Üçüncü çeyrekte iş yok

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü çeyrekte iş yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 16:00

Türkiye dahil 43 ülkede 59 bin işverenle yapılan araştırmaya göre işverenlerin yüzde 72’si işe alım seviyelerinde değişiklik beklemiyor. İşverenlerin yüzde 9’u ise istihdamda azalma olacağını düşünüyor. Önceki çeyreğe kıyasla işe alım beklentileri yüzde 5 oranında düşerken, yıllık bazda ise yüzde 9 oranında azalma var.

Haberin Devamı

İşgücü çözümleri şirketi ManpowerGroup, 2016’nın üçüncü çeyreğinde istihdam pazarı faaliyetlerine ilişkin tahminlerde bulunmak üzere 43 ülke ve bölgede 59 bin işverenle görüştü. Türkiye’de de 1.000 işverenle görüşmeler gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre işverenlerin yüzde 19’u işe alım seviyelerinde artış beklerken yüzde 72’si değişiklik beklemiyor. İşverenlerin yüzde 9’u ise istihdamda azalma olacağını düşünüyor. Net İstihdam Görünümü’nün (Bu ifade, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüş bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor) yüzde +6 seviyesinde olduğu görülüyor. Önceki çeyreğe kıyaslandığında işe alım beklentileri yüzde 5 oranında düşerken yıllık bazda ise yüzde 9 oranında bir azalma görülüyor. Yedi sektörden işverenler, 2011 birinci çeyrekten bu yana işe alım fırsatlarının en düşük seviyeye gerilemesini bekliyorlar.

YATIRIMLAR YAVAŞLIYOR
Araştırma sonuçlarını yorumlayan Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu “Sonuçlar, işveren güvenindeki azalmanın Türkiye’de belirginleşen ekonomik yavaşlamayla aynı doğrultuda olduğunu gösteriyor. Görünüşe göre iç politika ve jeopolitik risklerin devam etmesi işverenleri yatırım alanında yavaşlatacak. Bunlara yaz dönemi, Ramazan ayı ve yakın gelecekteki iki bayramın etkisini eklersek, iş piyasalarının dördüncü çeyrekten önce eski günlerine dönmesini beklemek pek gerçekçi olmayacak. Bununla birlikte araştırmaya göre istihdamın yıkıcı bir duraksamaya girmesi de beklenmiyor. İstihdam hızı yavaşlasa da görüştüğümüz işverenlerin neredeyse beşte biri önümüzdeki aylarda çalışan sayılarında belirli oranda artış beklediklerini ilettiler” diyor.

Genel işveren güveninde önemli yükselişlerin yaşandığı ülke ve bölgelerin sayısı az. Üçüncü çeyrek işe alım beklentilerinin en güçlü olduğu ülke ve bölgeler arasında Hindistan, Japonya, Tayvan, Guatemala, Romanya ve Amerika Birleşik Devletleri yer alırken, Brezilya, İtalya ve İsviçre’deki işverenler araştırma kapsamında en zayıf istihdam planlarına sahip olanlar. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’ndeki 25 ülkenin 23’ünde işverenler istihdam seviyelerinin önümüzdeki üç ayda yükselmesini bekliyor. Romanyalı işverenler bölgenin üçüncü çeyreğe yönelik en güçlü işe alım beklentilerine sahip olurken, en düşük görünümler İtalya ve İsviçre’den geliyor.

Haberin Devamı

Üçüncü çeyrekte iş yok

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!