Tüketimi azaltarak 82 bin TL biriktirdi

Güncelleme Tarihi:

Tüketimi azaltarak 82 bin TL biriktirdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 16:11

İngiltere’de gazetecilik yapan Michelle McGagh, bütçesini yönetmekte zorluk çekmeye başlayınca farklı bir yol denedi. Bright Side sitesindeki habere göre McGagh, 1 yıl boyunca sadece ihtiyacı olan ürünleri satın alarak ne kadar para biriktirebileceğini görmek istedi. Bir yılın sonunda biriken para tam 23 bin dolar yani yaklaşık 82 bin TL oldu.

Haberin Devamı

Geçirdiği bir yılı The Guardian gazetesinin bloğunda anlatan McGagh, “Dönüp baktığımda hayatımda gereksiz yerlere büyük miktarlarda para harcadığımı fark ettim. Dışarıda yeme – içmeye giden paralar, hiç ihtiyacım olmadığı halde yeni giysiler ve bunun yanında mortgage ve diğer büyük harcamalar… Bu tüketim dünyasında kendimi kaybetmiştim ve beni sadece alışverişin mutlu edebileceğini düşünüyordum” diye yazdı.

YENİ GİYSİ ALMADI
Artık bütçesini kontrol altına almaya karar veren McGagh, kocasıyla beraber bir yıl boyunca nelere para harcayacağının ve neye harcamayacağının listesini yapmış. Buna göre, sinema, dışarıda yeme-içme, şehir dışında tatil, çikolata gibi atıştırmalıklar, yeni giysiler, parfüm, güzellik ürünleri, kuaför, toplu taşıma araçlarına para harcamayı bırakmış. Ev kredisi, sağlık sigortası, yaptığı bağışlar, internet, telefon harcamalarına ve ailesine yardım için para göndermeye devam etmiş. Bunlar aylık 2 bin dolar civarında (7 bin TL) tutuyormuş. Bunun yanında, şampuan, diş macunu, deodorant, mutfak alışverişine ise haftalık 35 dolar yani 125 TL civarında harcama yapmış. McGagh, her yere bisikletiyle gitmiş. Dışarda yemek istediği zaman evden getirdiği yiyecekleri bir parkta oturup yemiş. Bazen de ücretsiz yiyecek fuarlarına katılmış. Ancak, ilk aylar hiç de kolay geçmemiş. Bazen gördüğü bir ürünü satın almamak için kendini çok zor tuttuğu anlar olmuş. Arkadaşlarıyla bir kafede oturmayı çok özlemiş. Kuaföre gitmediği için saçları çok bozulmuş. Arkadaşları evlerine çağırdıklarında onlara hiçbir hediye almadan gittikleri için çok utanmış.

McGagh, geçirdiği bir yılın ona ne öğrettiğini ise şöyle anlatıyor: “ Kendimi her mutlu hissetmek istediğimde, cüzdanımı çıkarmak zorunda olmadığımı öğrendim. Daha önce hiç bilmediğim, ücretsiz festivalleri, görmediğim parkları, katılabileceğim sokak spor etkinliklerini keşfettim.” Bunun yanında, biriktirdiği 23 bin dolar yani yaklaşık 82 bin TL ile ev kredisinin bir kısmını kapatan McGagh, deneyi bitirdikten sonra zannedildiği gibi alışveriş merkezine koşmadığını, bunun yerine arkadaşları ile buluştuğunu belirtiyor. Alışverişin artık onun için hiçbir önemi olmadığını, bundan sonra sadece ihtiyacına göre para harcayacağını söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!