Uzmanlardan velilere uyarı: Çocuklara oyun zamanı ayırın

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan velilere uyarı: Çocuklara oyun zamanı ayırın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2016 11:57

Okul hayatında dersleriyle yoğun günler yaşayan çocuklar, oyun oynamaya fırsat bulamayabiliyor. Uzmanlar, çocukların ders düzenlerinin sağlanmasının yanı sıra onlara oyun için zaman ayrılması gerektiğini hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Okulların açılması, ilk yazılıların ve merkezi sınavların yaklaşması nedeniyle öğrenciler yaz tatilinin ardından yoğun bir tempoya girdi. Bir yandan günlük ödevlerini tamamlamaya çalışırken, bir yandan da yaklaşan sınavlara hazırlanıyorlar. Bu arada oyun oynamak ihmal edilebiliyor. Oyunun çocuklar için ciddi bir iş olduğunu belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Hakan Yıldız, çocukların kendini, insanları, doğayı ve nesneleri oyun yoluyla tanıdığını söyledi. Oyunun çocuğun hayatını kaplayan, gelecekteki kişiliğini etkileyen önemli ve ciddi bir etkinlik olduğunu belirten Yıldız, şu açıklamalarda bulundu:

“Oyun, çocuğun eğlenmesinde ve eğitiminde olduğu kadar gelişiminde de önemli rol oynuyor. Oyun oynayan çocuklar daha sağlıklı ve çabuk gelişiyor. Çocuğun; sosyal, psikolojik, fiziksel, dil, zekâ gelişimi gibi tüm gelişim alanlarına etkisi olan oyun, çocuğun bedenini tanımasını da sağlar. Oyun sırasında çocuğun bedeninin tamamı hareket eder. Vücut oyunda terler böylece bedendeki zehirli atıklar dışarı atılır. Oyun yoluyla çocuğun hareketlerini kontrol altına alma becerisi gelişir. Dikkat süresi uzar. Oyun oynayan çocuk başkalarının duygularını anlar. Kendi cinsel kimliğini kazanır. İşbirliği yaparak çalışmayı öğrenir. Arkadaşlık kurarak toplumsallaşır. Oyun, çocuğun çeşitli kavramları keşfederek öğrenmesini sağlar. Mantık yürütme, iletişim, konuşma, seçim yapma, düşünme, algılama, sıralama gibi beceriler kazandırır. Ebeveynler, çocuğun gelişiminde önemli bir yeri olan oyun, oyuncak, oyun zamanı ve ortamına gereken önemi vermeli. Çocuğa oyun oynayacağı yer, zaman ve fırsatı tanımalı. Onların oynadıkları oyunlara saygı göstermeli, mümkün olduğunca oyunlarına katılmalı. Büyükler de çocuklarla birlikte oyun oynarken, oyunu ciddiye almalılar.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!