GüneÅŸ panelleri sıcak havalarda daha mı verimli?

Güncelleme Tarihi:

Güneş panelleri sıcak havalarda daha mı verimli
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 19, 2018 12:22

Güneş paneli demek, güneş enerji almak demektir. Peki, güneşin en çok olduğu sıcak yaz günleri?

Haberin Devamı

Güneş enerjisi üretiminde kullandığımız panellerin performans ve etkileri bir üründen diğerine değişiyor olsa da bu konuda altın bir kural var: Üzerine düşen Güneş ışınlarının miktarı çok önemli. Yani, havanın güneşli olması şart. Hava bulutluysa panellerin performansları düşebilir.

Güneş panelleri sıcak havalarda daha mı verimli

Fakat bu durum sizi yanıltmasın. Zira hava açık ve güneÅŸli olsa yeter. Sıcak olmasına gerek yok.ÂSıcaklık arttıkça paneller aşırı ısındığı için paneldeki elektronlar çıldırıyor desek yeridir. Çünkü panellerdeki yarı-iletkenlerde korunan bu elektronlara hareket katmak için ışığın fotonlarının kullanılması gerek. Böylece, daha yüksek bir enerji seviyesine geçmeleri saÄŸlanıyor. Hava çok sıcak olduÄŸunda elektronlar zaten aşırı hareketli olduklarından, bu durum panelin voltajını düşürüp verimliliÄŸini olumsuz etkilemeye baÅŸlıyor. Yani, sıcak yaz günleri durumu zora sokuyor. Sıcak yaz günlerinde verim de düşüş yaÅŸanabiliyor.

Güneş panelleri sıcak havalarda daha mı verimli

Haberin Devamı

Ayrıca, yüksek sıcaklıklarda devrelerin elektrik direnci de arttığı için bu da performanslarını olumsuz etkileyebiliyor. Modern panellerde bu sorunlar daha az yaşansa da sıcak günlerde verimlilikleri %10 civarında azalmakta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!