Üniversitelilerden formasyon protestosu

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelilerden formasyon protestosu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 15:10

Cumhuriyet Üniversitesi’nde (CÜ) eğitim gören bir grup öğrenci, pedagojik formasyon eğitiminin 15 bin kontenjan ile sınırlandırılmasına tepki gösterdi. Rektörlüğe yürüyen öğrenciler burada tulum eşliğinde halay çekti.

Haberin Devamı

CÜ Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, pedagojik formasyon eğitimi alan öğrenci sayısının 15 bine düşürülmesine tepki gösterdi. Edebiyat Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 250 kişi, ‘Formasyon hakkımız engellenemez’ sloganları attı. Bir süre burada bekleyen öğrenciler ellerinde, ‘Vurur yüze ifadesi, formasyon nerede bitanesi’ yazılı dövizler taşıdı. Grup daha sonra burada tulum eşliğinde halay çekti. Ardından sloganlar atarak rektörlük binasına yürüyen öğrenciler, burada da tulum çalarak ‘Formasyonda hakkımız, söke söke alırız’ ifadeleriyle türkü söyleyip halay çekti.

‘Fakülteye girişte de kontenjan koyun’

Burada grup adına basın açıklaması yapan CÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Kerim Karasu şunları söyledi:
"Herkesin bildiği üzere geçtiğimiz yıllarda Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin formasyon hakkı vardı. Formasyon alan öğrenciler öğretmen olabilme şansını elde ediyorlardı. Kontenjanlar Cumhuriyet Üniversitesi için 800 kişi kadar, Türkiye genelinde de 60 bin kişi kadardı. Bu sene bu sayı 15 bine düşürüldü ve bizim üniversitemize düşen sayı da 200 kişi oldu. Cumhuriyet Üniversitesi’nde 5 bin kişi formasyon almayı bekliyor. Edebiyat fakülteleri herkesin bildiği üzere en çok kontenjan alan fakültelerdir. Eğer siz bu öğrencilere az kontenjan verecekseniz, fakülteye girişte de az bir kontenjan koyacaksınız."

Haberin Devamı

Sözleşmeli öğretmenler

Okullarda öğretmen açığı olduğunu ve bu açığın sözleşmeli öğretmenler ile giderildiğini kaydeden Karasu, "Burada bir çok bölümden öğrenci var ve hepsi de öğretmenlik yapabilecek kalitedeler. Siz bunlara yeterli derecede kontenjan ayırmayıp, sözleşmeli öğretmen adı altında branşlarla hiç alakası olmayan kişileri milli eğitimde derslere sokarak bizim ülkemizin geleceği ile oynamaktasınız" diye konuştu.

Açıklamanın ardından CÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, grubun yanına geldi. Prof. Dr. Erkul, öğrencilerin mesajını aldıklarını ancak kendilerinin yapabileceği bir şey olmadığını belirterek dilekçe vermelerini isteyip, durumu YÖK’e ileteceğini söyledi.

Haberin Devamı

Üniversitelilerden YÖK'e formasyon eylemi 

Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde yaklaşık 300 kişilik öğrenci grubu Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı’na katılacak öğrenci sayısını Türkiye genelinde 15 bin olarak açıklamasına tepki gösterdi. Eylem yapan öğrenciler sayının artırılmasını istedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampusu’nde bir araya gelen yaklaşık 300 öğrenci YÖK tarafından 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı’na katılacak öğrenci sayısını 15 bin olarak belirlemesini protesto etti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ancak 300 öğrencinin bu programa katılabileceğini öne süren öğrenciler Kurupelit Kampusu’nde eylem yaptı. Öğrenciler sayının artırılmasını isteyerek Milli Eğitim Bakanlığı’na da 300 dilekçe gönderdi. Grup adına basın açıklaması yapan İlahiyat Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Hakan Şenkol, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"YÖK başkanımızın açıklamasında kontenjanların istihdama göre yapıldığını söylüyor. Peki hocam soruyoruz. Geçen yıl tabiri caizse uçan kuşa formasyon verirken istihdamı düşünmediniz mi? Kontenjanları azaltmak gerekiyorsa yıllara bölünüp düşürmek yerine birden bire 15 bin kontenjan vermek zulüm değil mi? Geçen yıl YÖK tarafından yaklaşık 100 bin kontenjan verilirken bu yıl rakamın 15 bine düşürülmesine bir anlam veremiyoruz."

Eylem basın açıklaması ardından sona erdi.

Öğrencilerden pedagojik formasyon talebi     

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden bir grup öğrenci, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan pedagojik formasyon eğitimi kontenjanlarının arttırılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Beşevler Yerleşkesi girişinde toplanan ve üzerinde "pedagojik formasyon istiyoruz" yazılı dövizler taşıyan öğrenciler, rektörlük binası önüne geldi.

Burada grup adına yaptığı açıklama yapan tarih bölümü son sınıf öğrencisi Hülya Özcan, üniversiteye öğretmenlik idealleriyle geldiklerini belirterek, "Üniversitemizde pedagojik formasyon programından yararlanmak isteyen 3 binden fazla son sınıf öğrencisi bulunurken, YÖK tarafından 350 kişilik kontenjan tanındı. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, YÖK Başkanımızdan, Milli Eğitim Bakanımızdan, Rektörümüzden, dekanlarımızdan ve diğer tüm yetkililerden sesimizi duymalarını ve kontenjanları arttırmalarını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Öğrenciler, açıklamanın ardından dağıldı.

İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden Ayasofya’da eylem

İstanbul’da farklı üniversitelerde okuyan yaklaşık 100 öğrenci Ayasofya Meydanı’nda toplandı. Ellerinde ‘Formasyon gerçekti, hayal oldu’, ‘50 bin formasyon istiyoruz’ pankartları taşıyan ve aralarında kız öğrencilerinin de bulunduğu grup, ‘Formasyon hakkımız engellenemez’, ‘Formasyon haktır, durma, haykır’ diye slogan attı.

"BU RAKAM TALEPLERİN ÇOK ALTINDA"

Daha sonra basın açıklamasını okuyan öğrenci Ömer Işık, YÖK’ün formasyon kararına tepki göstererek, "Geçtiğimiz Hafta YÖK yaptığı açıklama ile Türkiye genelindeki üniversitelere 15 bin pedagojik formasyon kontenjanı ayırdığını duyurmuştu. Bu rakam taleplerin çok çok aşağısında kaldı. Bugün burada İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri olarak YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı’na Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünün kapatıldığını ve öğretmen atamalarında en çok öğretmen açığının bu branşta olduğunu hatırlatmak istiyoruz. İlahiyat öğrencileri yıllardan beri formasyon alarak bu bölümlere öğretmen olarak girebilmekte" dedi.

"15 BİN KONTENJAN VERMEK ZULÜM DEĞİL Mİ?"

Ömer Işık, YÖK’ten ek kontenjan açıklamasını beklediklerini belirterek, "Kontenjanları azaltmak gerekiyorsa yıllara bölünüp düşürmek yerine birden bire 15 bin kontenjan vermek zulüm değil mi? Geçen yıl YÖK tarafından yaklaşık 100 bin kontenjan verilirken bu yıl rakamın 15 bine düşürülmesine bir anlam veremiyoruz. İlahiyat öğrencilerinin hayallerini yıkmayın. Hak sahibine hakkını iade edin. Biz ilahiyat öğrencileri olarak rızkı ancak ve ancak Allah’ın vereceğinin bilincindeyiz. Ancak ortada açık bir adaletsizlik ve haksızlığın olduğu aşikar. Bize yapılan bu zulme sessiz kalmayacağımızı tüm kamuoyu önünde duyuruyoruz. YÖK’ten bizleri rahatlatacak ek kontenjan açıklamasını ivedilikle yapmasını ve bu haksızlığı gidermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Öğrenciler eylemin ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi’nde formasyon tepkisi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) öğrenim gören bir grup öğrenci, pedagojik formasyon eğitiminin 15 bin kontenjan ile sınırlandırılmasına rektörlük önünde yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

BEÜ rektörlük binası önünde toplanan yaklaşık 50 öğrenci, Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) pedagojik formasyon eğitimi alan öğrenci sayısını Türkiye genelinde 15 bine düşürmesi üzerine eylem yaptı. Öğrenciler, ‘Formasyon hakkımız engellenemez’ sloganları atarak YÖK’ün kararına tepki gösterdi. Fen-Edebiyat Fakültesi Öğrenci Konseyi Başkanı Eyüp Ateş, BEÜ’de formasyon kontenjanının 150 olduğunu söyledi. Ateş, 3 yıl boyunca pedagojik formasyon eğitiminin verileceği umuduyla çalıştıklarını, ancak umut ettikleri geminin batırıldığını söyledi. Sürekli artan açık öğretim kontenjanlarında düzenlemeye gidilmeden pedagojik formasyon eğitimi kontenjanlarının azaltılmasının emeklerini boşa çıkardığını ifade eden Ateş, şöyle dedi:

"İlimin gerçek sahipleri Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri ilimi aktarma yolunda formasyona sahip olmak zorundadırlar. Bu onların en tabii haklarıdır. Aksi takdirde çektikleri maddi ve manevi zorlukların karşılıksız kalacağı ve bilim aktarma yolunda devlete ve millete faydalı birey yetiştirmek yerine işsizlikle mücadele etmek zorunda kalacaklar."

Grup basın açıklamasının ardından kampüs dışında kalan rektörlük binası önünden geçen yolu trafiği kapatarak oturma eylemi yapmak istedi. Ancak polis buna izin vermedi. Öğrenciler, alkışlarla bir süre daha tepkilerini gösterdikten sonra dağıldı.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!