Uluslararası toplumdan üst üste Astana açıklamaları

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası toplumdan üst üste Astana açıklamaları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2017 20:57

Suriye krizi ile ilgili uluslararası toplumdan üst üste açıklamalar geliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Astana'da yapılması planlanan toplantının Suriye krizinin çözümüne yönelik dönüm noktası olacağını söylerken, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura BM'nin Astana'yı desteklediğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise 'Suriye'de barış görüşmeleri en kısa zamanda başlamalı. Bu görüşmeler, Cenevre'de 2012 yılında varılan anlaşma uyarınca BM bünyesinde gerçekleşmeli' dedi.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında, Astana'da yapılması planlanan Suriye görüşmelerine yönelik çalışmalarla ilgili bilgi verdi. ABD'nin, Suriye ile ilgili istikrarsız girişimlerine rağmen sağlanan ateşkesin sürdüğünü kaydeden Zaharova, "Durum fark edilir bir şekilde iyileşti ve ateşkese uyuluyor." dedi. 

Astana'da 23 Ocak'ta görüşmelerin yapılacağından yola çıkılarak gereken çalışmaların başlatıldığını anlatan Zaharova, "Bu toplantının Suriye krizinin çözümüne yönelik dönüm noktası olacağını umuyoruz." diye konuştu. Zaharova, Suriye görüşmeleri için aktif şekilde yürütülen hazırlıklar nedeniyle, toplantı tarihinin ileri alınabileceğini de söyledi. Katılımcılar, toplantının biçimi ve diğer detaylarla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Zaharova, Rusya, Türkiye ve İran'ın, Astana'da Suriye rejimi ile muhaliflerin görüşmesi için gereken şartları titizlikle sağlamaya çalıştığını dile getirdi.

MİSTURA: TÜRKİYE VE RUSYA DOĞRU İSTİKAMETTE
Uluslararası Suriye Destek Grubunun, İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, toplantının ardından BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ve Rusya'nın aracılık ettiği Suriye'deki ateşkese büyük oranda uyulduğunu, fakat kuşatma altında bulunan ve gıdaları bitmek üzere olan bölgelere hala insani yardım ulaştırılamadığını belirtti. 

Haberin Devamı

Astana'da yapılması planlanan Suriye görüşmeleriyle ilgili görüşlerini de paylaşan de Mistura, şunları kaydetti: "BM Astana'yı destekliyor. Başta Türkiye ve Rusya olmak üzere İran ve diğer taraflar iniş çıkışlara rağmen ilerleme kaydediyorlar, fakat bu doğru istikamette bir ilerleme. BM sürekli bilgilendiriliyor ve destek için hazırız. Astana'daki görüşmelerin başarılı olmasını ve Cenevre'deki toplantıya yol gösterici olmasını umut ediyoruz."

HOLLANDE'DAN CENEVRE VE BM VURGUSU
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yabancı misyon şeflerinin yeni yılını kutlamak için Elysee Sarayı'nda davet verdi. Burada yaptığı konuşmada Suriye konusuna da değinen Hollande, "Suriye'de barış görüşmeleri en kısa zamanda başlamalı. Bu görüşmeler, Cenevre'de 2012 yılında varılan anlaşma uyarınca Birleşmiş Milletler bünyesinde gerçekleşmeli." dedi. 

Haberin Devamı

Barış görüşmelerine Suriye'de ilgili bütün tarafların katılması çağrısında bulunan Hollande, müzakerelerin çerçeve yapısının değiştirilmesine gerek olmadığını ifade ederek, "Parametreler belirlendi. Yapılması gereken, aşırı gruplar dışında ilgili bütün tarafları davet etmek ve Cenevre anlaşması çerçevesinde hareket etmek." diye konuştu.

Beşşar Esed'in Suriye sorunun çözümünde yer alamayacağı görüşünü bir kez daha yineleyen Hollande, Suriye'de geçiş süreci politikasının mutlaka gerekli olduğunu belirtti. Hollande, bununla geçiş döneminde Esed de içinde olmak üzere bölgedeki tüm aktörlerle görüşülmesinin mümkün olduğunu ifade etti.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!