TEOG’da bundan sonra ne yapılacak?

Güncelleme Tarihi:

TEOG’da bundan sonra ne yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 09:06

Ortaokul son sınıfta çocuğu olan 1 milyon 100 bini aşkın aile geçtiğimiz çarşamba günü TEOG puanlarını öğrendi. Bu puanlar ne işe yarıyor? Kayıt takvimi nasıl işleyecek? Anadolu lisesi ve özel okullara kayıt nasıl olacak?

Haberin Devamı

ÇARŞAMBA GÜNÜ ORTAK SINAV PUANLARI AÇIKLANDI

Öncelikle e-Okul’da açıklananlar öğrencilerin ortak sınavlardan aldıkları puanlar. Bu puanlara bakılarak çocuğun kaç yanlış yaptığı anlaşılabilir. Ama asıl dananın kuyruğu muhtemelen 15-16 Haziran gibi Yerleştirmeye Esas Puan’ın (YEP) açıklanmasıyla kopacak. Bakanlık puanları açıkladıktan sonra da özel okullara ve Anadolu liselerine kayıt takvimi belli olacak.

İKİNCİ SINAVDA 17 BİN ÖĞRENCİ TAM MI YAPTI?

Bu arada her ne kadar TEOG’da tam yapan öğrenci sayısını Bakanlık açıklamasa da Eğitim-İş’in TEOG-2’de tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısını 15 bin civarında olarak açıklamasıyla bundan sonraki yerleştirme sürecinin zor olacağını belirtmekte yarar var. Benim öğrendiğime göre bu rakam daha da yüksek, 17 bin civarında. Tabii bu rakamın doğrusunu Milli Eğitim Bakanlığı biliyor. Ancak, bakanlık son yıllarda tam yapan öğrenci sayısını açıklamamakta ısrar ediyor.

Haberin Devamı

Yani bu kadar birincinin çıktığı sınavda öğrenciler mutlu olarak çıksa da yerleştirmede sıkıntılar yaşanacağı bir gerçek.

Önce Anadolu liselerinden yerleştirme nasıl yapılacak oradan başlayalım. Milli Eğitim Bakanlığı cuma günü merkezi ortak sınav sistemi kapsamında önemli bir açıklama yaptı. Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) açıklandıktan sonra özel liselere kayıt işlemlerinin başlayacağını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü yetkilileri, özel lise kayıtlarında, özel okulların merkezi ortak sınav sistemi kapsamında yapılan ortak sınavlardaki derslerin tamamını veya bir kısmını esas alarak bakanlıktan onaylı yönetmeliklerinde belirledikleri puan hesaplama sistemine göre öğrenci kayıtları yapabileceğini hatırlattılar.     

Yetkililer, merkezi ortak sınav sistemi kapsamında özel okul tercih ve yerleştirme takviminin ‘Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu’nda yayımlanacağını vurgulayarak şunları söylediler:

“Kayıt işlemleri YEP ilanı ile ‘e-Kılavuzda’ belirtilen tarihler arasında yapılacak ve özel okullara kayıt yaptırmış öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek. Özel liselere kayıtlı öğrenciler, okul değiştirmek istedikleri takdirde bu işlem, nakil döneminde ve nakil şartlarını taşıyan öğrenciler için mümkün olabilecek. Özel liseler de puan üstünlüğü esasına göre ilk yüzde 5’lik dilimden yüzde 100 burslu okutulacak öğrenci alabilecek. Bu dilime giren öğrenciler de tercih döneminde gitmek istedikleri özel okulları tercih edebilecek.”

Haberin Devamı

ÖZEL OKULLARIN TABAN PUANLARI 14 HAZİRAN’DAN İTİBAREN AÇIKLANABİLİR

Çocuğunu özel okullara vermeyi düşünenlerin gözü Amerikan Robert Lisesi’nde. Çünkü, özel yabancı okullar bu okula göre puan ilan ediyorlar. Robert Kolej de geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tek yanlışı olanları kabul edecek gibi görünüyor. Diğer okullar da buna göre durumlarını belirleyecek. Tahminim 14 Haziran’dan itibaren taban puanların açıklanması yönünde. Taban puanların açıklanmasının ardından çocuğun puanı bu puanla örtüşüyorsa burs için başvuruyu erken yapmakta yarar var.

BAYRAMDAN SONRA KAYIT KOŞUŞTURMASI

Ama asıl koşuşturma bayramdan sonra yani 28 Haziran sonrası olacak gibi. Özel okullar geçmiş yıllarda olduğu gibi hemen bayramdan sonra iki gün ön kayıt, tek gün kesin kayıt ardından tekrar temmuzun ilk haftasında büyük ihtimalle serbest kayıt dönemine başlayacak.

Haberin Devamı

Tabii bu arada velileri en çok düşündüren şey burs. Öncelikle şunu söylemekte yarar var. Gözünüzü karartıp nasılsa öderiz diye bütçenizi aşan okullara kayıt yapmayın. Hesabınızı kitabınızı iyi yapın. Çocuklarınızı iyi tanıyın. Her okul her çocuğa uygun olmayabilir, okulların yapısını, hedeflerini inceleyip öyle karar verin. Herkesin yaptığına bakarak hareket etmeyin, kendi çocuğunuzun özelliklerine ve isteklerine göre yol haritanızı belirleyin. Bazı dönemler “trend” olan okullar var, aman bu ışığa da kapılmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!