesine yer verdi.

Yunan basını ise Erdoğan'ın 'Biz kimseyle kavga peşinde değiliz. Dostlarımızın sayısını daha da artırma derdindeyiz. Bizim kimseyle, özellikle komşularımızla çözülemeyecek hiçbir meselemiz yoktur. Ortak bir noktada buluşmaya hazırız' sözlerini öne çıkardı.

'Erdoğan: Türkiye'nin komşularıyla çözemeyeceği sorunu yoktur' başlığı ile okurlarının karşısına çıkan CNN Yunanistan haberinde Erdoğan'ın Batı'ya verdiği mesaja da yer verdi.

Ethnos ise haberinde 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen 14. Büyükelçiler Konferansı'na katılarak, dış politikadaki yeni vizyonunu ortaya koydu ve izlemesi müjdelenen çizgiyi komşularına sundu. Yunanistan'ın veya bölgedeki diğer ülkelerin isimlerini vermeden, özellikle komşularımızla ortak bir anlayış bulmaya hazırız dedi' ifadelerine yer verdi.

Newsbomb 'Türkiye'nin komşularıyla ilgili olarak Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın adını vermeden bölgedeki diğer ülkelerle ortak bir anlayış noktası bulmaya hazır olduğunu söyledi' dedi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler