Uğur Akyürek: "Sadece üretmeyi kendime borç bildim"

Güncelleme Tarihi:

Uğur Akyürek: Sadece üretmeyi kendime borç bildim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 10:18

Son dönemde birlikte çalıştığı önemli isimler, altına imzasını attığı dizi/film müzikleri ve yeni albümü ile dikkat çeken genç müzisyen Uğur Akyürek Hürriyet Kampüs'te sizler için keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

 

Öncelikle müzik yolculuğu nasıl başladı? Müzisyen ışığı verdiğin bir ilk an hikâyesi var mı?

İlkokulda 6 yaşımda mandolin kursuna yazılmak isteyerek sanırım. Bu aslında başlangıçta bir tür dürtüydü. Müzik sanırım hepimizin içgüdüsel olarak ihtiyaç duyduğu bir olgu… O sıralar öğretmenlerim tarafından keşfedildim. Sonrası iyilik güzellik…

 

Önemli sanatçılarla sahne aldın, vokalistlik ve enstrümanistlik yaptın. O nasıl bir tecrübe ve çalışmaktan en çok zevk aldığın isimler kimlerdi?

Popüler müzik dünyasından Vedat Sakman, Feridun Düzağaç, Leman Sam, Zuhal Olcay, Işın Karaca, Ümit Sayın gibi isimlere eşlik ettim… Klasik müzik kökenli biri olarak ilk etapta adaptasyon sorunu çekmiş olsam da hepsinin yeri ayrı ayrı güzel benim için ve hayatımın birer parçası. İnsan insana bakarak çok şey öğrenebiliyor… Hepsinden ayrı ayrı zevk almışımdır ama Vedat Sakman’ın yeri ayrıdır…

 

Haberin Devamı

Öğrencilik yılların nasıldı? Özlüyor musun?

Konservatuar okumak bir hayli enteresandı. Okuldaki eğitim bölümleri farklı karakterler, sanatçılar. Okulun kendileri için yapıldığını düşünen Eğitmenler :) .Tabii ki özlüyorum. Çalışkan mıydım inanın bunu ben de düşünüp duruyorum Tabii ki özlüyorum. Pek de sanmıyorum ama derslerim çok iyiydi. Bu biraz konforlu alanlar yaratıyordu hayatımda… Güzel günlerdi…

 

Uğur Akyürek: Sadece üretmeyi kendime borç bildim

 

Bir de işin içinde seslendirme var. O nasıl başlayıp gelişti? Sesini nerelerde duymuş olabiliriz?

Tiyatroya olan merakım da tabii ki konservatuara girdiğim zamanlarla paralel başladı… İyi bir oyuncu olmak için sesinizi iyi kullanmanız gerekir… İnsan olabilmeniz için de sesinizi iyi kullanmanız gerekiyor bence… İletişimi iyi sağlamak gerekli kendi aramızda… Müzik bunun büyük bir kısmını fark edilmeden yapıyor aslında. Konuşmak kendini iyi ifade edebilmek önemli benim için… Sanırım sinema filmleri, animasyonlar. Reklam müzikleri ve spotlarda…

 

Haberin Devamı

Kemanın zor bir enstrüman olduğu söylenir, senin bu tercihin nasıl şekillendi?

Ben kendimi bildim bileli keman istiyorum. Konservatuar sınavlarında da bunu dile getirmiştim sınava girdiğim iki okulda da dâhil. Postürümün de buna uygun olması bir artı. Her enstrümanı vücudunuza adapte edebilmeniz mümkün değil virtüöz seviyesinde eğitim alıyor iseniz. Müzik eğitimi ve enstrüman bilgisi bu hususta aslında uzun ve derin mevzular…

 

Dizi ve film müzikleri de yapıyorsun. O süreç nasıl ilerliyor, senaryoyu okuyup, filmi izleyip onun duygusuna uygun bir beste mi yapıyorsun? Yöntemin nedir?

Konservatuar keman bölümü sonrası Berklee Collage Of Music sinema ve film music scoring bölümü okudum. Sinemaya olan ilgim de burada pekişmiş oldu. Türkiye’ye döner dönmez sektöre besteler yapmaya başladım. Kabul de görmeye başladı. Mutluyum.

Haberin Devamı

Süreç ise öncelikle yapım şirketleri ve yönetmen ile haşır neşir vaziyette projenin detaylarını konuşarak başlıyor. Hikâyenin ana fikri ve açılacağı hususlar. Karakterlerin analizleri ve onlara uygun yaşadıkları çatışmayı her türlü destekleyecek süreçleri ve ambiyansları tasarlıyorum aslında. Bazen sadece beste ile değil ses tasarımı da yapmanız gerekiyor. Özellikle Türkiye’ye farklı işliyor bu süreçler… Bizim adetlerimiz farklı… Sistemin dışında… Günün birinde bunu bir dil olarak ortaya koyabilecek sanatçıların olacağını umuyorum .Tabii ki gereksiz tüm rabarbalar bittikten sonra . Geçiş sürecindeyiz her alanda… Ülkece…

 

Birlikte çalışmayı hayal ettiğin yerli ve yabancı müzisyenler var mı, kimler?

Haberin Devamı

Şu an sadece kendimle alakalı projelere yelken açtım. Pek bir arkadaş canlısı olduğumdan vakit bulamıyorum çünkü :) Mutlaka olacaktır… Saygı duyduğum dinlediğim harika müzisyenler var… Kalben’i beğeniyorum…

 

Uğur Akyürek: Sadece üretmeyi kendime borç bildim

 

Sence gelmiş geçmiş en iyi 3 yerli ve 3 yabancı albüm hangisi?

Müzik prodüktörü olmak isteyen birisi olarak teknik açıdan değerlendireceğim bir standart varsayarak başlamam gerekiyor…

Zor bir soru çok fazla var :) Ahmet Aslan’ın son albümünü ben pek beğendim. Fazıl Say’ın da yaptığı işleri beğeniyorum… Popüler müzik hususuna gelirsek sanırım Birsen Tezer diyeceğim… Vedat Sakman, Bülent Ortaçgil albümlerini de pek severim. Eski 45’likleri sık sık dj setup’ım ile salonuma kurarak çalarım mesela. İnanın hem Türkiye’de hem de yurt dışında çok fazla var yazmakla bitmeyecek o yüzden susuyorum…Şimdi kimi söylesem diğerine haksızlık olacak gibi hissettim J Özellikle yabancı arkadaşlar gönül koyarlar J

 

Haberin Devamı

Artık albüm satışı denen şey aslında internet üzerinden dinlenme ve sosyal medyadaki tıklanma denebilir. Senin internetin müzik sektörüne etkisi hakkındaki fikirlerin neler?

Ben kendi albümümün müzik prodüktörüyüm aynı zamanda. Tüm sektörü yakinen takip ediyorum uzun bir süredir. Gelişim kaçınılmaz. Bu hususta türev ülkelerin Fikri sınai türünde hukuksal yaptırımları, sanatçıların hakları ve telif yasalarıyla alakalı konularda çok mustarip ve üzgünüm. Zaman içinde sektörü bizlerin toparlaması gerekli. Şu anda çok fazla yolsuzluk çarpıtma bot ve bir sürü yanlışlar yapılıyor. Bu üzücü… Sanatın çarpıtması olabilir mi? Mühim olan insanlara ulaşmak…

 

Bir taraftan da dijitalleşme müzik icra şekline de etki ediyor. Sen aynı zamanda bir enstrümanist olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsun?

Konser talebinde şu anda çok sayıda insan sosyal medyadan talepte bulunuyor. Ben çok mutluyuz az zamanım daha var sonbahara doğru konserlere başlayacağım. Daha sağlıklı ve güzel çıkmak istiyorum karşılarına. Dijital yaşama dönersek sanal âlem çok etkiliyor bizim meslek gruplarımız özellikle. Buna adaptasyon fikirleri de bizim gibi genç beyinler ile şekillenecek. Bu yüzden kimseleri ötekileştirmeden sahip çıkarak onlara düzgün eserler iletmeliyiz diye düşünmekteyim. Ahlaklı olmalıyız. Aksi takdirde yakın zaman sonra müzik icrası çok sekil değiştirebilir buna adaptasyon sorunları yaşayabiliriz ülkece…

 

Gelecek planların, kariyer hedeflerin nelerdir?

Az önce de dediğim gibi öncelik şu anda albümü insanlara ulaştırmak. Bu süreç şu anda çok güzel gidiyor ben de keyifle eğlenerek yapmak kanaatindeyim . Ülkemizin içinden geçtiği durum herkes gibi beni de çok üzüyor. Bunun da türevlerine bakarak sadece üretmeyi kendime borç bildim aksi takdirde sadece hayıflanarak herkese kızarak hayat geçmez.

Yazın bol bol şarkı coverlayarak sosyal medyadan sevenler ile buluşmak niyetindeyim… İkinci şarkımın klip çalışmaları da yolda sonbahara o da geliyor… Dizi sinema filmlerine de devam edeceğim. Bir de uluslararası bir projeye imza atmak için çabalıyorum bir yandan. O da sürpriz olsun…

 

Teşekkür ederim bana vakit ayırdığınız için… Hoşça kalın. Sevgiyle kalın…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!