Kediler kaybolduklarında evin yolunu bulmayı nasıl başarıyorlar?

Güncelleme Tarihi:

Kediler kaybolduklarında evin yolunu bulmayı nasıl başarıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2018 06:46

Tüm evcil hayvanlar yaşadıkları evin yolunu bulma konusunda inşalara taş çıkartacak kadar becerikli. Hepsinin bu konuda olağanüstü yetenekleri var.

Haberin Devamı

Aslında, bu şaşırtıcı durum sadece kedilerde geçerli değil; tüm evcil hayvanlar yaşadıkları evin yolunu bulma konusunda inşalara taş çıkartacak kadar becerikli. Keşke yolda kaybolduğumuzda dönüp köpeğimizden, eve giden en kestirme yolu kullanarak bizi bu durumdan kurtarmasını isteyebilsek. Ona bu derdinizi anlatmaya başarırsanız, o da sizi eve götürmeyi başarabilir.

Hayvanların navigasyon konusunda böyle olağanüstü bir başarı sergilemesinin sırrı nedir? Cevabı gerçek bir örnek üzerinden vermeye çalışalım. Önceki sahibine geri dönmek için 2 gün boyunca 17 kilometrelik mesafeyi yürüyüp, sonrada bunu başaran köpeğin hikâyesini duymuş muydun? ABD’de yaşanan bu olayda, geçici evinden yeni evine otomobille götürülen akıllı köpek bir şekilde, kendisini kurtaran ilk bakıcısına yürüyerek dönmenin (farklı yolları kullanarak) bir yolunu buldu. Transferi sırasında kullanılan yolları öğrenme şansı olmadığı gibi, geri dönerken kullandığı yolları da bilmiyordu. Peki, bu nasıl oldu?

Haberin Devamı

Hayvanlar, türlerine özgü birer biyolojik navigasyon sistemine sahip. Bazıları, özellikle de kimi kuş türleri Güneş ve gece göğündeki yıldızların konumlarından yola çıkarak yön tespit ederken, bazı türler de yönlerini manyetik algıyla belirleyebiliyor. Yani, kuzey-güney hatlarını algılayıp, başka hiçbir şeyi takip etmelerine gerek kalmadan yolu bulabilirler.

Kediler kaybolduklarında evin yolunu bulmayı nasıl başarıyorlar

Kediler ve köpeklere özgü benzersiz beceriler de mevcut. Köpekler bu konuda en çok burunlarını güvenir. Farklı kokuları tespit edebilme ve bunları takip ederek ulaşmak istedikleri şeye/kişiye/yere kadar koklayarak ilerleme konusunda son derece başarılar. Hatta 17 kilometrenin, böyle olağanüstü koku alma becerisine sahip keskin burunları karşısında önemsiz bir mesafe olduğu ortada. Zaten dışarıda gezindikleri sırada evin yolunu bulmalarına yardımcı olması için çeşitli stratejik noktalara kendi kokularını bırakarak ilerliyorlar. Rüzgâr da doğru yönden esiyorsa ne ala!

Haberin Devamı

Kediler kaybolduklarında evin yolunu bulmayı nasıl başarıyorlar

Kediler ise manyetik algıya sahipler. Dünya’nın manyetik alanını algılayabildikleri için aslında asla kaybolmuyorlar. Kedilerin her zaman nerede olduklarını bildikleri söylenebilir. Hatırlama konusunda da üstlerine yok. Örneğin veterinere götürülmekten hoşlanmayan bir kedi, siz daha sokağa dönmeden nereye götürüldüğünü anlayıp tepki verebiliyor. Ayrıca, burunları da çok keskin. Bu konuda köpeklerle yarışmaları mümkün olmasa da bir kedi, evinin yolunu sadece koklayarak bile tespit edebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!