İşte dünyanın en küçük bilgisayarı

Güncelleme Tarihi:

İşte dünyanın en küçük bilgisayarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 08:13

Bilim insanları biyolojik bir virüsten daha büyük olmayan, gerçek bir bilgisayar üretmeyi başardı.

Haberin Devamı

Tüketici teknolojileri açısından son yıllarda 'phablet' modellerin giderek daha çok ilgi görmesiyle "daha küçük" telefon trendi aslında tersine dönmüş olsa da işin perde arkası oldukça farklı. Zira hazırlanan cihazların çok büyük bir kısmındaki dahili bileşenler giderek küçülmeye devam ediyor.

Kaliforniya Üniversitesi bünyesindeki mühendislerin tasarladığı dünyanın en küçük bilgisayarı bunun en yeni örneklerinden biri. Oldukça sıra dışı bir mantık formundan yararlanan bu cihazın boyutları her bir yanında 50 nanometreden daha küçük bir değere sahip, ki bu da aslında biyolojik bir virüsle yaklaşık olarak aynı boyutlar anlamına geliyor.

İşte dünyanın en küçük bilgisayarı

Proje üzerinde çalışan mühendislerden Gina Adam bu ilginç cihaza dair şunları söyledi: "Daha hızlı, daha küçük ve enerjiyi daha etkin bir biçimde kullanan cihazlara yönelik talebi karşılayabilmek için yepyeni bilişim paradigmalarına ihtiyaç duyuluyor. Standart bir bilgisayarda veri işlemleri ve hafıza depolama aslında birbirinden ayrı şeyler ve bu da cihazın yaptığı hesaplamaların yavaşlamasına neden oluyor. Verilerin işlenmesi sürecinin doğrudan üç boyutlu bir bellek yapısının içerisinde yer alması daha fazla verinin depolanmasını ve bu sürecin çok daha hızlı olmasını sağlıyor."

Haberin Devamı

Henüz oldukça yeni bir teknoloji olan bu cihaza dair bütün detaylar Nano Research dergisinde yayınlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!